25/11/11

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου
25/11/2011
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Adnan Mansour, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο ως επικεφαλής αντιπροσωπίας.



Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν εκατέρωθεν οι φιλικές διμερείς σχέσεις, που όπως σημειώθηκε από τους δύο συνομιλητές, θα μπορούσαν να αναπτυχθούν περαιτέρω στον πολιτικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα.

Ο κ. Mansour εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για τη στήριξη που η Κύπρος της παρείχε, κυρίως κατά τον εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου, ενώ σημείωσε ότι η θέση της χώρας του είναι σαφής υπέρ της ακεραιότητας της Κύπρου και υποστηρικτική προς τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Ομήρου, ευχαριστώντας τον κ. Mansour και σημειώνοντας την προσήλωση της Κύπρου στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τον ενημέρωσε για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και για την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας που δεν επιτρέπει την επίτευξη προόδου.

Συζητήθηκαν επίσης, στη συνέχεια, θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας σε συνάρτηση με το κυπριακό πρόβλημα.

Υπογραμμίστηκε, τέλος, από τις δύο πλευρές ότι η άμεση διευθέτηση του ζητήματος της Συμφωνίας Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δύο χωρών είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκομένων, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για από κοινού αξιοποίηση των φυσικών πόρων της περιοχής.