30/11/11


Συνέρχεται η 2η Επιτροπή Επιλογής Πράξεων και 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος, στη Λεμεσό
30/11/2011





Συνέρχεται σήμερα το πρωί στη Λεμεσό η 2η Επιτροπή Επιλογής Πράξεων του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα – Κύπρος που χρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Το εν λόγω Πρόγραμμα καλύπτει τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης και την Κύπρο και έχει ως βασικό στόχο την «ανάδειξη της περιοχής ως πόλου αειφόρου ανάπτυξης στον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας». Το Πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό €60.082.025, εκ των οποίων τα €48.065.620 (80%) προέρχονται από το ΕΤΠΑ και τα €12.016.405 (20%) από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η Επιτροπή Επιλογής Πράξεων του Προγράμματος θα εγκρίνει προτάσεις συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου συνολικού προϋπολογισμού €6 εκ., που υποβλήθηκαν στα πλαίσια της δεύτερης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Προγράμματος. Της Επιτροπής Επιλογής Πράξεων προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργος Γεωργίου με Συμπρόεδρο τον κ. Διονύσιο Τσαγκρή, Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας της Ελλάδας.

Σήμερα το απόγευμα θα συνέλθει και η 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος, οι εργασίες της οποίας θα ολοκληρωθούν αύριο 1η Δεκεμβρίου. Κύριος σκοπός της 2ης Επιτροπής Παρακολούθησης είναι η ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος, η έγκριση των προτεινόμενων τροποποιήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος καθώς και η έγκριση του Πακέτου Εγγράφων της 3ης Πρόσκλησης Υποβολής Προτάσεων του Προγράμματος. Η 3η Πρόσκληση αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2012. Της Επιτροπής Παρακολούθησης προεδρεύει ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γεωργίου με Συμπρόεδρο τον κ. Γεώργιο Πετράκο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στις εν λόγω Επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι και από τις δύο χώρες σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με συμβουλευτικό ρόλο.