5/10/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου
05/10/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.



Μετά το πέρας της συνεδρίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού εξέτασε διεξοδικά τη συμφωνία για την παραχώρηση δανείου από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Κυπριακή Δημοκρατία, με σχετική απόφαση του ενέκρινε την εν λόγω συμφωνία και εξουσιοδότησε τον Υπουργό Οικονομικών να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και δέουσες διαδικασίες έτσι ώστε να υλοποιηθεί η προαναφερόμενη συμφωνία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο κρατών το συντομότερο δυνατόν.

Οι βασικοί όροι του δανείου είναι ακόλουθοι:

Η ονομαστική αξία του δανείου είναι 2,5 δισεκατομμύρια σε ευρώ. Το ετήσιο ονομαστικό επιτόκιο είναι 4,5 τοις εκατόν, η διάρκεια του δανείου είναι 4,5 χρόνια και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου χωρίς την επιβολή οποιωνδήποτε επιβαρύνσεων.

Η υλοποίηση της συμφωνίας δανείου σε συνδυασμό με τα μέτρα διασφάλισης της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά οφέλη για την Κύπρο μεταξύ των οποίων η κάλυψη βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αποφυγή επιβάρυνσης της ρευστότητας των εγχώριων τραπεζών με το ποσό των χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών και πιστωτών της Κυπριακής Δημοκρατίας με αποτέλεσμα την άρση των αυξητικών πιέσεων πάνω στις αποδόσεις των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δευτερογενή ευρωπαϊκή αγορά, η ενίσχυση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας του οικονομικού συστήματος της Κύπρου και ενθάρρυνση περαιτέρω εισροών ξένων επενδύσεων και καταθέσεων, ενίσχυση της εγχώριας ρευστότητας της Κύπρου και δημιουργία περιθωρίων χρηματοδότησης της εγχώριας ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του ισοζυγίου πληρωμών, βελτίωση των προοπτικών πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Οίκους Αξιολόγησης, θωράκιση του πετυχημένου οικονομικού μοντέλου της Κύπρου, και ειδικότερα του διεθνούς επιχειρηματικού χαρακτήρα της κυπριακής οικονομίας, και άνοιγμα ακόμη μιας αγοράς κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας πέρα από την παραδοσιακή ευρωπαϊκή αγορά και δημιουργία προοπτικών για ακόμη ευρύτερη οικονομική συνεργασία Κύπρου και Ρωσίας.

Με την ευκαιρία αυτή, η Κυπριακή Κυβέρνηση εκφράζει την ευαρέσκειά της για την εμπιστοσύνη της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την οικονομία της χώρας μας.

Επαναλαμβάνεται η προσήλωση της Κυβέρνησης στο θεμελιώδη στόχο της μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης και της επίλυσης συσσωρευμένων για δεκαετίες διαρθρωτικών προβλημάτων. Την πολιτική που ακολουθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση θα τη συνεχίσουμε.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα δύο νομοσχέδια που αφορούν την τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας σε ορισμένα από τα στεγαστικά σχέδια που απευθύνονται σε εκτοπισθέντες έτσι ώστε να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτά εκ μητρογονίας εκτοπισθέντες. Με αυτόν τον τρόπο θα υλοποιηθούν συμφωνηθέντα μεταξύ της Κυβέρνησης και των εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων που αφορούν τα στεγαστικά σχέδια.

Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά την Παροχή Στεγαστικής Βοήθειας σε Εκτοπισθέντες, Παθόντες και Άλλα Πρόσωπα. Ο στόχος είναι η διασφάλιση του δικαιώματος συμμετοχής των εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων στα στεγαστικά σχέδια για εκτοπισθέντες που αφορούν στην παραχώρηση οικιστικής μονάδας σε οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων και στην παραχώρηση κρατικού οικοπέδου αυτοστέγασης.

Το δεύτερο νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Οι Περί Ενοικιοστασίου Κανονισμοί 2011 – Επιδόματα σε Εκτοπισθέντες και Παθόντες» και έχει ως στόχο την παροχή δυνατότητας συμμετοχής εκτοπισθέντων εκ μητρογονίας στο στεγαστικό σχέδιο επιδότησης ενοικίου που αφορά σε φοιτητές.

Σε σχέση με συνέντευξη που έδωσε ο κ. Έρογλου στο Euronews, αναφορικά με την ερευνητική γεώτρηση, σε σχέση με τις συνομιλίες και άλλα θέλω να πω ότι η ερευνητική γεώτρηση και γενικότερα οι έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων δεν έχει καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό ούτε και με την πολιτική συγκυρία, όπως ισχυρίζεται ο κ. Έρογλου. Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί ένα κυριαρχικό της δικαίωμα που είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο. Ήταν στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας η μετάβαση στη δεύτερη φάση των ερευνών, που είναι η ερευνητική γεώτρηση, και αυτές οι έρευνες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Η τουρκική πλευρά προσπαθεί να συνδέσει τις έρευνες με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό για να αμφισβητήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να εξισώσει το ψευδοκράτος με το νόμιμο κράτος.

Το ψευδοκράτος δεν έχει κανένα δικαίωμα διότι, απλώς, με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν υπάρχει. Οι τοποθετήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, τις οποίες ο κ. Έρογλου στη συνέντευξη του θεωρεί ότι μεροληπτούν υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πρέπει πρώτα από όλα να προβληματίσουν την Τουρκία και να πάψει να προσπαθεί να προκαλεί ένταση, αλλά να ευθυγραμμιστεί με το διεθνές δίκαιο και με τη διεθνή νομιμότητα.

Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται σε αυτές με κάθε καλή θέληση, με συνέπεια στη συμφωνημένη βάση λύσης. Την ίδια συνέπεια θα πρέπει να δείξει η τουρκοκυπριακή πλευρά και πολύ περισσότερο να μην υπαναχωρεί ούτε από τη συμφωνημένη βάση ούτε και από ζητήματα στα οποία υπήρξαν συγκλίσεις στο παρελθόν.

Έχω δει και δηλώσεις του κ. Χάρη Γεωργιάδη αναφορικά με τον πολιτικό πολιτισμό και την απαίτηση για παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ή για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Είναι πρωτόγνωρο, καινοφανές και επικίνδυνο για το πολίτευμα, για την εύρυθμη και σταθερή λειτουργία του συστήματος, κατά το δοκούν και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, κάποιοι αυθαίρετα να αποφασίζουν ότι ο όποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει απωλέσει τη νομιμοποίησή του και ότι πρέπει να οδηγούμαστε σε εκλογές. Αυτοί που σήμερα θωρούν ότι βρήκαν χρυσή ευκαιρία να ζητούν την παραίτηση του Προέδρου πρέπει να γνωρίζουν ότι με αυτές τις μεθοδεύσεις και προσεγγίσεις δημιουργούν ένα επικίνδυνο προηγούμενο και ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου για να εισέλθει η χώρα σε μια παρατεταμένη πολιτειακή και συνταγματική περιπέτεια. Με αυτές τους τις προσεγγίσεις, ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τίθεται συνεχώς υπό αμφισβήτηση και η χώρα θα οδηγείται συνεχώς σε εκλογές.

Στους πολίτες εναπόκειται να κρίνουν αν σε μια υπό κατοχή χώρα, αυτό είναι προς το δημόσιο και εθνικό συμφέρον».

Στη συνέχεια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Ο κ. Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι ουδείς πέρα από το Γενικό Εισαγγελέα μπορεί να δει το πόρισμα της Αστυνομίας. Υπάρχει πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ζητήσει το πόρισμα της Αστυνομίας;

Απάντηση: Όχι, δεν δικαιούται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αυτό είναι θέμα της Γενικής Εισαγγελίας, του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θα δούμε τα αποτελέσματα των ποινικών ανακρίσεων και των ερευνών της Αστυνομίας. Από κει και πέρα ο Γενικός Εισαγγελέας χειρίζεται το όλο θέμα.

Ερώτηση: Όταν λέτε αποτελέσματα εννοείτε σε ποιους θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας να προσάψει κατηγορίες;

Απάντηση: Σύμφωνα με τη διαδικασία, η Αστυνομία έκανε τις έρευνες αναφορικά με το συμβάν και στη βάση των ευρημάτων της, που προκύπτουν από τις ανακρίσεις, αντιλαμβάνομαι ότι η Αστυνομία προτείνει ή θεωρεί κάποια συγκεκριμένα άτομα ως ύποπτους για ποινικές υποθέσεις. Αλλά το ποιος θα διωχθεί και για ποιο πράγμα, αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη του Γενικού Εισαγγελέα.

Ερώτηση: Τι σχέση έχει αυτό με το πόρισμα του κ. Πολυβίου; Τι εννοείτε θα δείτε τα δύο πορίσματα μαζί;

Απάντηση: Διότι νομίζω ότι ο καθένας θα ενδιαφέρεται να μάθει ποια είναι τα ευρήματα και πώς κατέληξε σε αυτά τα ευρήματα η Αστυνομία. Αυτά θα τα δούμε στο δικαστήριο ασφαλώς.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος θα περιμένει την ολοκλήρωση των δικών για να τοποθετηθεί και να αναλάβει ο ίδιος ευθύνες και να κρίνει αν ο κ. Πολυβίου ήταν σωστός ή όχι;

Απάντηση: Όχι, σε αυτό έχουμε τοποθετηθεί ήδη. Διαφωνούμε με τον κ. Πολυβίου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσωπικές ευθύνες έτσι όπως τις διατυπώνει ο κ. Πολυβίου στο πόρισμα του. Και έχουμε θέσει τους προβληματισμούς μας μέσα από τις τοποθετήσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ερώτηση: Σήμερα πληροφορίες στο «Βήμα» λένε ότι ο κ. Ερντογάν καταβάλλει προσπάθειες για να ακυρώσει συμφωνίες για την ΑΟΖ μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας με Λίβανο και Αίγυπτο. Υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις;

Απάντηση: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω πληροφορίες. Έχω πει ξανά ότι αυτά τα ζητήματα είναι πολύ ευαίσθητα, ιδιαίτερα όταν έχουν να κάνουν με τα εθνικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με τη διεθνή πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Κυβέρνηση πάντοτε λειτουργούν έτσι ώστε να διασφαλίζουν και να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Δημοκρατίας. Με το Λίβανο και την Αίγυπτο έχουμε συμφωνία. Με την Αίγυπτο είναι και επικυρωμένη αυτή η συμφωνία, παραμένει η συμφωνία με το Λίβανο.

Ερώτηση: Τα 2,5 δις θα δοθούν από τη ρωσική Κυβέρνηση ή από ρωσική τράπεζα;

Απάντηση: Είναι διακρατική η συμφωνία και η αρχή γίνεται τον Γενάρη του 2012. Είναι συμφωνία της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερώτηση: Υπάρχει όρος που να συνδέεται με τις διαδικασίες εκμετάλλευσης φυσικών πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Απάντηση: Κανένας όρος και καμιά τέτοια δέσμευση.

Ερώτηση: Έχει συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο θέμα εισοδηματικών κριτηρίων στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών;

Απάντηση: Όχι. Αυτό εκκρεμεί και αναμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Ερώτηση: Σε σχέση με τις έρευνες υπάρχει πληροφορία ότι στο προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκθεση προόδου της Τουρκίας υπάρχει μια φράση ότι θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό να τηρήσουν χαμηλούς τόνους. Αυτό δεν είναι μια φράση που ευνοεί την Τουρκία;

Απάντηση: Δεν θα ήθελα να σχολιάσω προσχέδια. Όταν δούμε το τελικό θα μπορούμε να το σχολιάσουμε. Κάθε φορά γίνονται ζυμώσεις, υπάρχουν συζητήσεις, γίνονται προσπάθειες σε διάφορα επίπεδα έτσι ώστε πάντοτε να έχουμε τοποθετήσεις που να συνάδουν πρώτα από όλα με τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και να εκφράζεται η εταιρική αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ερώτηση: Έχετε πληροφόρηση για το πότε αναμένεται ο Γενικός Εισαγγελέας να πάρει τις αποφάσεις του για τα δύο πορίσματα;

Απάντηση: Όχι, αυτό είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα.

Ερώτηση: Πότε θα ξεκινήσουν εργασίες για τα δύο νομοσχέδια που προαναφέρατε;

Απάντηση: Θα πάρουμε την οδό που παίρνουμε πάντοτε. Θα σταλούν στη Βουλή προς έγκριση.

Ερώτηση: Υπάρχουν παρεμβάσεις του κ. Φούλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανασταλούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες, όπως είπε ο κ. Έρογλου στη συνέντευξή του;

Απάντηση: Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Κανένας δεν έχει εγείρει μπροστά μας το θέμα της αναβολής ή της αναστολής της γεώτρησης. Αυτό είναι ένα αποκλειστικό, αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.