21/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στα εγκαίνια έκθεσης επαγγελμάτων «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2011», στη Λευκωσία, προχθές
21/11/2011





Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την εντέκατη έκθεση επαγγελμάτων «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ 2011». Η έκθεση αυτή δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά και στους γονείς τους να πληροφορηθούν για τα επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν. Είμαι βέβαιος ότι, οι επαγγελματικοί σύνδεσμοι και οι Υπηρεσίες που βρίσκονται σήμερα εδώ θα παρέχουν έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση σε όλους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνεργασίες αυτές μπορούν να προσφέρουν πολλά στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών, βοηθώντας στη λήψη ορθών εκπαιδευτικών και επαγγελματικών αποφάσεων.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι όσο καλός μαθητής και να είναι ένας νέος σήμερα και όσα πτυχία και να αποκτήσει, δεν θα είναι ευτυχισμένος πολίτης ή/και παραγωγικός εργαζόμενος αν δεν έχει επιλέξει σωστά το επάγγελμά του. Οι ταχύτατες αλλαγές, οι οποίες οφείλονται στη ραγδαία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών καθώς και στις εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης, της κατάρτισης αλλά και της απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπαγορεύουν την ανάγκη για άμεσες διαφοροποιήσεις και προσαρμογές στη δομή της Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής. Οι σύγχρονες τάσεις στον χώρο αυτό μας οδηγούν σε εξατομικευμένες διαδικασίες συμβουλευτικής με κύριο άξονα τον εντοπισμό του προσωπικού δυναμικού και των ατομικών αναγκών του κάθε νέου, καθώς και την ανάπτυξη της ικανότητάς του να είναι και να παραμένει ενεργός και ενήμερος για τις εξελίξεις.

Επενδύουμε στους καθηγητές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΣΕΑ) και ενισχύουμε ποσοτικά και ποιοτικά την παρουσία τους στα σχολεία, με στόχο να βρίσκονται συνέχεια δίπλα στους μαθητές για την ορθή επιλογή της επαγγελματικής τους κατεύθυνσης. Οι λειτουργοί της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς, εντός και εκτός του σχολείου, και η ενεργός εμπλοκή τους στον Κυπριακό Σύνδεσμο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής αναβαθμίζεται συνεχώς. Επιπλέον, με την επικείμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για ένα πιο δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών. Προς αυτή την κατεύθυνση, και μέσα στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, στελεχώθηκαν από πέρσι με καθηγητές ΣΕΑ, για δύο μέρες την εβδομάδα, τα Επαρχιακά Γραφεία Συμβουλευτικής στη Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο, έχοντας ως στόχο την εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινού στα Επαρχιακά Κέντρα.

Παράλληλα, αξιοποιούμε νέους τομείς συνεργασίας, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Διά Βίου Καθοδήγηση (European Lifelong Guidance Policy Network), στο οποίο συμμετέχει η Κύπρος και το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθώντας την ευρωπαϊκή συνεργασία στη δια βίου καθοδήγηση, στην εκπαίδευση και στους τομείς της απασχόλησης. Ο σκοπός του είναι να αναπτυχθεί και να ενισχυθεί η συνεργασία σε επίπεδο κρατών μελών στον τομέα της δια βίου καθοδήγησης και να προταθούν οι κατάλληλες δομές και υποστηριχτικοί μηχανισμοί. Σκοπός είναι, επίσης, αυτή η συνεργασία να οδηγήσει στην εφαρμογή των προτεραιοτήτων όπως προσδιορίζονται στα ψηφίσματα σχετικά με τη δια βίου καθοδήγηση (Resolution on Lifelong Guidance, 2004 και 2008).

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Διά Βίου Καθοδήγηση (ELGPN) δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη και η Επιτροπή υποστηρίζει τις δραστηριότητες του δικτύου για το 2007-2010 και 2011-2012, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Δια Βίου Μάθησης. Μέσα από αυτό το δίκτυο και μετά από μελέτη Κοινής Επιτροπής Υπηρεσιακών Παραγόντων το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την κατ’ αρχήν σύσταση του Εθνικού Φορέα για τη Διά Βίου Καθοδήγηση. Ο Φορέας θα λειτουργεί κάτω από Υπουργική Επιτροπή (Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), με Συμβούλιο το οποίο θα έχει δέκα μέλη από Υπουργεία, Ιδρύματα και Οργανώσεις, και Υπηρεσιακή Επιτροπή αποτελούμενη από λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής) και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Τμήμα Εργασίας).

Η σημερινή έκθεση είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΟΕΛΜΕΚ) σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου. Έχει ενισχυθεί σημαντικά στο πέρασμα των έντεκα χρόνων παρουσίας και προσφοράς της στον ζωτικό τομέα της πληροφόρησης των νέων μας για θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής. Η συμμετοχή, για ακόμη μια χρονιά, μεγάλου αριθμού έγκυρων επαγγελματικών και επιστημονικών συνδέσμων εγγυάται την επιτυχία της.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση, συγχαίρω το Σύνδεσμο Καθηγητών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών συνδέσμων για τον ζήλο που επιδεικνύουν και την όλη προσφορά τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα πρέπει να εκφράσω στον χορηγό της «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ 2011» , την Τράπεζα Κύπρου, η οποία για όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο πλευρό μας, προσφέροντας με το δικό της τρόπο στην προσπάθεια ενημέρωσης και καθοδήγησης των νέων μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.