3/11/11

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Ισραήλ κ. Shimon Peres, στη Λευκωσία

03/11/2011





Καλωσορίζω τον Πρόεδρο του κράτους του Ισραήλ κ. Πέρες και την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει στην Κύπρο. Τους εύχομαι ευχάριστη, παραγωγική και καλή διαμονή.

Η Κύπρος και το Ισραήλ συνήψαν διπλωματικές σχέσεις αμέσως μετά την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, και ο Πρόεδρος Πέρες επισκέφθηκε την Κύπρο και στο παρελθόν υπό άλλη ιδιότητα. Είναι κοινή μας εκτίμηση πως η σημερινή επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο, η δεύτερη επίσημη επίσκεψη στο ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών εντός του 2011, αποτελεί απτή απόδειξη της εμβάθυνσης και διεύρυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Είναι κοινή μας εκτίμηση ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα οι διμερείς μας σχέσεις έχουν περαιτέρω ενισχυθεί.

Στη σημερινή μας κατ’ ιδίαν συνάντηση η οποία ήταν πολύ φιλική και παραγωγική, αλλά και στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρόεδρο Πέρες για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, καθώς επίσης και να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Προβήκαμε επίσης σε μια σε βάθος ανασκόπηση των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, ενώ συζητήσαμε παράλληλα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας αλλά και το παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ενημέρωσα τον Εξοχότατο Πρόεδρο κ. Πέρες για τα αποτελέσματα της συνάντησής μου στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Θέλω να επαναλάβω ότι δεν αποδεχόμαστε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ούτε επιδιαιτησία στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής.

Υπογράμμισα ότι παρά την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους μας και τον εποικισμό, από πλευράς μας προσερχόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση για ουσιαστική συζήτηση.

Στόχος μας παραμένει η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει το κράτος, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία, στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή αναφέρεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επανέλαβα στον εξοχότατο Πρόεδρο ότι, παρά τις αντιξοότητες, προτίθεμαι να εξαντλήσω όλα τα περιθώρια με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας λύσης που θα προβλέπει ένα κράτος, με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Ένα κράτος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είναι πλήρως σεβαστά και οι νόμιμοι πολίτες του θα ευημερούν.

Φυσιολογικά, ανταλλάξαμε απόψεις και άκουσα με προσοχή τις θέσεις του Προέδρου Πέρες αναφορικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει τη δήλωση του Κουαρτέτου της 23ης Σεπτεμβρίου 2011, και θεωρεί ότι αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για επανέναρξη και αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας και επίτευξης λύσης στη Μέση Ανατολή.

Μια λύση που πρέπει να βασίζεται στα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο σεβασμό της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας των κρατών της περιοχής, περιλαμβανομένου, ασφαλώς, και του κράτους του Ισραήλ. Μία λύση η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους το οποίο μπορεί και πρέπει να συνυπάρξει ειρηνικά με το κράτος του Ισραήλ.

Επανέλαβα παράλληλα την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλει στις προσπάθειες για ειρήνευση, αξιοποιώντας τις καλές σχέσεις τις οποίες διατηρεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Όσον αφορά στις ανακατατάξεις στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, εκφράσαμε την κοινή ελπίδα μας αυτές να οδηγήσουν στην εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή μας.

Πρέπει να τονίσω ότι με τον Πρόεδρο Πέρες έχουμε συναποφασίσει τη δημιουργία κοινής Επιτροπής για τη διαμόρφωση του δικού μας μεσογειακού οράματος σε ό,τι αφορά στην ειρήνη στην περιοχή και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα κράτη της περιοχής.

Αυτή ήταν μια πρόταση του Προέδρου Πέρες την οποία θεώρησα πολύ δημιουργική και την οποία έχουμε αποδεχθεί.

Εύχομαι αυτή η διαμόρφωση του οράματος να ολοκληρωθεί πριν την Ευρωπαϊκή Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα το οποίο θα είναι πολύ βοηθητικό για την Προεδρία μας.

Με τον Πρόεδρο Πέρες συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Τα αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί για το Ισραήλ και την επιβεβαίωση των οποίων αναμένουμε για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για την ευημερία των λαών των δύο χωρών, αλλά και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή. Πέραν τούτου, η εξέλιξη αυτή διανοίγει νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών.

Θέλω να τονίσω ότι η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12 έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν και συνεχίζει να είναι εκτός των αποδεκτών κανόνων συμπεριφοράς και έξω από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Μια στάση προκλητική και επιθετική, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας για προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και στις προσπάθειες για ένταξη στην ΕΕ. Θεωρώ ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεχίσει να στέλλει ισχυρό το μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σεβαστεί τον διεθνή νόμο και να σταματήσει με τη συμπεριφορά της να τον παραβιάζει.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών μας επαναβεβαιώσαμε το αυξημένο επίπεδο συνεργασίας και ανάπτυξης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. Η υπογραφή πριν λίγα λεπτά τεσσάρων διμερών συμφωνιών αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι συναντήσεις που θα διεξαχθούν μεταξύ της Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος με τον Υπουργό Υποδομών του Ισραήλ, στο περιθώριο της επίσκεψης, έχουν ως στόχο να προωθήσουν τις σχέσεις μας στους εν λόγω τομείς ακόμα περισσότερο.

Τέλος, αναφερθήκαμε στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Σε μια περίοδο κατά την οποία όλες οι χώρες δοκιμάζονται σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό από την οικονομική κρίση, οι κυβερνήσεις βρίσκονται μπροστά από τη μεγάλη πρόκληση της οικοδόμησης και της εφαρμογής πολιτικών που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και τις εύλογες ανάγκες του, την κοινωνική δικαιοσύνη, την ευημερία των πλατιών μαζών και σημείο αναφοράς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Εκ μέρους του κυπριακού λαού σας καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο και εύχομαι η εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων των δύο κρατών μας.