9/11/11


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στο 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ , στη Λευκωσια
09/11/2011







Ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να παραστώ στην εναρκτήρια σύνοδο του 27ου Παγκύπριου Συνεδρίου της ΣΕΚ και να απευθύνω χαιρετισμό. Απευθύνω ένα θερμό καλωσόρισμα στην Κύπρο στον εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, καθώς και σε όλες τις ξένες αντιπροσωπείες. Χαιρετίζω, επίσης, θερμά τους συνέδρους και αντιπροσώπους στο Συνέδριο και τα χιλιάδες μέλη της ΣΕΚ.

Η ΣΕΚ, μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν περιόρισαν τον ρόλο και την παρέμβασή τους στα εργατικά ζητήματα, αλλά συνέδραμαν και συνδράμουν στη διαμόρφωση των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων και στην ανάπτυξη των κρατικών και κοινωνικών θεσμών. Μετά τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, το συνδικαλιστικό κίνημα επέδειξε θαυμαστή ωριμότητα και πατριωτισμό και μαζί με τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους μέσα σε πνεύμα ενότητας, συναντίληψης και συνεργασίας, αφοσιώθηκε στην ανοικοδόμηση της κυπριακής οικονομίας. Παρά τη φοβερή καταστροφή που έπληξε τον τόπο, με τους χιλιάδες νεκρούς, ανάπηρους και τραυματίες, τους εκατοντάδες αγνοούμενους, τις δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, καταφέραμε όλοι μαζί να επιτύχουμε ένα οικονομικό θαύμα. Αυτό επιτεύχθηκε μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια, με την Κυπριακή Δημοκρατία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΣΕΚ συνεχίζει στην ίδια πορεία και μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα διευρύνουν τους αγώνες. Διευρύνουν ταυτόχρονα τις σχέσεις τους με το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, όπως βεβαίως και με το τουρκοκυπριακό συνδικαλιστικό κίνημα.

Τεράστιες είναι οι προκλήσεις μπροστά μας σήμερα, εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επηρεάζει ασφαλώς και τη χώρα μας. Αναφέρομαι σε μείζονες προκλήσεις για την κοινωνική προστασία, τα δημόσια οικονομικά, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την απασχόληση, την ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση με το ξέσπασμα της κρίσης εφάρμοσε σειρά μέτρων, με κύριο στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, να στηρίξει τομείς που πλήγηκαν περισσότερο από την κρίση όπως ο τουρισμός και οι κατασκευές, και παράλληλα να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τα μέτρα που πήραμε ήταν στα πλαίσια των κατευθυντήριων γραμμών και αποφάσεων που λήφθηκαν στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα με τα μέτρα που εφάρμοσε.

Η εμβάθυνση της κρίσης και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου σχετίζονται κατά κύριο λόγο με την κατάσταση στην Ελλάδα. Δυστυχώς, η τραγική έκρηξη στο Μαρί δημιούργησε πρόσθετες δυσκολίες στα ήδη σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, λόγω της παγκόσμιας και ιδιαίτερα της πανευρωπαϊκής κρίσης.

Η οικονομική κρίση ανέδειξε με ιδιαίτερη ένταση τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του δημόσιου τομέα. Τα προβλήματα αυτά δεν δημιουργήθηκαν από τη μια μέρα στην άλλη. Δημιουργήθηκαν ως αποτέλεσμα πολυετών στρεβλώσεων, αναποφασιστικότητας και έλλειψης σωστού στρατηγικού σχεδιασμού. Ακριβώς για αυτούς τους λόγους η επίλυση τους προϋποθέτει σωστό σχεδιασμό και συνεργασία από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα ζητήματα και οι αλλαγές επηρεάζουν τους πολίτες. Η Κυβέρνησή μας αναγνώρισε το πρόβλημα και προχωρεί σε λύσεις. Αναγνωρίσαμε όμως και κάτι άλλο. Την ανάγκη οι αλλαγές να προέλθουν μέσα από το τραπέζι της συνδιαλλαγής και της διαπραγμάτευσης με εκείνες τις ομάδες των εργαζομένων που επηρεάζονται, με το συνδικαλιστικό κίνημα. Θεωρούμε αδιανόητο, έξω από τα εργασιακά θέσμια της Κύπρου αλλά και την κουλτούρα της παρούσας Κυβέρνησης, να αποφασίζουμε χωρίς διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για θέματα που τους αφορούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Κυβέρνηση κάνει συνδικαλισμό όπως κατηγορούμαστε. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε και επιδιώκουμε λύσεις που να είναι συμφωνημένες και ισορροπημένες. Εξ ου και δεν ενδώσαμε στις πιέσεις για λήψη μονομερών μέτρων, εν αγνοία και απουσία των ίδιων των εργαζομένων.

Εμείς συμφωνούμε με τη θέση του Συνδικαλιστικού Κινήματος ότι πρέπει να υπάρξει ένας όσο το δυνατόν δίκαιος καταμερισμός των βαρών. Να συμβάλει και ο πλούτος το δικό του μερίδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση, θέλω να υπενθυμίσω, κατέθεσε στη Βουλή συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την πλειοψηφία της Βουλής. Η δική μας φιλοσοφία είναι ο δίκαιος καταμερισμός των βαρών. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.

Μέσα από το διάλογο με το συνδικαλιστικό κίνημα η Κυβέρνηση επίλυσε σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα όπως είναι το συνταξιοδοτικό του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα, η μείωση των κλιμάκων εισδοχής, το θέμα της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Με διάλογο, συμφωνήθηκε η μη παραχώρηση της ΑΤΑ κατά την 1/1/2012 και η έκτακτη εισφορά των υπαλλήλων του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα. Στο σημείο αυτό νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω την εκτίμησή μου στην ηγεσία της ΣΕΚ και στα μέλη της ΣΕΚ για τον εποικοδομητικό ρόλο που διαδραμάτισαν ώστε να επέλθει συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης και του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση και βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. Ιδιαίτερα θέλω να υπογραμμίσω τη βούλησή μας για βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους και πάταξης της φοροδιαφυγής. Πέραν των μέτρων που καταθέσαμε και ψηφίστηκαν από τη Βουλή, έχουμε καταθέσει πρόσφατα και άλλα προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή, δίνουμε βάρος και στο κεφάλαιο της ανάπτυξης. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, παρά τα στενά πλαίσια που επιβάλλει η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, έχουν περιληφθεί ώριμα έργα που με την υλοποίησή τους συνεισφέρουν στην ανάπτυξη. Η συνεχής προώθηση μέτρων απλοποίησης των γραφειοκρατικών διαδικασιών του δημόσιου τομέα, ώστε να βοηθηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία για να προχωρήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη, είναι επίσης σταθερή δέσμευσή μας.

Στο κεφάλαιο της απασχόλησης η Κυβέρνηση προώθησε σειρά δράσεων που στοχεύουν στην παροχή κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, στην πάταξη της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, στην καταπολέμηση της εργοδότησης των κοινοτικών ως φτηνού εργατικού δυναμικού. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να συμβάλουν ουσιαστικά και οι εργοδότες. Πρέπει να τερματιστεί άμεσα το φαινόμενο της αντικατάστασης Κυπρίων εργαζομένων με κοινοτικούς με πολύ χαμηλότερες απολαβές και όχι μόνο, παραβιάζοντας αρκετές φορές συλλογικές συμβάσεις και σε βάρος της ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών. Τέτοιου είδους εργοδότηση αποβαίνει καταστροφική για τον Κύπριο εργαζόμενο, τον κοινοτικό ή άλλο εργαζόμενο που γίνεται αντικείμενο βάναυσης εκμετάλλευσης. Υποβαθμίζει δε την ποιότητα για τον καταναλωτή.

Η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, η βελτίωση της κοινωνικής προστασίας, η στήριξη των οικονομικά αδύνατων ομάδων του πληθυσμού είναι σημεία αναφοράς για την Κυβέρνησή μας. Τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε σε στοχευμένα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, βελτίωσης των στεγαστικών σχεδίων για πρόσφυγες και αυτόχθονες, βελτιώσαμε παροχές και σχέδια για την ομάδα των αναπήρων. Η ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση και εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών και η μεγαλύτερη δυνατή στόχευση των κοινωνικών παροχών έτσι που να στηρίζονται αυτοί που αποδεδειγμένα χρειάζονται στήριξη, είναι το στοίχημα μπροστά σε όλους τους φορείς της κυπριακής κοινωνίας αυτή την στιγμή. Η Κυβέρνηση εργάζεται με μεθοδικότητα προς αυτή την κατεύθυνση και με ξεκάθαρο στόχο να μην πληγούν οι οικονομικά αδύναμοι. Το θέμα αυτό βρίσκεται στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Παρασκευή.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειές μας για λύση του Κυπριακού. Για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Η διχοτόμηση είναι καταστροφή για τον τόπο, καταστροφή για τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Από αυτό το βήμα θέλω να σας διαβεβαιώσω, να διαβεβαιώσω ολόκληρο τον κυπριακό λαό, ότι λύση χωρίς να στηρίζεται σε βασικές αρχές, οι οποίες να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, τη μία και μόνη κυριαρχία, τη μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Όπως αποδεκτά δεν πρόκειται να γίνουν από τη δική μας πλευρά και τον σημερινό Πρόεδρο οποιαδήποτε τεχνητά και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία.

Το να «φτάσουμε στο τέλος» δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση επιβολή οποιασδήποτε λύσης. Το ξεκαθαρίσαμε με σαφήνεια κατά τη συνάντησή μας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και οφείλω να σημειώσω ότι και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας ήταν ξεκάθαρος σε αυτό το σημείο. Εάν η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία συνεχίσουν την αδιάλλακτη και παρελκυστική τους στάση είναι ορατό το ενδεχόμενο «το τέλος του δρόμου» να σημαίνει ένα αδιέξοδο ή μια αναβολή της διαδικασίας των απευθείας διαπραγματεύσεων.

Δεν είναι η δική μας επιδίωξη κάτι τέτοιο. Η δική μας επιδίωξη παραμένει αταλάντευτα μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος. Αν παρ’ ελπίδα αυτό δεν καταστεί δυνατό, η πλευρά που θα ευθύνεται για την αποτυχία να φτάσουμε σε λύση πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, με ακριβοδίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, οφείλει να κατανείμει «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι».

Έχουμε μπροστά μας δύσκολες προκλήσεις, έχουμε όμως και δυνατότητες μπροστά μας. Η κυπριακή οικονομία δεν έχει χάσει το δυναμισμό, την ευελιξία, την προσαρμοστικότητά της. Η ορατή πιθανότητα εξεύρεσης υδρογονανθράκων δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας για τον τόπο. Έχουμε ένα ανθρώπινο δυναμικό με υψηλό επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων. Έχουμε ένα πετυχημένο σύστημα εργασιακών σχέσεων και αναπτυγμένους μηχανισμούς κοινωνικού διαλόγου που μας δίνουν λύσεις ισορροπημένες και κοινωνικά αποδεκτές.

Αυτές τις δυνατότητες η Κυβέρνηση θα τις αξιοποιήσει στο έπακρο στην πορεία για επίλυση των προβλημάτων.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στο 27ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΕΚ. Εκφράζω για ακόμη μια φορά αισθήματα εκτίμησης προς την ηγεσία και τα μέλη της ΣΕΚ και σας διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα έχει πάντοτε ανοικτούς τους διαδρόμους συνεργασίας μαζί σας για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας στο σύνολό της.