8/12/11

Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Σοφοκλή Φυττή στην 63η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά τη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής
08/12/2011

Τιμούμε σήμερα την 63η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη διεθνή έκφραση των απαράγραπτων δικαιωμάτων όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας, που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στις 10 Δεκεμβρίου του 1948, έπειτα από τη διάπραξη φρικτών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών και την κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα 30 άρθρα της διαλαμβάνει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια, το δικαίωμα στην παιδεία και την εργασία, το δικαίωμα στην ισότητα και πολλά άλλα που αποτελούν το θεμέλιο της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.

Αναντίλεκτα, η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συνιστά έναν από τους σπουδαιότερους σταθμούς στην ανθρώπινη ιστορία, αφού έθεσε τις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου και συνέβαλε στην ειρηνική συμβίωση μεταξύ των εθνών. Τα περισσότερα από τα δικαιώματα που περιλαμβάνει αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία πολλών διεθνών συμβάσεων που ακολούθησαν και ταυτόχρονα πολλά ενσωματώθηκαν σε εθνικά συντάγματα και νόμους.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στις μέρες μας καταγράφονται καθημερινά παραβιάσεις στοιχειωδών ανθρώπινων ελευθεριών και δικαιωμάτων σε όλη την υφήλιο. Διακρίσεις και ανελευθερία, παράνομες διώξεις και αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμοί και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, εμπορία ανθρώπων και ξεριζωμός άλλων από τις εστίες τους είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής που φανερώνουν ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δε συνιστούν μόνο εσωτερική υπόθεση του κάθε κράτους, αλλά αποτελούν κυρίως διεθνή ευθύνη.

Δυστυχώς, το νησί μας είναι τρανό παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Τουρκία εδώ και 37 χρόνια με στρατιωτική εισβολή και κατοχή, εκτοπισμό πληθυσμού, διαχωρισμό του λαού μας, παράνομο εποικισμό, πολιτιστική καταστροφή και υφαρπαγή περιουσιών παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των Κυπρίων, μεταξύ των οποίων και εκείνα της ελεύθερης διακίνησης και κατοχής ιδιοκτησίας. Ταυτόχρονα, αγνοεί επιδεικτικά πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, υπονομεύοντας έτσι την αξιοπιστία των θεσμών αυτών, καθώς και τη διεθνή έννομη και πολιτική τάξη.

Ως νομοθετική εξουσία καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, οποιαδήποτε μορφή κι αν έχουν, οπουδήποτε κι αν συμβαίνουν. Ειδικότερα, καταδικάζουμε την αποστέρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ουσιωδών ελευθεριών στην Κύπρο, καταδικάζουμε την παραβίασή τους από μέρους της Τουρκίας σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλούμε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλει στη συμμόρφωση της Τουρκίας με τις πρόνοιες της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, διακηρύσσουμε την αποφασιστικότητά μας, ως κυπριακή Βουλή, για μαχητική υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον τόπο μας προς όφελος του λαού και της πατρίδας μας.