28/10/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη σε εκδήλωση του Σωματείου «Τριπτόλεμος» Ευρύχου για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940
28/10/2011
Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.




Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στον καθιερωμένο ετήσιο εορτασμό για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 που διοργανώνει το Σωματείο «Τριπτόλεμος» Ευρύχου.

Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να συγχαρώ τα μέλη του Σωματείου για την πρωτοβουλία αυτή αλλά και για τη συνολική προσφορά τους στην κοινότητα Ευρύχου και στην περιοχή Σολέας ευρύτερα, μέσα από τη διοργάνωση εθνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά και αθλητικών δραστηριοτήτων στη διάρκεια των 75 χρόνων ζωής του Σωματείου.

Εκδηλώσεις σαν την αποψινή τιμούν την εθνική αντίσταση, τους αγώνες και τα οράματα των Ελλήνων αγωνιστών της ελευθερίας και τους Κύπριους εθελοντές που είχαν ηρωική συμβολή στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ανθρωπότητας κατά του χιτλερικού φασισμού.

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου παραπέμπει σε μια κορυφαία στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Η άρνηση του ελληνικού λαού να υποταχθεί στις απαιτήσεις της φασιστικής Ιταλίας αποτέλεσε την απαρχή ενός ένδοξου αγώνα που έγραψε το μέλλον της δικής του αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας. Η ελληνική νίκη στον πόλεμο του 1940-41 έδωσε το μήνυμα σε όλο τον κόσμο ότι ο φασισμός δεν είναι αήττητος και αναπτέρωσε το ηθικό όλων όσοι πολεμούσαν τότε εναντίον του. Η εποποιία του ’40 συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με την εθνική αντίσταση των χρόνων 1941-1944.

Οι Κύπριοι αγωνιστές, εμπνευσμένοι από τον αγνό πατριωτισμό των Ελλήνων, την πίστη τους στο δίκαιο του αγώνα τους, την προσήλωσή τους στα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας και τις αξίες που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν τον ελληνικό λαό στο να μεγαλουργήσει στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνέβαλαν με σθένος και αποφασιστικότητα στον μεγάλο αντιφασιστικό αγώνα.

Οι 30 χιλιάδες Κύπριοι, άνδρες και γυναίκες, που κατατάχθηκαν εθελοντικά στο στρατό των Συμμάχων λειτούργησαν ως συνειδητοί μαχητές των ιδανικών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αυτές οι αρχές και αξίες που καθιερώθηκαν με αγώνες και θυσίες συνεχίζουν και σήμερα να είναι το ζητούμενο και το στοίχημα ολόκληρης της ανθρωπότητας η οποία, αν και απαλλάχθηκε από τη φασιστική απειλή, μαστίζεται από πολέμους, διχόνοιες, αντικρουόμενα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Για τη μικρή μας Κύπρο που στενάζει υπό το βάρος της κατοχής εδώ και 37 χρόνια, που αγωνίζεται για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της, που καταβάλλει προσπάθειες να μπει ένα τέλος στο δράμα των αγνοουμένων, το έπος του ’40 σημαίνει πολύ περισσότερα. Αποτελεί διαχρονική απόδειξη ότι ο συλλογικός αγώνας και η συλλογική δράση που οδήγησαν στη νίκη ενάντια στον φασισμό μπορούν να δώσουν μηνύματα αισιοδοξίας και πίστης για το νησί μας που παλεύει εδώ και δεκαετίες να πετύχει αυτά που για τα πλείστα κράτη θεωρούνται αυτονόητα.

Η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου θα επιτευχθεί μόνο μέσα από συλλογικές, δυναμικές και μεθοδικές προσπάθειες για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής λύσης που να αντέχει στον χρόνο, να εγγυάται την ανεξαρτησία της Κύπρου και την εδαφική της ακεραιότητα, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων και ξένων επεμβάσεων.

Για μια τέτοια πατρίδα, δημοκρατική, ελεύθερη και απαλλαγμένη από κατοχικούς στρατούς έδωσαν τη ζωή τους οι Έλληνες μέχρι το τέλος της γερμανικής κατοχής. Για να κρατήσουν αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας που χρειάζονταν οι επόμενες γενεές, όπως τώρα εμείς, για να διεκδικήσουν αυτά που τους ανήκουν, τα δίκαια και τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες τους.


Τιμούμε σήμερα την 28η Οκτωβρίου όχι ως μια απλή επέτειο αλλά ως μια παρακαταθήκη. Η εθνική αυτή επέτειος αποτελεί το μεγαλείο της νίκης κάθε δημοκρατικού και ελεύθερα αντιστεκόμενου λαού. «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία», είχε πει ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Ανδρέας Κάλβος και οι Έλληνες του 1940 έκαναν τους στίχους του πράξη. Ας αποτελεί αυτό φωτεινό παράδειγμα και για τον δικό μας αγώνα.