21/12/11

Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού επισκέφθηκε τη Λαϊκή Αγορά «ΟΧΙ», στη Λευκωσία

21/12/2011


Η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κα Πραξούλα Αντωνιάδου επισκέφθηκε σήμερα τη Λαϊκή Αγορά «ΟΧΙ», στη Λευκωσία. Κατά την επίσκεψη η κα Υπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τους πωλητές της αγοράς και να ακούσει τα προβλήματά τους.



Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η κα Αντωνιάδου δήλωσε:

«Το Υπουργείο Εμπορίου, μέσω της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών, διενεργεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου ελέγχους στις τιμές, με την έννοια της λειτουργίας παρατηρητηρίων, όπου εβδομαδιαία καταγράφονται οι τιμές διαφόρων προϊόντων σε διάφορα υποστατικά. Αυτές οι τιμές δημοσιοποιούνται και αναρτούνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου ούτως ώστε να μπορούν οι καταναλωτές να γνωρίζουν για το επίπεδο τιμών, να συγκρίνουν τιμές και να γνωρίζουν πού είναι οι φθηνές τιμές, για να μπορούν να αξιοποιούν αυτή την πληροφόρηση και με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνουμε και τον ανταγωνισμό.

Αυτές τις μέρες εντείνεται η παρακολούθηση των τιμών, πραγματοποιούνται εποχιακά παρατηρητήρια, όπως π.χ. το παρατηρητήριο των Χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων που ολοκληρώθηκε χθες και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν σήμερα στην ιστοσελίδα μας. Η πρώτη και γενική εντύπωση είναι ότι οι τιμές φέτος είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις αντίστοιχες τις περσινές. Και αυτή τη διαπίστωση την έχουμε κάνει και σήμερα στη λαϊκή αγορά, ότι φαίνεται ότι οι τιμές και για τα φθαρτά είναι ελαφρώς χαμηλότερες. Βέβαια, δεν ελέγχουμε τιμές. Καταγράφουμε τιμές, τις δημοσιοποιούμε, ούτως ώστε να υπάρχει διαφάνεια και να ενθαρρυνθεί ο ανταγωνισμός».

Σε ερώτηση εάν αναθερμαίνεται η αγορά την παρούσα εορταστική περίοδο, η κα Υπουργός δήλωσε: «Αυτό θα θέλαμε να δούμε. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση. Έχουν, βέβαια, ληφθεί τα μέτρα από το Υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θέτουν ξανά την κυπριακή οικονομία σε πιο υγιή βάση, σε θέση να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση. Σημειώνουμε, όμως, ότι η κυπριακή οικονομία έχει πάντα δυνατότητες ανάπτυξης. Αυτό έχει διαφανεί και με τις πολύ θετικές επιδόσεις του τουρισμού αυτό τον χρόνο –10.6% έχουν αυξηθεί οι αφίξεις μέχρι τον Οκτώβρη, 13.6%, αν δεν λανθάνομαι, τα έσοδα. Και είναι φανερό ότι υπάρχει δυνατότητα. Δεν έχουμε επηρεαστεί στον βαθμό τον μεγάλο που έχουν επηρεαστεί άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το επόμενο βήμα είναι να τονωθεί η ανάπτυξη. Και εκεί στοχεύουμε για να τονωθεί η κίνηση και στις αγορές. Πρέπει να σημειώσω ότι το Υπουργείο πραγματοποιεί παράλληλα και δειγματοληψία σε καταστήματα ούτως ώστε να γνωρίζουμε ότι τα προϊόντα ικανοποιούν κριτήρια ασφάλειας, επιθεωρήσεις για να γνωρίζουμε ότι τιμές πράγματι αναρτούνται – αυτοί οι έλεγχοι, ότι αναρτούνται οι τιμές, γίνονται και στη λαϊκή αγορά – και λειτουργεί και Γραμμή Καταναλωτών, το 1429, όπου οι καταναλωτές μπορούν να υποβάλουν οποιαδήποτε παράπονα έχουν».

Σε ερώτηση σχετικά με τις γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 12, η κα Υπουργός δήλωσε: «Σίγουρα κατανοώ την προσδοκία και την ανυπομονησία και των ΜΜΕ και του κόσμου. Σημειώνω ότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε κοιτάσματα με την αρθρογραφία. Θα γνωρίζουμε στα σίγουρα όταν ολοκληρωθούν και οι εργασίες αξιολόγησης. Εκείνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η γεώτρηση έχει φτάσει στο στοχευόμενο βάθος και πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή έλεγχοι αξιολόγησης. Δεν υπάρχει κάτι άλλο συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή. Λυπούμαι που δημοσιεύονται διάφοροι αριθμοί στα Μέσα, δημιουργώντας εντυπώσεις. Εκείνο που συστήνω είναι να κάνουμε όλοι ακόμη λίγες μέρες υπομονή. Είχαμε πει ότι θα είχαμε τα πρώτα αποτελέσματα γύρω στα μέσα του Δεκέμβρη. Με τις μικροκαθυστερήσεις που είχαν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια των τριών μηνών της γεώτρησης έχει δημιουργηθεί μια εβδομάδα καθυστέρησης. Αναμένουμε γύρω στα Χριστούγεννα να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο να πούμε. Να κάνουμε όλοι λίγη ακόμη υπομονή».
Σε ερώτηση πότε αναμένεται να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων, η κα Αντωνιάδου είπε: «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πάνω στην ετοιμασία των εγγράφων με τα οποία θα βγούμε με δημοσίευση αναφορικά με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Υπάρχει επικέντρωση στο Πρότυπο Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού διότι είναι το συμβόλαιο με το οποίο θα προχωρήσουμε σε συμφωνίες. Η πρόθεση είναι να ενισχυθεί και βελτιωθεί το Πρότυπο Συμβόλαιο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στον πρώτο γύρο, για να διασφαλιστούν καλύτερα τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδώ επικεντρώνεται αυτές τις μέρες η δουλειά. Ελπίζουμε και στοχεύουμε να έχουμε ολοκληρώσει την εργασία αναφορικά με την ετοιμασία των εγγράφων μέχρι το τέλος του χρόνου – το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Γενάρη – για να σταλούν τα κείμενα προς δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και παράλληλα, στην επίσημη εφημερίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα χρειαστεί κάποιος καιρός να μεταφραστούν τα κείμενα σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα, η κα Υπουργός είπε: «Δεν είναι σωστό αυτή τη στιγμή να σχολιάζουμε σχόλια. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει συντονισμός, γι’ αυτό και το κράτος έχει ζητήσει τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων διεθνούς κλάσης και επιπέδου, οι οποίοι συμβουλεύουν το κράτος αναφορικά με την υποδομή που θα πρέπει να δημιουργηθεί όταν και εφόσον εντοπιστούν κοιτάσματα, όχι μόνο στο Τεμάχιο 12 αλλά και στα υπόλοιπα Τεμάχια στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη, για να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις – αυτά είναι που μελετούνται τώρα – για το είδος της υποδομής που θα πρέπει να δημιουργηθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και σε προμήθεια φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά και, στον βαθμό που οι ποσότητες είναι τέτοιες που θα το επιτρέπουν, και σε μια εξαγωγική προσπάθεια. Να πάρουμε τα πράγματα ένα-ένα, με τη σειρά. Η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με βάση τον δικό της σχεδιασμό και με βάση τα συμφέροντα και της Κύπρου και, βέβαια, και της ευρύτερης ευρωπαϊκής οικογένειας. Γιατί ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η Ευρώπη αυτή τη στιγμή κοιτάζει προς την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, και της Κύπρου ιδιαίτερα, γιατί η Ευρώπη αυτή τη στιγμή κοιτάζει προς νέες πηγές φυσικού αερίου, μετά και το ατύχημα στην Ιαπωνία. Φεύγει πια η επικέντρωση από την πυρηνική ενέργεια και επανέρχεται η προσοχή στην προμήθεια φυσικού αερίου».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με προϊόντα που έρχονται από τα κατεχόμενα και βρίσκονται στην αγορά, η κα Υπουργός είπε: «Έχει πράγματι ακουστεί ότι μπορεί κάποια από τα προϊόντα που έρχονται να μην είναι κυπριακά. Κατ’ αρχάς θέλω να πω ότι έχουμε εντυπωσιαστεί από την πολύ καλή ποιότητα των προϊόντων. Οι παραγωγοί αναρτούν τις τιμές, που είναι υποχρέωσή τους, και πολλές φορές αναρτούν και τη χώρα προέλευσης. Γνωρίζετε ότι λειτουργεί αυτή τη στιγμή ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής, βάσει του οποίου μπορούν τα προϊόντα που παράγονται στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να περνούν στις ελεύθερες περιοχές μετά από ελέγχους τους οποίους έχει καθιερώσει η ίδια η ΕΕ. Σίγουρα, δεν θα πρέπει αυτό να δίνει τη δυνατότητα σε παράνομη παρουσία τουρκικών προϊόντων στις αγορές. Δεν εκτιμώ ότι αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό. Ίσως είναι περισσότερο φιλολογία. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής βάσει και των διαδικασιών που έχουν καθοριστεί από την ίδια την ΕΕ, όπου ελέγχεται, ακριβώς, το θέμα της προέλευσης των προϊόντων. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης εισαγωγής προϊόντων από τα νόμιμα λιμάνια της Κύπρου γιατί υπάρχει η Τελωνειακή Ένωση της Κύπρου με όλες τις χώρες της ΕΕ και με όλες τις χώρες οι οποίες έχουν αυτή τη στιγμή Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ».