19/11/11

Τελετή επίδοσης της Πράξης Διορισμού του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας
19/11/2011





Πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, η τελετή επίδοσης της Πράξης Διορισμού του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας κ. Ανδρέα Ιατρόπουλου, στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω κ. Τίτου Χριστοφίδη, του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα κ. Ακη Παπασάββα, του Αχηγού της Αστυνομίας κ. Μιχάλη Παπαγεωργίου, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χρίστου Χριστοφίδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Με τη σημερινή σεμνή τελετή ολοκληρώνεται επίσημα η διαδικασία διορισμού και ανάληψης των καθηκόντων του νέου Υπαρχηγού της Αστυνομίας κ. Ανδρέα Ιατρόπουλου.

Τον κ. Ιατρόπουλο η Πολιτεία επέλεξε στο ύψιστο επιτελικό καθήκον του δεύτερου τη τάξει στην ηγεσία της Αστυνομίας. Τον εμπιστεύεται ότι θα φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο του με σωφροσύνη, αντικειμενικότητα, ανεπηρέαστα και χωρίς φόβο.

Το Αστυνομικό Σώμα, στο οποίο ο νέος Υπαρχηγός έχει αναλώσει τη σταδιοδρομία του από διάφορα αξιώματα, μέσα από συνταγματικούς θεσμούς και καθιερωμένους κανόνες, αποτελεί το κύριο οπλοστάσιο της Πολιτείας στην άμυνα και την αντίσταση της ενάντια στην παρανομία.

Γνωρίζω ότι κατά την επιτέλεση του έργου της η Αστυνομία αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας, η ημικατοχή της πατρίδας μας, οι εξελίξεις στις γειτονικές χώρες και οι επιπτώσεις τους στη δική μας χώρα, το τεράστιο τουριστικό ρεύμα που κατακλύζει κάθε χρόνο το νησί μας, το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, καθώς και το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης σίγουρα επιβαρύνουν τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της διατήρησης συνθηκών ευταξίας και κοινωνικής γαλήνης. Παρ’ όλα αυτά, η Αστυνομία συνεχίζει να επιτελεί ένα σημαντικό και αξιοπρόσεκτο έργο και έχει σε πίστη της ουσιαστικές επιτυχίες. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών μας ενάντια σε κάθε μορφής ανομία, στην πάταξη της διαφθοράς, της εγκληματικότητας και κάθε μη επιτρεπτής εκδήλωσης που διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη και γαλήνη.

Την ίδια στιγμή απαίτηση μας είναι η μη κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του Αστυνομικού Σώματος, η επίδειξη στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό του ανθρώπινου προσώπου του Σώματος.

Θέλω για ακόμη μια φορά να συγχαρώ και να επαινέσω όλους τους αξιωματικούς και μέλη του Σώματος που με το ζήλο, την αφοσίωση και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει υπηρετούν τη νομιμότητα, τον λαό μας και, σε τελευταία ανάλυση, την πατρίδα μας.

Με αφετηρία τη θέση ότι ο βαθμός ευνομίας, ευταξίας και ασφάλειας σε μια χώρα συνδέεται στενά με την ικανότητα, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας, η Κυβέρνηση μας δίνει μεγάλη προτεραιότητα στη συνεχή αναβάθμιση του Αστυνομικού Σώματος. Προσδοκούμε στη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών, ώστε το Σώμα να είναι σε θέση να επιτελεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία το έργο του.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας σε τρεις βασικούς τομείς:
· το έμψυχο δυναμικό
· τον εκσυγχρονισμό του Αστυνομικού Σώματος και
· τη βελτίωση των σχέσεων Αστυνομίας – κοινού

Θέλω να υπογραμμίσω με έμφαση ότι η συνεργασία του κοινού με την Αστυνομία αποτελεί το πιο ισχυρό όπλο στα χέρια της Αστυνομίας. Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί τη συμβολή και των δύο πλευρών και την αμοιβαία καλλιέργεια υψηλού αισθήματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας. Η Αστυνομία οφείλει με το έργο της να εμφυσήσει το αίσθημα ότι εργάζεται για την προστασία των πολιτών μέσα στα πλαίσια της ευνομίας και της αντικειμενικότητας.

Η εμπιστοσύνη και η συμπάθεια του κοινού κερδίζεται μέσα από ένα συνεχή αγώνα με βασικά γνωρίσματα την ευσυνειδησία, το θάρρος και την αφοσίωση στο καθήκον, με συμπεριφορές που αναδεικνύουν τον κάθε αστυνομικό σε υπόδειγμα ήθους και πρότυπο νομοταγούς πολίτη.

Από πλευράς της Κυβέρνησης, θα ήθελα να μεταφέρω το μήνυμα ότι, σε συνεργασία με την ηγεσία της Αστυνομίας, εργαζόμαστε συνειδητά για μια Αστυνομία με υψηλούς και αναβαθμισμένους στόχους. Μια Αστυνομία που θα ενεργεί κατά τρόπο που να εμπνέει σεβασμό και εμπιστοσύνη στο κοινό και που θα ικανοποιεί το δημόσιο αίσθημα. Που θα είναι αμερόληπτη και αξιόπιστη, πρόθυμη, ικανή και αποτελεσματική στην αποστολή της, ώστε να κερδίζει επάξια την υποστήριξη και τη βοήθεια όλων στο έργο της.

Κύριε Υπαρχηγέ,

Σας εκφράζω τα συγχαρητήρια μου και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνετε. Για μια ακόμη φορά διαβεβαιώνω ότι η Κυβέρνηση θα είναι στο πλευρό της Αστυνομίας στην επίτευξη του στόχου της διατήρησης συνθηκών ευνομίας και κοινωνικής γαλήνης στον τόπο μας».

Από την πλευρά του ο νέος Υπαρχηγός της Αστυνομίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπό του με τον διορισμό του ως Υπαρχηγού της Αστυνομίας και είπε: «Ο διορισμός αυτός με τιμά ιδιαίτερα αλλά, ταυτόχρονα, δημιουργεί για μένα επιπρόσθετες ευθύνες και την υποχρέωση να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που δείξατε στο πρόσωπό μου.

Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο εσάς, κ. Πρόεδρε, όσο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, σε πλήρη συνεργασία με τον Αρχηγό και την υπόλοιπη ηγεσία της Αστυνομίας, για την εφαρμογή του νόμου και της τάξης σε ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις. Διαβεβαιώνω ότι σε πλήρη συνεργασία με τον Αρχηγό και την υπόλοιπη ηγεσία της Αστυνομίας θα εργαστώ για να γίνει η Αστυνομία πιο τίμια, πιο αξιόμαχη και περισσότερο ανθρώπινη, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο του κοινού όσο και του κράτους».