15/11/11

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντιπρόεδρο της Κένυας κ. Stephen Kalonzo Musyoka


15/11/2011





Με αισθήματα βαθιάς εκτίμησης και ειλικρινούς φιλίας, καλωσορίζω στην Κύπρο, εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού, της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά, τον Αντιπρόεδρο της Κένυας και φίλο κ. Musyoka, τη σύζυγό του και ολόκληρη τη συνοδεία του.

Αυτή η επίσκεψη αποτελεί επιστέγασμα των μακρόχρονων παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Κένυας, οι οποίες χρονολογούνται πριν την ανεξαρτησία μας, με τη σχέση που ανέπτυξαν οι ιστορικοί ηγέτες των δύο χωρών Mzee Jomo Kenyatta και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Έκτοτε, οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Κένυας παραμένουν άρρηκτες και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για την περαιτέρω εμβάθυνσή τους.

Με τον Αντιπρόεδρο της Κένυας είχαμε μια εγκάρδια και ουσιαστική συνάντηση. Συζητήσαμε σε βάθος τους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει σε ετήσια βάση αριθμό υποτροφιών σε Κενυάτες, εκ των οποίων ένας υπότροφος ήταν και ο Αντιπρόεδρος. Επιπρόσθετα, σημειώνεται η παρουσία στην Κένυα της Ορθοδόξου Μητρόπολης Κένυας, που ιδρύθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, και λειτουργεί υπό τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κένυας, Κύπριο στην καταγωγή.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Κύπρου προς την Κένυα δίνεται κατευθείαν προς τον λαό της Κένυας, κυρίως μέσω της Μητρόπολης Κένυας. Η αναπτυξιακή βοήθεια που λαμβάνει η Κένυα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι με στόχο τη μεγαλύτερη περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση με έμφαση στις υποδομές, στον τομέα των μεταφορών και της γεωργίας. Κατά την Προεδρία της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ένωσης θα εργαστούμε για την καλυτέρευση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κένυα.

Από αυτό εδώ το βήμα, μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις θέσεις αρχών της Κένυας στο κυπριακό πρόβλημα. Η θετική συμβολή της φίλης χώρας εκφράζεται έμπρακτα στην υποστήριξη των προσπαθειών μας σε διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών και η Κοινοπολιτεία.

Ενημερώσαμε τον Αντιπρόεδρο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για τη βούλησή μας για επίτευξη μιας συμφωνημένης αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Για μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για ένα κράτος με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια. Επανέλαβα ότι δεν αποδεχόμαστε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας.

Καλούμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποδείξει έμπρακτα ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση της επανένωσης της Κύπρου και να γεφυρώσει, αντί να διατηρεί και να διευρύνει με τις προτάσεις που υποβάλλει, την απόσταση στις θέσεις των δύο πλευρών. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει την προκλητική και την επιθετική της συμπεριφορά με αφορμή τις έρευνες που διεξάγουμε στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτή την αρνητική στάση με τη συνέχιση της έντονης κινητοποίησής μας διεθνώς. Επιπρόσθετα, η Άγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που η ίδια έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας, συμπεριλαμβανομένης και της ουσιαστικής της συμβολής στις προσπάθειές μας για λύση.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον Αντιπρόεδρο Musyoka για τις ειλικρινείς, εγκάρδιες και ουσιαστικές συνομιλίες.