27/10/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην εκδήλωση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού
27/10/2011







Η Βουλή των Αντιπροσώπων, θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια ενημέρωσης του πολίτη για το σοβαρό θέμα του καρκίνου του μαστού, σας καλωσορίζει στην αποψινή εκδήλωση, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Europa Donna Κύπρου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο δεν μπορεί να αφήνει κανέναν αδιάφορο. Τα στατιστικά στοιχεία μιλούν από μόνα τους: Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση 132.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 430.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού. Στην Κύπρο διαγιγνώσκονται περίπου 400 νέα περιστατικά το χρόνο, δηλαδή πάνω από ένα την ημέρα. Περίπου δύο γυναίκες την εβδομάδα χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο. Μια στις εννέα γυναίκες κινδυνεύει από την ασθένεια αυτή. Οι μητέρες, οι αδερφές, οι κόρες μας.

Το ανησυχητικό είναι ότι, παρ’ όλη την πρόοδο της επιστήμης όσον αφορά τα μέσα διάγνωσης και θεραπείας, το θέμα της ενημέρωσης και της πληροφόρησης του κοινού γύρω από την ασθένεια αυτή κρίνεται ελλιπές. Το γεγονός αυτό αποκτά σοβαρές διαστάσεις, καθώς η σωστή ενημέρωση και η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντικότατα όπλα στη μάχη ενάντια στη σοβαρή αυτή ασθένεια. Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κατά του Καρκίνου του Μαστού Europa Donna. Η ανεξάρτητη αυτή μη κερδοσκοπική οργάνωση, μέλος της οποίας είναι και η Europa Donna Κύπρου, αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα όλων των γυναικών της Ευρώπης σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού, προωθεί τη σωστή ενημέρωση και διαφώτιση του κοινού, αλλά και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, θεραπευτών και αρμοδίων της Πολιτείας.

Πολλές είναι οι ευθύνες της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να κινηθεί πιο δυναμικά προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων της Europa Donna που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, όπως είναι η εφαρμογή των ψηφισμάτων και των κατευθυντήριων γραμμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απαιτούν ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε υψηλής ποιότητας φροντίδα, η εξασφάλιση άριστης ποιότητας ιατρικών και άλλων θεραπευτικών υπηρεσιών για όλες τις γυναίκες, η οικονομική ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας για τον καρκίνο του μαστού, η εισαγωγή προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, η διασφάλιση της τήρησης όλων των ποιοτικών προτύπων σε όλα τα στάδια της διαδικασίας των προγραμμάτων προληπτικού ελέγχου και θεραπείας, η δημιουργία Κέντρου Μαστού και πολλά άλλα.

Ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων επιθυμώ να εκφράσω την εκτίμηση και το σεβασμό της Βουλής στο σημαντικό έργο της Europa Donna Κύπρου και να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε συμπαραστάτες σας στις προσπάθειες επίτευξης και υλοποίησης των στόχων αυτών.

Αρχή