2/1/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς
02/01/2012





Έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να υπάρξει σύμπνοια και κοινή δράση απηύθυνε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι το 2012 θα είναι έτος αισιοδοξίας, αλλά και ένας πολύ δύσκολος χρόνος.

Σε σύντομο χαιρετισμό του στην επίσημη Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς, στη Λέσχη Αξιωματικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το ρόλο της Εθνικής Φρουράς υπογραμμίζοντας ότι «η Εθνική Φρουρά είναι ο μαχητικός βραχίονας της όποιας Κυβέρνησης της Δημοκρατίας για την επικράτηση της ειρήνης και έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα. Χωρίς την Εθνική Φρουρά θα αλώνιζε η επεκτατική δύναμη που λέγεται Τουρκία».

Πρόσθεσε ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν αντίπαλο που τον χαρακτηρίζει η αλαζονεία και ένας ανατολίτικος τρόπος εκτίμησης των εξελίξεων, την ώρα που όλη η υφήλιος θεωρεί πως αυτή η Τουρκία καταγράφει τον τελευταίο καιρό σημαντικές επιτυχίες τόσο για τον εαυτό της εσωτερικά όσο και στην περιοχή. Αντί αυτές οι επιτυχίες να κάνουν την πολιτική ηγεσία της χώρας να εμφανίζεται ως μια σύγχρονη και ανανεωτική ηγεσία, δυστυχώς την έκαναν να εμφανίζεται όπως ήταν κάποτε η οθωμανική Τουρκία των Σουλτάνων. Άρα, χρειάζεται σοβαρή μελέτη της τουρκικής πολιτικής από την πολιτική και από τη στρατιωτική μας ηγεσία, για να χαράξουμε τις στρατηγικές εκείνες με βάση τις οποίες θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την αλαζονεία και την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού και επισήμανε: «Δυστυχώς, η Τουρκία δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τους Τουρκοκύπριους και με πρόσχημα δήθεν την ασφάλεια τους εισέβαλε στο νησί μας και κατέχει 37% του εδάφους του. Η Τουρκία θεωρεί τους Τουρκοκύπριους ανθρώπινα όντα δεύτερης κατηγορίας, γι’ αυτό και κουβαλά δεκάδες χιλιάδες έποικους και προσπαθεί να αλλοιώσει τον δημογραφικό χαρακτήρα της Κύπρου, όχι μόνο της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά ευρύτερα της Κύπρου.

Φαίνεται ότι στόχος του κ. Ερντογάν – στόχο που δεν αποκρύβει και από τους Τουρκοκύπριους συνομιλητές του - είναι να κουβαλήσει στην Κύπρο τόσες χιλιάδες έποικους ούτως ώστε να ισοβαθμήσει σε πληθυσμό την κατεχόμενη με την ελεύθερη Κύπρο. Αυτό κάνει την τραγωδία ακόμη πιο σκληρή, πιο δύσκολη και εξοντωτική πρώτα από όλα για τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας.

Έχουμε και εμείς καθήκον ως πολιτική ηγεσία να κατανοήσουμε ότι με μια Τουρκία η οποία ασκεί επεκτατική πολιτική δεν μπορεί να είμαστε πολυδιασπασμένοι στο εσωτερικό μέτωπο. Χρειάζεται να αναθεωρήσουμε συμπεριφορές και τουλάχιστον να έχουμε το ελάχιστο της αλληλοκατανόησης και της κοινής δράσης.

Οι μέρες είναι δύσκολες, το 2012 θα είναι αισιόδοξος χρόνος αλλά, ταυτόχρονα, και πολύ δύσκολος. Οι συνομιλίες καρκινοβατούν, θα έχουμε την Προεδρία της ΕΕ, οι απειλές της Τουρκίας ‘δίνουν και παίρνουν’, άρα, δεν μπορεί να έχουμε ενός χρόνου προεκλογική αντιπαράθεση για τις προεδρικές εκλογές.

Έχουμε δημοκρατία και ο καθένας μπορεί, αν θέλει, και πέντε χρόνια πριν από προεδρικές εκλογές να εργάζεται και να δρα με στόχο τις επόμενες. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα εθνικά μας συμφέροντα

Κάνω έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις να προσπαθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο να δώσουμε ένα μήνυμα ενωτικό προς τα έξω. Ένα μήνυμα σύμπνοιας και κοινής δράσης. Σας διαβεβαιώνω ότι όταν μιλούμε στο εξωτερικό προσπαθώντας να πείσουμε για το καλό της υπόθεσης μας και την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό πολύ σύντομα - διότι εμείς έχουμε όλη την καλή θέληση για να λυθεί το Κυπριακό - εκφράζονται αμφιβολίες και επικαλούνται την πολιτική διάσπαση στο εσωτερικό μέτωπο. Δεν είναι κινδυνολογία αυτό. Είναι η πραγματικότητα. Όπως έχει καθήκον η Εθνική Φουρά να είναι ενωμένη - και όντως είναι και σας συγχαίρω για αυτό - χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε και οι πολιτικές δυνάμεις την ελάχιστη ενότητα».

Αναφερόμενος στην Εθνική Φρουρά, ο Πρόεδρος Χριστόφιας μίλησε για το λειτούργημα που ασκούν τα μέλη της και συνεχάρη τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τους αξιωματικούς και τους οπλίτες για την προσφορά τους στον τόπο. «Είμαστε δίπλα σας, είμαστε απόλυτα στο πλευρό σας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.