18/11/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους, σε ημερίδα με θέμα «Διεθνής οικονομική κρίση και ευρωπαϊκές στρατηγικές/πολιτικές ισότητας των φύλων»
18/11/2011





Η ισότητα των φύλων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για δημοκρατία, και δικαιοσύνη, αλλά και αναγκαία προϋπόθεση για την αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και ταλέντων. Χρειαζόμαστε ισότητα στην οικονομική και κοινωνική ζωή, στην πολιτιστική δραστηριότητα και στη συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι αρχές και οι διαπιστώσεις αυτές έχουν τονιστεί επανειλημμένα σε διεθνείς και σε ευρωπαϊκές διακηρύξεις και αποφάσεις οι οποίες σήμερα, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δοκιμά­ζονται.

Η διεθνής οικονομική κρίση και η μακρά ύφεση, η χειρότερη και πιο επίμονη εδώ και ογδόντα χρόνια, πλήττει σήμερα μεγάλο μέρος του πληθυσμού με τις επιπτώσεις της να είναι ιδιαίτερα πιο έντονες στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η εικόνα δεν είναι ξεκάθαρη, βέβαια, για το ποιος έχει πληγεί συγκριτικά περισσότερο, αφού οι στατιστικές της απασχόλησης και οι σχετικές μελέτες δείχνουν ότι έχουν επηρεαστεί από την ύφεση όχι μόνο οι νέοι, οι λιγότερο μορφωμένοι, οι μετανάστες και οι γυναίκες (που θεωρούνται συνήθως ως οι πιο ευάλωτες ομάδες) αλλά και οι πιο προσοντούχοι, όπως και οι άνδρες όλων των ηλικιών. Συγκρίνοντας τις εξελίξεις στην ανεργία από το 2007 μέχρι σήμερα (δηλαδή μέχρι το β’ τρίμηνο του 2011) διαπιστώνουμε πως η διαφορά στα ποσοστά απασχόλησης μεταξύ των φύλων μειώθηκε αισθητά. Το ποσοστό των ανδρών στην απασχόληση από 85,2% κατήλθε στο 81,6%, ενώ των γυναικών παρέμεινε περίπου αμετάβλητο στο 68,2%. Τα ποσοστά ανεργίας στα δυο φύλα έχουν σχεδόν εξισωθεί, αφού το ποσοστό των γυναικών από 4,6% αυξήθηκε στο 7,0% και των ανδρών από 3,4% έφτασε στο 7,2%. Παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η παρούσα κρίση έχει πλήξει και άνδρες και γυναίκες και ότι η ανεργία ανάμεσα στα δύο φύλα έχει καταστεί πιο ομοιογενής, εντούτοις δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η διάσταση του φύλου και οι παραδοσιακές ανισότητες οξύνονται εν μέσω κρίσης.

Η οικονομική ύφεση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί σχεδόν όλων των κρατών μελών της ΕΕ αναμφίβολα επιβάλλουν την ανάγκη για επαναϊεράρχηση προτεραιοτήτων. Ως Κυβέρνηση θεωρούμε ότι το κεφάλαιο της ισότητας είναι ένας τομέας στον οποίον πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να μείνει ανεπηρέαστος από τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και συμμετοχής των γυναικών στο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, όπως και οι ενέργειες για πολιτικές που να βοηθούν τις γυναίκες να συνδυάζουν αποτελεσματικά τις οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Κατά τη δική μας εκτίμηση, η συνέχιση της επικέντρωσης σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο σε αυτές τις πολιτικές δεν αφορά μόνο στο κεφάλαιο της ισότητας. Τα θέματα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αποτελεσματική υλοποίηση των στόχων της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της γενικότερης του πολιτικής για τα θέματα απασχόλησης και παρά τις δυσκολίες, προώθησε τα τελευταία χρόνια εξειδικευμένες δράσεις για την ισότητα ανδρών και γυναικών στην απασχόληση. Συγκεκριμένα προωθήθηκαν τα ακόλουθα:

· Ενεργοποίηση των Επιθεωρητών Ισότητας των Φύλων με διερεύνηση καταγγελιών, αλλά και διαφώτιση και παροχή συμβουλών σε φορείς και άτομα.
· Περαιτέρω προστασία της μητρότητας με τροποποίηση του σχετικού Νόμου παρέχοντας τη δυνατότητα ανάκλησης της απόλυσης όταν παρουσιαστεί βεβαίωση εγκυμοσύνης, καθώς και βελτιωμένη προστασία των γυναικών όταν έχουν πρόωρο τοκετό.
· Βελτίωση της γονικής άδειας για άνδρες και γυναίκες μέσω ενθάρρυνσης ανδρών να τη χρησιμοποιούν, με αύξηση της ηλικίας του παιδιού και με καλύτερη κάλυψη των γονέων που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες.
· Προώθηση μεγάλου έργου για το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων που περιλαμβάνει ευρύ φάσμα μέτρων κατάρτισης, διαφώτισης και ανάπτυξης οδηγών, εγχειριδίων και κωδίκων συμπεριφοράς και επιθεωρήσεων.
· Στήριξη της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων που δραστηριοποιείται ακόμα περισσότερο σε παροχή συμβουλών διεξαγωγής ερευνών και διαφώτισης οργανισμών και κοινού.
· Ετοιμασία Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την εξισορρόπηση της επαγγελματικής με την οικογενειακή και προσωπική ζωή από το Τμήμα Εργασίας, με βάση απόφαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος.
· Στενότερη συνεργασία με άλλες Αρχές όπως αυτή της Επιτρόπου Ισότητας και η Αστυνομία.

Θα ήθελα, επίσης, να θυμίσω πως τα ποικίλα σχέδια και προγράμματα που αναπτύχθηκαν ή διευρύνθηκαν ένεκα της οικονομικής ύφεσης στον τομέα της απασχόλησης και της κατάρτισης ωφέλησαν τις γυναίκες το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, αφού, για παράδειγμα, μέσω των σχεδίων του Τμήματος Εργασίας προσλήφθηκε υψηλό ποσοστό γυναικών (46%+) παρά την παραδοσιακά μικρότερη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ με το σχέδιο ευέλικτων μορφών απασχόλησης του Κέντρου Παραγωγικότητας οι επωφελούμενες επιχειρήσεις προσλαμβάνουν κατά μεγάλη πλειονότητα γυναίκες. Εξάλλου, σχέδια της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού στοχεύουν ειδικά στην κατάρτιση ανενεργών (μη οικονομικά ενεργών) γυναικών.

Συγχαίρω τον Εθνικό Μηχανισμό και την Οικονομική του Υποεπιτροπή για το έργο τους και για την οργάνωση της σημερινής ημερίδας, που αναμένω να είναι πολύ αξιόλογη, και διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον Μηχανισμό και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Θα συνεχίσουμε, επίσης, τη στενή συνεργασία μας με όλες τις κρατικές Αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους ενδιαφερομένους για περαιτέρω ενίσχυση της θέσης των γυναικών, για την ειδική προστασία των γυναικών και των γονέων γενικότερα και για την καθιέρωση της ισότητας μεταχεί­ρισης των φύλων.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.