25/11/11



Συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου
25/11/2011





H Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο της με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Adnan Mansour, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

Μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Θα ήθελα να καλωσορίσω πολύ θερμά τον αγαπητό φίλο, Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου κ. Mansour. Ο κ. Mansour είναι Υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας με την οποία η Κύπρος διατηρεί σχέσεις εδώ και χιλιετηρίδες.

Τα τελευταία χρόνια, από την ανεξαρτησία των δύο χωρών μας, έχουμε αναπτύξει πολύ στενούς δεσμούς, έχουμε υπογράψει ένα αρκετά μεγάλο αριθμό συμφωνιών και έχουμε ανταλλάξει επισκέψεις. Σήμερα, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας έχουμε και οι δύο δεσμευτεί ότι θα εργαστούμε πολύ πιο εντατικά για να αναπτύξουμε και να εμβαθύνουμε πολύ περισσότερο τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς.

Έχουμε συζητήσει θέματα εμπορίου, οικονομικών σχέσεων, επενδύσεων και ελπίζουμε πολύ σύντομα να μπορέσει να μεταβεί μια αντιπροσωπεία από το ΚΕΒΕ, με την οποία θα μιλήσω εντός των ημερών, για να συναντηθούν με τους συναδέλφους τους στον Λίβανο και άλλους επιχειρηματίες εκεί για να δούμε πως μπορούμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας σε αυτό τον πολύ σημαντικό τομέα. Η Κύπρος και ο Λίβανος είναι τόσο κοντά που δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο για την ενίσχυση και την ενδυνάμωση αυτών των πολύ σημαντικών δεσμών που έχουν οι δύο χώρες μας.

Μιλήσαμε επίσης για περιφερειακά θέματα, για το Μεσανατολικό και τις εξελίξεις στις άλλες Αραβικές χώρες. Συζητήσαμε επίσης για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Λιβάνου και για τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Αναφερθήκαμε επίσης σε διάφορα άλλα διεθνή θέματα τα οποία απασχολούν σήμερα τη διεθνή κοινότητα.

Καλωσορίζω ξανά τον κ. Mansour. Θα συνεχίσουμε τη συνομιλία μας κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας και θα είναι χαρά μου να τον υποδεχθώ ξανά στην Κύπρο. Είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο, αλλά εύχομαι και ελπίζω και οι δύο να μπορούμε να ανταλλάσσουμε επισκέψεις».

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα. Σημείωσε παράλληλα ότι η Κύπρος και ο Λίβανος διατηρούν στενές σχέσεις εδώ και 3.000 χρόνια και ότι αυτές θα συνεχιστούν. Σήμερα συζητήσαμε πολλά θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις και είμαστε έτοιμοι να επισπεύσουμε την προώθηση των εμπορικών, οικονομικών και πολιτικών μας σχέσεων, είπε ο κ. Mansour. Όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, ο κ. Mansour υπογράμμισε πως ο Λίβανος στηρίζει την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ενότητα της Κύπρου, όπως και η Κύπρος στηρίζει τον Λίβανο και την ακεραιότητα, την ενότητα και την ανεξαρτησία όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που αφορά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ της Κύπρου και του Λιβάνου, ο κ. Mansour ανάφερε ότι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών συζητούν αυτή τη στιγμή το θέμα αυτό. Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, η κα Υπουργός δήλωσε: «Από τις 9.00 το πρωί λαμβάνει χώρα η συνάντηση αυτή μεταξύ των τεχνοκρατών των δύο χωρών. Αυτό το είχαμε ανακοινώσει από τον Σεπτέμβριο όταν είχαμε ξανασυναντηθεί με τον κ. Mansour. Αυτή την ώρα συνέρχεται αυτή η Μεικτή Επιτροπή και πιστεύουμε ότι θα συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα τα οποία ανησυχούν τον Λίβανο με την πρόθεση να δούμε πως μπορούμε να συμβάλουμε στην επίλυση όλων αυτών των θεμάτων, αλλά και να δούμε πως συνεργαζόμαστε επίσης και σε άλλους σημαντικούς τομείς που αφορούν τη διερεύνηση αλλά και την ανάπτυξη και την επεξεργασία υδρογονανθράκων στις Αποκλειστικές Οικονομικές μας Ζώνες».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Mansour είπε, μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων, σημειώνοντας ότι από πλευράς Λιβάνου υπάρχει η καλή θέληση και οι καλές προθέσεις. Από πλευράς της η κα Υπουργός τόνισε ότι πρέπει να αφήσουμε τις δύο αντιπροσωπείες να συζητήσουν και συμφώνησε με τον κ. Mansour ότι υπάρχει όλη η καλή διάθεση και από τις δύο αντιπροσωπείες.