21/11/11

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη με τον Υπουργό Εσωτερικών της Ελλάδας κ. Αναστάσιο Γιαννίτση
21/11/2011





Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης πραγματοποίησε, σήμερα, συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Αναστάσιο Γιαννίτση. Παρόντες στη συνάντηση ήταν, επίσης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο κ. Βασίλειος Παπαϊωάννου και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Ανδρέας Ασσιώτης.

Στις δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε πως με τον κ. Γιαννίτση συζήτησαν τις προτεραιότητες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Υπουργείων τους, καθώς και θέματα που αφορούν στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, «συζητήσαμε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, αλλά και της προσπάθειάς μας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο, αξιοποιώντας τόσο την εμπειρία της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών της ΕΕ, βέβαια έχοντας πάντα επίγνωση του δικού μας μικρού μεγέθους».

Με τον κ. Γιαννίτση, πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης, «συζητήσαμε επίσης την παρούσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Κύπρο καθώς και τις δύσκολες προκλήσεις με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι, ως αποτέλεσμα και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

Με τον Έλληνα ομόλογό μου, τόνισε ο κ. Υπουργός, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία των δύο Υπουργείων με την ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων και σε ό,τι αφορά στις δρομολογούμενες αλλαγές, ή και πολιτικές, που προωθούνται στις δύο χώρες, αλλά και αυτές στην ΕΕ. Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης επισήμανε πως «θα αξιοποιήσουμε την εμπειρία και του κ. Γιαννίτση, αλλά και τεχνοκρατών, για τα θέματα που αφορούν στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ. Για εμάς η Προεδρία αυτή αποτελεί ιστορική πρόκληση και θεωρώ ότι χρειαζόμαστε αυτή τη βοήθεια για να μπορέσει η Κύπρος να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με επιτυχία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός, τόνισε πως στα θέματα μετανάστευσης και ασύλου υπάρχει όχι απλά συνεργασία, αλλά ταύτιση απόψεων τόσο με την Ελλάδα όσο και με τα άλλα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ, και από κοινού διεκδικούμε το αυτονόητο: να υπάρχει ισότιμη κατανομή βαρών και ευθυνών στην Ευρώπη στη διαχείριση των θεμάτων του ασύλου και της μετανάστευσης, καθώς και στον στόχο που έχει θέσει ολόκληρη η Ευρώπη για τη σύσταση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012.