25/11/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας δρ Σταύρου Μαλά στο 18ο Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής, στη Λευκωσία
25/11/2011





Με ιδιαίτερη χαρά έχω πάρει την πρόσκλησή σας για το 18ο Παγκύπριο Συνέδριο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής που διοργανώνεται κάθε χρόνο με επιτυχία από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Νοσηλευτών και Μαιών, και σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό.

Σας συγχαίρω για τις συνεχιζόμενες προσπάθειές σας, τόσο για την επέκταση των γνώσεών σας μέσα από την διοργάνωση και παρακολούθηση επιστημονικών συνεδρίων όσο και για τον τεράστιο ζήλο με τον οποίο επιτελείτε το επάγγελμά σας. Εκφράζω, λοιπόν, τις θερμές μου ευχαριστίες στους διοργανωτές του Συνεδρίου αυτού που ως θέμα φέτος έχει το «Νοσηλευτική και Μαιευτική: Γέφυρα Πρόσβασης στις Υπηρεσίες Υγείας».

Ο τίτλος αυτός αντικατοπτρίζει το εύρος δράσης και προσφοράς των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές παγκοσμίως, όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες υγείας, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, αποτελούν την πραγματική γέφυρα και είναι πολύ ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη δυναμικής αντίληψης για τον τρόπο που πρέπει να ενεργούν ώστε να μειωθεί η ανισότητα στην υγεία. Οι νοσηλευτές πρέπει να κατανοήσουν τη μοναδικότητα το ρόλου τους στην παροχή ισότητας και προσβασιμότητας προς τις υπηρεσίες υγείας.

Άλλωστε, το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει πάντοτε, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, να εργάζεται για τη συνεχή βελτίωση του επιπέδου υγείας και ευημερίας των ατόμων με προβλήματα υγείας. Η παροχή φροντίδας προς τους πολίτες διασφαλίζεται από τις κατευθυντήριες αρχές, οι οποίες βασιζόνται στα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ασθενών, στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη, την ισότητα στην πρόσβαση, αρχές που η Κυπριακή Δημοκρατία φρόντισε να κατοχυρώσει μέσα από τον Νόμο για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Οι νοσηλευτές, οι μαίες, είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή της πρακτικής από την άποψη της παροχής των πληροφοριών και της εκπαίδευσης των ασθενών, της οικοδόμησης σχέσεων με τους ασθενείς, της παροχής της συνοχής στην περίθαλψη, της χρήσης της τεχνολογίας για την προώθηση της παροχής φροντίδας υγείας και της υποστήριξης της επιμονής στη μακροπρόθεσμη θεραπεία. Οι νοσηλευτές είναι που ηγούνται πάντοτε των προσπαθειών αυτών και παρέχουν καινοτόμες και παράλληλα δημιουργικές λύσεις στην πρόκληση της νόσου, δημιουργώντας πραγματική διαφορά στη καθημερινότητα των ασθενών, των οικογενειών, των κοινοτήτων. Επιπλέον, η ανάπτυξη νέων ρόλων για τους νοσηλευτές, τις μαίες, που σαν Υπουργείο Υγείας στηρίζουμε και επευφημούμε, έχει αποδειχθεί ως μια σημαντική στρατηγική για την βελτίωση της ίσης πρόσβασης στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.

Συγχαίρω λοιπόν, τον κάθε νοσηλευτή/νοσηλεύτρια, τις μαίες, τους εκλεκτούς συνεργάτες μας, που εκτελούν με ζήλο τα καθήκοντά τους στον απαιτητικό τομέα της νοσηλευτικής επιστήμης. Σας συγχαίρω, γιατί η παρουσία σας και μόνο σήμερα εδώ είναι ζωντανή απόδειξη του προσωπικού σας ενδιαφέροντος για τις νέες εξελίξεις στον χώρο της επαγγελματικής σας δράσης. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Υπουργείου Υγείας είναι εξάλλου η συνεχής εξειδίκευση και πρόοδος του ανθρώπινου δυναμικού του, ειδικά του νοσηλευτικού και μαιευτικού δυναμικού. Το Υπουργείο Υγείας αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή του δύσκολου έργου σας.

Αγαπητοί νοσηλευτές, νοσηλεύτριες, μαίες με τις σκέψεις αυτές, και με τα θερμά μου συγχαρητήρια, κηρύσσω την έναρξη του Συνεδρίου και εύχομαι κάθε καλή συνέχεια και επιτυχία στις εργασίες σας.