27/1/12

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Ισλανδίας
27/01/2012





Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αβέρωφ Νεοφύτου είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Ισλανδίας κ. Össur Skarphéðinsson, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Νεοφύτου προέβη σε μία σύντομη επισκόπηση της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία, υπογραμμίζοντας τις προσπάθειες της Κύπρου να προσελκύσει περαιτέρω ξένες επενδύσεις. Ανέφερε δε ότι η Κύπρος στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Ισλανδίας καθώς και τις προσπάθειες της χώρας για προώθηση των θεμάτων αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των μικρών κρατών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου για τη στήριξη που προσφέρει η Κύπρος στην Ισλανδία και εξήγησε με τη σειρά του την κατάσταση στην οικονομία της Ισλανδίας, σημειώνοντας τις δυσκολίες που πέρασε η χώρα του και την επιτυχή έξοδό της από την κρίση. Ο κ. Skarphéðinsson υπογράμμισε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ισλανδίας στον ενεργειακό τομέα, ο οποίος ελκύει και ξένους επενδυτές.

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε το ενδιαφέρον της Κύπρου στον τομέα αυτό, δεδομένης της πρόσφατης εξεύρεσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Στη συνέχεια, οι κ.κ. Skarphéðinsson και Νεοφύτου αντάλλαξαν απόψεις, αναλύοντας την κατάσταση στην οικονομία των χωρών μελών της Ευρωζώνης και εκφράζοντας αισιοδοξία ότι τα παρόντα προβλήματα θα ξεπεραστούν, υπό το φως των θετικών βημάτων που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση.