20/10/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τον Πρόεδρο του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας
20/10/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πρόεδρο του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας κ. Μεχμέτ Τσακιτζή.



Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσακιτζή μιλώντας στους δημοσιογράφους, μέσω διερμηνέα, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνομιλία του με τον Πρόεδρο Χριστόφια περιστράφηκε γύρω από το Κυπριακό και τα θέματα του φυσικού αερίου, και πρόσθεσε: «εμείς αξιολογούμε ως ιστορική τη συνάντηση μας με τον κ. Πρόεδρο, διότι περνούμε μέσα από πολύ σημαντική και ιστορική περίοδο για το κυπριακό πρόβλημα και είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε τόσο από τον Ελληνοκύπριο όσο και από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για την περίοδο που διανύουμε ούτως ώστε να μπορούμε να προβούμε σε όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες εκτιμήσεις ως Κόμμα.

Φαίνεται και από την ενημέρωση που είχαμε από τον κ. Πρόεδρο, στο ζήτημα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών, ιδιαίτερα στο θέμα της διασταυρούμενης ψήφου, έχουμε βήμα προς τα πίσω από τον κ. Ερογλου. Ουσιαστικά, η πρόταση του κ. Ερογλου να τεθεί το θέμα της διασταυρούμενης ψήφου σε ξεχωριστό δημοψήφισμα πέραν του δημοψηφίσματος για τη συνολική λύση του Κυπριακού είναι μια πρόταση που συμβάλλει στην οπισθοδρόμηση και από τις προτάσεις που είχε θέσει ο κ. Ταλάτ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Τσακιτζή είπε ότι θεωρεί λάθος την ενέργεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας και της Τουρκίας να αποφασίσουν «συμφωνία καθορισμού υφαλοκρηπίδας» κάτι που αποτελεί, όπως είπε, προσπάθεια διχοτόμησης της θάλασσας.

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό ο κ. Τσακιτζή είπε, μεταξύ άλλων, ότι «στη ζυγαριά, στη μια πλευρά φαίνεται να υπάρχει η παραμονή ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο αλλά και το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν απολαμβάνουν την περιουσία τους, όμως, από την άλλη πλευρά της ζυγαριάς βρίσκεται η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε όλοι και οι δύο κοινότητες, να κτίσουμε μεταξύ μας καλύτερη κατανόηση, να κάνουμε αμοιβαίες υποχωρήσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε από κοινού να κτίσουμε ένα μέλλον ευημερίας σε αυτό τον τόπο».

Ο κ. Τσακιτζή είπε, επίσης, τα εξής: «Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην ελληνοκυπριακή κοινότητα και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται υπό κατηγορία λόγω της έκρηξης στο Μαρί και σημειώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την απομάκρυνση ενός Προέδρου, ο οποίος θέλει τη λύση και την αντικατάσταση του με Πρόεδρο που δεν επιθυμεί λύση».