20/11/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

20/11/2011

Αυτοί που θέλουν να φορτώνουν στην Κυβέρνηση δήθεν αναποφασιστικότητα και ότι δήθεν δεν πήρε μέτρα για την οικονομία διαψεύδονται από την πραγματικότητα, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου


, ενώ ερωτηθείς για το θέμα της μετάβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα «΄Ομηρος» είπε ότι εκεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα τύχει ενημέρωσης για τις έρευνες που διεξάγονται.



Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους ο κ. Στεφάνου είπε: «Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί αύριο στην πλατφόρμα '΄Ομηρος', όπου γίνονται εργασίες εδώ και καιρό. Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε στη φάση της ερευνητικής γεώτρησης και αναμένουμε αποτελέσματα αναφορικά με την ύπαρξη κοιτάσματος υδρογονανθράκων.

Μέχρι τώρα έχουμε δείξει, ως Κυβέρνηση, υπομονή με χαμηλούς τόνους. Η επίσκεψη αύριο του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει και ένα χαρακτήρα συμβολικό, με την έννοια ότι είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά και έχει και πολιτικές προεκτάσεις με την έννοια ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά τον χώρο που βρίσκεται στην ΑΟΖ της και ότι αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία το ασκεί πάντοτε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην πλατφόρμα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί εκεί, θα τύχει ενημέρωσης και θα επιστρέψει.

Σε ερώτηση για τα ΜΜΕ που θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα τον συνοδεύουν κινηματογραφιστές και φωτογράφος. Υπάρχουν περιορισμοί λόγω πρακτικών ζητημάτων που τίθενται και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διασφαλίσαμε να υπάρχει για τους δημοσιογράφους εικόνα τόσο σε τηλεοπτικό υλικό όσο και σε φωτογραφίες, πρόσθεσε.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «αναμένουμε τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης και όταν και εφόσον τα έχουμε θα ανακοινωθούν».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα του δεύτερου γύρου αδειοδότησης, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «στην τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου έχει γίνει μια αρχική συζήτηση για το θέμα, έχουν αναλάβει οι αρμόδιοι Υπουργοί της Υπουργικής Επιτροπής για το θέμα των υδρογονανθράκων και μόλις ολοκληρωθεί η συζήτηση, η αξιολόγηση των διαφόρων πτυχών που έχουν να κάνουν με τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης θα επανέλθει το θέμα σε επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου για να ληφθούν αποφάσεις».

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις κομμάτων σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Στεφάνου είπε: «Αυτοί που θέλουν να φορτώνουν στην Κυβέρνηση δήθεν αναποφασιστικότητα και ότι δήθεν δεν πήρε μέτρα διαψεύδονται από την πραγματικότητα. Ολόκληρη η Ευρώπη και ο κόσμος είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μπαρόζο προχθές είχε αναφέρει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δυστυχώς τα μέτρα που μέχρι τώρα έχουν ληφθεί στην Ευρωζώνη φαίνεται να μην αποδίδουν και ότι η κρίση παίρνει συστημικό χαρακτήρα. Αυτοί που προσπαθούν να απομονώσουν το πρόβλημα στην Κύπρο είτε δεν παρακολουθούν την κατάσταση στην Ευρώπη είτε δεν θέλουν να πουν την αλήθεια απλώς από αντιπολιτευτική διάθεση, για να φορτώνουν τα προβλήματα της οικονομίας στην Κυβέρνηση.

Η κυπριακή οικονομία, πέρα από την κατάσταση στην Ευρωζώνη, στην ΕΕ και παγκόσμια, επηρεάζεται και από την κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία και αυτό καταγράφεται σε όλες τις αξιολογήσεις των Οίκων Αξιολόγησης ως πρώτη βασική αιτία και ως πρώτη αιτία των υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας.

Για να είναι δίκαιοι αυτοί που θέλουν να τα φορτώνουν όλα στην Κυβέρνηση θα πρέπει να ρίξουν μια ματιά στο τι συμβαίνει στην Ευρώπη και παγκοσμίως και τι λένε οι Οίκοι Αξιολόγησης. Αυτή η Κυβέρνηση πήρε μέτρα όσα καμιά Κυβέρνηση προηγουμένως τόσο για την αντιμετώπιση δημοσιονομικών προκλήσεων και αναγκών όσο και για αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων. ΄Ηδη διαρθρωτικά προβλήματα είτε έχουν επιλυθεί είτε έχει δρομολογηθεί η επίλυσή τους, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα που όλοι έλεγαν ότι ήταν ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας. Αυτή η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την επίλυση του προβλήματος αυτού και σταδιακά όλοι οι νεοεισερχόμενοι είτε στον δημόσιο είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα εντάσσονται σε ένα ταμείο ασφάλισης που θα έχει αναλογικό χαρακτήρα όπως το ΤΚΑ. ΄Εχει λύσει το θέμα της βιωσιμότητας του ΤΚΑ, στρεβλώσεις όπως το ανεργιακό επίδομα των δημόσιων υπαλλήλων για έξι μήνες με τη συνταξιοδότησή τους, οι πολλαπλές συντάξεις, που εμείς καταργήσαμε. Και συνεχίζουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης διαρθρωτικών προβλημάτων και ταυτόχρονα της κάλυψης δημοσιονομικών αναγκών. Μια τέτοια ενέργεια είναι και η διασφάλιση δανείου από τη Ρωσία με πολύ καλό επιτόκιο.

Αυτά όλα η αντιπολίτευση προτιμά να τα διαγράφει, να θεωρεί ότι δεν συμβαίνουν απλώς και μόνο για να πλήττει την Κυβέρνηση. Αφήστε που ορισμένοι δημιουργούν την εντύπωση ότι δεν θέλουν να αντιμετωπιστεί η κρίση για να μην πιστώνεται η Κυβέρνηση με μια σωστή προσέγγιση στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων της οικονομίας. Αυτό όμως δεν εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της κυπριακής οικονομίας, ούτε του λαού ούτε της χώρας μας. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι όλοι μας σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων που όντως υπάρχουν. Δεν μπορεί όμως να φορτώνονται όλα στην Κυβέρνηση και να διαγράφουμε το τι συμβαίνει στην Ευρώπη και παγκοσμίως».

Σε σχετική ερώτηση ο κ. Στεφάνου είπε: «Η Κυβέρνηση, όποτε έχει να συζητήσει μέτρα, μπαίνει σε ένα διάλογο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους η Κυβέρνηση πάντοτε διαβουλεύεται με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για τη λήψη αποφάσεων και αυτό θα κάνουμε και τώρα. Το να γίνεται μια συζήτηση με εκτόξευση κατηγοριών ή διαπιστώσεων και τοποθετήσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αυτό δεν βοηθά τον διάλογο, την κοινωνία, τις πολιτικές δυνάμεις και όλους μας στο να μείνουμε συγκεντρωμένοι σε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της οικονομίας».