21/1/12

Άφιξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκ

21/01/2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που θα πραγματοποιηθεί στο Greentree του Long Island της Νέας Υόρκης στις 23 και 24 Ιανουαρίου. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν η σύζυγος του κα Έλση Χριστόφια, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και τα μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας.



Κατά την άφιξη του ο κ. Χριστόφιας έκανε την πιο κάτω δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Βρισκόμαστε και πάλι στη Νέα Υόρκη κατόπιν πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα και λυπάμαι να πω χωρίς να υλοποιηθούν οι όροι τους οποίους έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας για σύγκλιση στα βασικότερα ζητήματα που αφορούν στο κυπριακό πρόβλημα. Δεν υπήρξε πρόοδος ούτε στη διακυβέρνηση, ούτε στο περιουσιακό, ούτε στο εδαφικό και στο θέμα της υπηκοότητας, στο θέμα δηλαδή των εποίκων. Εμείς, θα συζητήσουμε με καλή θέληση και πάλι με τον Γενικό Γραμματέα και τον κ. Eroglu και ελπίζω να γίνει το θαύμα. Τι να πει κανένας περισσότερο; Αυτή είναι η κατάσταση. Θα συναντηθούμε με τον Γενικό Γραμματέα και τις δύο μέρες που έχουν καθορισθεί για τη συνάντηση και θα γίνει και δείπνο μαζί με τον Γενικό Γραμματέα».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Ερώτηση: Κύριε Πρόεδρε, η τουρκική πλευρά τις τελευταίες μέρες, η τουρκοκυπριακή πλευρά, με ομοβροντίες σας επικρίνει ότι κωλυσιεργούμε.

Απάντηση: Αν δεν με επέκρινε η τουρκική πλευρά, κάτι κακό θα συνέβαινε, κάτι δεν θα πήγαινε καλά. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια, εργολαβικά η τουρκική προπαγάνδα μας ρίχνεται συνεχώς και μας κατηγορεί περί κωλυσιεργίας, περί αδιαλλαξίας, περί του ότι θέλουμε να προλάβουμε τις Προεδρικές εκλογές, ότι στόχος μας είναι οι εκλογές και άλλα διάφορα, τα οποία είναι ασύστολα ψεύδη και μόνο λύπη μπορούν να προκαλέσουν. Δεν θα μιλήσω για οργή, ούτε και για θυμό. Εμείς διατηρούμε την ψυχραιμία μας, ξέρουμε τι θέλουμε και αυτό που θέλουμε έχει προκαθοριστεί και από εμάς, αλλά προπάντων από τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και, βεβαίως, και από συμφωνίες με τον προκάτοχο του κ. Eroglu, τον κ. Talat πάνω σε σημαντικά και κεφαλαιώδη ζητήματα. Από εκεί και πέρα, η τουρκική πλευρά, ως τώρα τουλάχιστον, με διάφορους ελιγμούς και τεχνάσματα και κινητοποιώντας πάντοτε μία τεράστια, γιγαντιαία μηχανή προπαγάνδας προσπαθεί να επιρρίψει σε εμάς ευθύνη, κάνοντας το άσπρο-μαύρο και το αντίστροφο.

Νομίζω ότι το πρώτο Greentree έχει αποδείξει την καλή μας θέληση, η οποία συνεχίστηκε βεβαίως και στον χρόνο που μας χώριζε από το ένα μέχρι το δεύτερο Greentree, χωρίς η τουρκική πλευρά να κάνει καμία μετακίνηση. Η στρεψοδικία είναι εκεί. Αν η τουρκική πλευρά θα δείξει καλή θέληση και θα τιμήσει τα συμφωνηθέντα με τον Mehmet Ali Talat τότε θα ανοίξει ο δρόμος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ακόμη μία φορά, ότι όσοι μεθοδεύουν, και όποιοι και αν είναι αυτοί, για χρονοδιαγράμματα αυστηρά, για διασκέψεις χωρίς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις, δηλαδή χωρίς να φτάσουμε σε συμφωνίες στις εσωτερικές πτυχές, προϋποθέσεις που έχει δώσει ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας, θεωρώ ότι πρέπει να κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε τέτοια διάσκεψη χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις βασικές πτυχές του Κυπριακού.