4/10/11

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια
03/10/2011
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για τα εγκαίνια του οικήματος της Α.Ε.Μ Μόρφου, απόψε στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:



«Παρέλαβα σήμερα το πόρισμα της Μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής υπό τον κ. Πολυβίου. Αναμένω και το πόρισμα της έρευνας της Αστυνομίας για τυχόν ποινικές ευθύνες, η οποία θα δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συμβάν. Αυτό άλλωστε, με βάση και το Σύνταγμα και τις διαδικασίες, είναι δουλειά της Αστυνομίας, δεν είναι δουλειά της Ερευνητικής Επιτροπής. Τότε, ως Κυβέρνηση, θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα.

Το πόρισμα είναι πολυσέλιδο και χρήζει ενδελεχούς μελέτης. Έχουμε κάνει μια αρχική μελέτη του πορίσματος, και το Υπουργικό Συμβούλιο θα το μελετήσει και οι συνεργάτες μου και το κόμμα που με στηρίζει, το ΑΚΕΛ, αλλά και άλλες δυνάμεις που στηρίζουν τον Πρόεδρο επίσης θα μελετήσουν ενδελεχώς το πόρισμα. Είμαστε όλοι μαζί ασπίδα της Κύπρου. Από μια πρώτη ανάγνωση του πορίσματος, και πολύ περισσότερο των σημερινών δηλώσεων του κ. Πολυβίου, επιρρίπτει προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πέρα από τις όποιες θεσμικές ευθύνες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπέχει προσωπική ευθύνη για το συμβάν. Αυτό το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής. Αντίθετα!

Πολλοί συλλογισμοί και συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα, φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης, είναι αστήρικτοι ή ακόμα και ενάντια στο ενώπιον του κ. Πολυβίου παρουσιασθέν μαρτυρικό υλικό, έρχονται σε αντίθεση. Χωρίς αμφιβολία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι ο κ. Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους εντολής του, προβαίνοντας ακόμα σε υποδείξεις και αξιολογήσεις αναφορικά με τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής και της εν γένει πολιτικής του κράτους και της Κυβέρνησης και των διπλωματικών χειρισμών.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος ότι από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΕΕ χειρισμοί που έχουν σχέση με τις αραβικές χώρες δεν έχουν θέση. Εμείς ακολουθούμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η οποία έβγαλε την Κύπρο από το αδιέξοδο και η οποία θωρακίζει την Κύπρο αυτή τη στιγμή όταν η Τουρκία μας απειλεί που θα προχωρήσουμε στην ανόρυξη και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Δεν είναι δουλειά του κ. Πολυβίου να μας πει ποια θα πρέπει να είναι η εξωτερική, ακόμη και η εσωτερική πολιτική, που αφορά τους καθημερινούς χειρισμούς των θεμάτων της οικονομίας, των θεμάτων του εσωτερικού μετώπου. Παράλληλα, ο κ. Πολυβίου προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις καθαρά πολιτικές, οι οποίες άπτονται μάλιστα της διαχείρισης λεπτών εθνικών συμφερόντων, πτυχή που ουδόλως σχετίζεται με τους όρους εντολής που έλαβε.

Σε μια ευνομούμενη, σύγχρονη πολιτεία, η διαφάνεια είναι στοιχείο που εμβαθύνει τη δημοκρατία – εξ ου και το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα του κ. Πολυβίου. Το ίδιο και η ελεύθερη άσκηση κριτικής. Ουδείς, εξάλλου, είναι υπεράνω κριτικής. Σε αυτά τα πλαίσια, δυστυχώς, πρέπει να επισημάνω ότι το πόρισμα, μέσα από επαναλαμβανόμενες, εκτενείς αναφορές, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον οποίο αποδίδεται σχεδόν η αποκλειστική ευθύνη. Δηλαδή με λίγα λόγια ο Πρόεδρος φέρει ευθύνη για τη φύλαξη των πυρομαχικών

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Πουθενά δεν υπάρχει μαρτυρία, παρά το περί του αντιθέτου εύρημα του κ. Πολυβίου, ότι τάχατες η απόφαση για την τοποθέτηση στο Μαρί ήταν του Προέδρου.

Δεν υπάρχει μαρτυρία ότι τάχατες ο Πρόεδρος γνώριζε για το βαθμό της επικινδυνότητας του φορτίου, ευθύς εξαρχής, όπως διατείνεται ο κ. Πολυβίου.

Δεν υπάρχει μαρτυρία ότι τάχατες ο Πρόεδρος είχε την κύρια ευθύνη για τη φύλαξη και τον χειρισμό του υλικού.

Πουθενά δεν υπάρχει μαρτυρία ότι τέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα καταστροφής του υλικού και απορρίφθηκε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αντίθετα. Ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου μου κ. Παντελίδης, στον ουσιώδη χρόνο της συζήτησης για την τύχη του υλικού, υποστήριξε την καταστροφή του υλικού.

Εξακολουθώ να έχω τη θέση ότι δεν υπέχω προσωπική ευθύνη. Οι ευθύνες μου, ως επικεφαλής της Κυβέρνησης και του κράτους, είναι θεσμικές, με την έννοια ότι φυσιολογικά κάθε θετικό ή αρνητικό αντανακλά και στον επικεφαλής του κράτους. Αυτό το δέχομαι. Τη θεσμική ευθύνη με παρρησία έχω αναγνωρίσει δημόσια ενώπιον και του κ. Πολυβίου. Δεν θέλω να καταπιαστώ με ζητήματα που έγιναν εκεί στην Επιτροπή και, αν θέλετε, το σκηνικό που δημιουργήθηκε εκεί. Τα ξεπερνώ αυτά τα πράγματα.

Στις 11 Ιουλίου έγινε ένα τραγικό γεγονός που στοίχισε τη ζωή σε 13 συνανθρώπους μας. Για ακόμα μια φορά θέλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη και τη συμπαράστασή μας προς τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν.

Για ακόμα μια φορά εκφράζουμε τη συγγνώμη και τις απολογίες της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά για τις ελλείψεις, τα λάθη και τις αδυναμίες που οδήγησαν στην τραγωδία, που είναι και μακρόχρονες οι αδυναμίες αυτές και θεσμικές και που δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχω την πρώτιστη πολιτική ευθύνη να εξυπηρετώ και να υπερασπίζομαι τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου και του λαού μας, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Διερχόμαστε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη ως χώρα.

Η Τουρκία, με αφορμή την προώθηση των ερευνών για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, απειλεί και προκαλεί ένταση και κινδύνους στην περιοχή.

Στο Κυπριακό η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται με αναβαθμισμένη αρνητικότητα, δυστυχώς, και επιχειρεί να φορτώσει την ευθύνη για την έλλειψη προόδου στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στην οικονομία υπάρχει η πιεστική ανάγκη για συνέχιση της λήψης μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση και επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων.

Η Κυπριακή Δημοκρατία τον ερχόμενο Ιούλιο αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για την οποία οι προπαρασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ευρώπη μας παρακολουθεί και αναμένει δείγματα γραφής.

Η ανάληψη της πρώτιστης πολιτικής ευθύνης για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος επιβάλλει στην παραμονή του κράτους τη διαχείριση όλων αυτών των εξαιρετικής σημασίας θεμάτων.

Η Κύπρος χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε πολιτική σταθερότητα, ηρεμία και ενότητα. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχω την ευθύνη αυτά να τα διασφαλίσω και θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις να τα διασφαλίσω. Η παραίτηση από την Προεδρία και η είσοδος της Κύπρου σε μια παρατεταμένη προεκλογική αντιπαράθεση θα οδηγήσει σε περίοδο αστάθειας και εντάσεων που είναι ό,τι χειρότερο για την Κύπρο, για την πατρίδα μας τούτη την ώρα.

Καλώ όλους σε ενότητα. Οι καιροί για την Κύπρο αυτό απαιτούν. Σας λέω ξανά, θα παραμείνουμε όρθιοι στις επάλξεις».