1/1/12


Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια


31/12/2011







Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Σε μερικές ώρες υποδεχόμαστε το νέο έτος. Από τα βάθη της καρδιάς μου εύχομαι σε όλους και όλες ευτυχισμένο το 2012.

Το 2011 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Η παγκόσμια οικονομική κρίση, που είναι βαθιά και συστημική, προκαλεί τεράστια προβλήματα και καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπων στη φτώχεια, στην ανεργία και στην εξαθλίωση.

Τη χρονιά που φεύγει η ύφεση, το ασταθές οικονομικό περιβάλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα συνέχισαν να επηρεάζουν δυσμενώς την Κύπρο και την οικονομία της. Οι αρχικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναστροφή του οικονομικού κλίματος μέσα στο 2011, δυστυχώς δεν επαληθεύθηκαν.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες προέκυψε η ανάγκη για λήψη καινούργιων μέτρων, επιπρόσθετα απ’ αυτά που λήφθηκαν τόσο το 2009 όσο και το 2010 από την Κυβέρνηση. Μέτρα συγκράτησης των δημόσιων δαπανών, αύξησης των κρατικών εσόδων και ενίσχυσης της ανάπτυξης. Μέτρα στήριξης του κοινωνικού κράτους και επίλυσης συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων.

Προσπάθειά μας ήταν, και παραμένει, το βάρος αντιμετώπισης της κρίσης να επιμερίζεται όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένα, για να μην είναι το κοινωνικό κόστος δυσβάστακτο και να διατηρείται η κοινωνική ηρεμία και η εργατική ειρήνη. Αυτό το έχουμε σε μεγάλο βαθμό πετύχει χάρις στο διάλογο και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους και τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στην κατανόηση που επέδειξαν οι πολίτες.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι με τα μέτρα που εφαρμόζονται θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να ωθήσουμε την ανάπτυξη δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Ήδη το ενδιαφέρον για επενδύσεις από το εξωτερικό στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την καινούρια χρονιά.

Το 2011 έμελλε να είναι μια ιστορική χρονιά αφού επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας. Η ανεύρεση φυσικού αερίου, που ήταν αποτέλεσμα καλά σχεδιασμένων και συγκροτημένων προσπαθειών, δημιουργεί μεγάλες προοπτικές για τον τόπο και τον λαό μας σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Δεν προτίθεμαι να επαναλάβω τα όσα μόλις προ μερικών ημερών δήλωσα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Θέλω μόνο να υπογραμμίσω και πάλιν ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σχεδιασμό να εργάζεται στο θέμα της αξιοποίησης του πλούτου που διαθέτει η Κύπρος, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Εκφράζουμε την πεποίθηση ότι, παρά τις δυσκολίες που αναμένεται να αντιμετωπίσουμε και το 2012, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον και μια καλύτερη ψυχολογία για την οικονομία του τόπου.

Προς αυτή την κατεύθυνση καλούνται όλοι να συμβάλουν αποφεύγοντας το μηδενισμό και την καταστροφολογία που μόνο ζημιά προκαλούν. Η απαξίωση του αξιόλογου έργου που παράγεται από την Κυβέρνηση με τη σκληρή δουλειά του λαού μας αδικεί τον τόπο μας, αδικεί τους ανθρώπους μας. Ο λαός μας έχει ανάγκη την αισιοδοξία. Η απαισιοδοξία και η μιζέρια ποτέ και κανένα δεν βοήθησαν.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δυστυχώς δεν δημιουργούν αισιοδοξία για επίτευξη λύσης σύντομα. Η αρνητική πολιτική της Τουρκίας και η παρελκυστική στάση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εμποδίζουν την επίτευξη ουσιαστικής προόδου. Και όχι μόνο αυτό. Η τουρκική πλευρά υπαναχωρεί από συγκλίσεις που προηγουμένως επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες και καταθέτει προτάσεις που αφίστανται της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Τα αρνητικά δεδομένα ούτε μας αποθαρρύνουν ούτε μας ξεστρατίζουν από τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Η λύση παραμένει πρώτη προτεραιότητα για εμάς.

Το ζητούμενο είναι η τουρκική πλευρά να αναθεωρήσει την αρνητική της στάση. Καλούμε, για ακόμα μια φορά, την Τουρκία να σεβαστεί τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και έμπρακτα να εργαστεί για την επίλυση του Κυπριακού.

Την καλούμε να αποδείξει στην πράξη ότι εννοεί τα όσα διακηρύσσει για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της. Την καλούμε να μην εμμένει σε επεκτατικές πολιτικές και στη συνέχιση της παράνομης κατοχής και του εποικισμού. Μια σύγχρονη χώρα, που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αλαζονεία, εριστικότητα και ετσιθελισμό στις διεθνείς της σχέσεις και ειδικά σε μικρότερα κράτη όπως είναι η Κύπρος.

Η Τουρκία κάποτε χρησιμοποιούσε ως πρόσχημα την προστασία των Τουρκοκυπρίων για να δικαιολογεί την παράνομη παρουσία της στο νησί. Δεν μπορεί πια να χρησιμοποιεί ούτε κι αυτή τη δικαιολογία, αφού η συμπεριφορά της είναι πρώτα απ’ όλα προσβλητική, υποτιμητική και απαξιωτική για τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους.

Εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε πανέτοιμοι για λύση. Λύση που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Λύση που να προνοεί για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα. Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με την Τουρκία, εφόσον αυτή αποφασίσει επιτέλους να δώσει το χέρι της, κάτι που πεισματικά, δυστυχώς, αρνείται να πράξει.

Επιδίωξή μας είναι με την επίλυση του Κυπριακού να οικοδομήσουμε ένα ευοίωνο μέλλον στα πλαίσια μιας κοινής πατρίδας, όπου τα δικαιώματα των πολιτών καθώς και των δύο κοινοτήτων θα γίνονται σεβαστά.
Δεν ζητούμε από τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να διαγράψει από τη μνήμη του το τραυματικό και επώδυνο παρελθόν. Αυτό που ζητούμε είναι όλοι να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και μέσα από ένα κοινό mea culpa να πετύχουμε τη συμφιλίωση, την επανένωση και τη μόνιμη ειρήνη.

Η Κύπρος μπορεί να μετατραπεί σε νησί ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λαών της περιοχής. Η ανεύρεση υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράγοντα για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας. Ο φυσικός πλούτος της πατρίδας μας πρέπει να ενώνει και να αποτελεί εφαλτήριο τόσο για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό όσο και για ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή, αντί να διχάζει.

Θέλω και με αυτή την ευκαιρία να απευθυνθώ στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Το μέλλον μας είναι κοινό. Στην κοινή μας πατρίδα υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να ζήσουμε και να ευημερήσουμε μαζί σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και δημιουργίας. Αντίθετα, η διχοτόμηση θα συνεχίσει να προκαλεί κινδύνους για την ίδια την ύπαρξη τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, του λαού μας στο σύνολό του.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το 2011 ήταν πολύ δύσκολη χρονιά για το εσωτερικό μέτωπο. Συνέβησαν διάφορα προβλεπτά αλλά και απρόβλεπτα γεγονότα όπως είναι η οικονομική κρίση, η στασιμότητα στο Κυπριακό, η τραγωδία στο Μαρί, η οποία προκάλεσε οδυρμό και οδύνη σε όλους μας και για μένα ήταν η πιο σκληρή δοκιμασία.

Αυτά τα συμβάντα ενίσχυσαν την πολυδιάσπαση του εσωτερικού μετώπου, πράγμα που ασφαλώς δεν με κάνει καθόλου ευτυχή, όπως δεν πρέπει να ευχαριστεί κανέναν.

Πρέπει, επιτέλους, όλοι να κατανοήσουμε ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία η δημοκρατία απαιτεί και προϋποθέτει σεβασμό στους θεσμούς, ανεξαρτήτως των συνθηκών και του πόνου που μπορεί να υπάρχει. Η δημοκρατία δεν βολεύεται με τις προσωπικές επιθέσεις και την εξόντωση χαρακτήρων. Και δυστυχώς τέτοια φαινόμενα σημειώθηκαν πολλά.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η δημοκρατία επιβάλλει το σεβασμό στον άνθρωπο και την αξιοπρέπειά του, ανεξαρτήτως των όποιων διαφωνιών και των διαφορετικών αντιλήψεων. Αναλαμβάνω το μερίδιο που μου αναλογεί για την οικοδόμηση της πολυπόθητης ενότητας και καλώ όλους να πράξουμε το ίδιο.

Οι συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, οι προκλήσεις και οι ευθύνες που ορθώνονται ενώπιον της χώρας μας επιβάλλουν σε όλους μας – Κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, Εκκλησία, οργανωμένα σύνολα και απλούς πολίτες – να ρίξουμε μια αυτοκριτική ματιά στο 2011 και να αναστοχαστούμε τις συμπεριφορές μας.

Η συνέχιση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, η ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας, που αποτελεί εθνική υπόθεση, επιβάλλει την αναθεώρηση διχαστικών συμπεριφορών που βλάπτουν πρώτα απ’ όλα τον τόπο μας. Επιβάλλεται να γυρίσουμε σελίδα και να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε την ενότητα, να πετύχουμε την ελάχιστη έστω κοινή δράση για το καλό του τόπου μας.

Ως Κυβέρνηση, δίνουμε την υπόσχεση ότι και το 2012 θα συνεχίσουμε να αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να απαντήσουμε ως χώρα και ως λαός με επάρκεια στις κρίσιμες προκλήσεις. Για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τα προβλήματα και να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες.

Θα συνεχίσουμε και το 2012 να εργαζόμαστε σκληρά και με συνέπεια, πάντοτε στο πλαίσιο του αναγκαίου κοινωνικού διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων καθορισμού και εφαρμογής πολιτικής, για την εξυπηρέτηση των καλώς νοούμενων συμφερόντων του τόπου μας.

Εύχομαι σε όλους και όλες καλό νέο έτος και κάθε καλό.