2/10/11

 
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παρέλαση για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

01/10/2011





Την ευχή όπως το θέμα του φυσικού πλούτου της Κύπρου αποτελέσει ώθηση για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό πρέπει να δει η Τουρκία και να μην ακολουθεί πολιτικές, οι οποίες εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την 51η επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, της οποίας δέχθηκε τον χαιρετισμό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Εκφράζω τα θερμότατα μου συγχαρητήρια στον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στους αξιωματικούς και τους άντρες και τις γυναίκες της Εθνικής Φρουράς για την παρέλασή τους σε άρτιους σχηματισμούς, τιμώντας της 51η επέτειο από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η παρέλαση ήταν άξια της επετείου.

Η Εθνική Φρουρά διαδραματίζει με πειθαρχία τον ρόλο που της ανέθεσε η Πολιτεία, την υπεράσπιση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις επιβουλές της Τουρκίας, η οποία, δυστυχώς, συνεχίζει να ακολουθεί και να εφαρμόζει επεκτατική πολιτική κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή την έρευνα για εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Μαζί με τα θερμά μου συγχαρητήρια προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της επετείου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, θέλω να επαναλάβω ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν πρόκειται να δεχθούμε τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, διαιτησίες και επιδιαιτησίες. Αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο.

Από κει και πέρα θέλω να διαβεβαιώσω τον κυπριακό λαό ότι θα συνεχίσουμε τις έρευνες και μακάρι όλα να πάνε κατ’ ευχήν και να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτό τον φυσικό πλούτο που μας χαρίζει η μάνα φύση στον βυθό της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.

Αυτό θα είναι ευλογία και για τους Ελληνοκύπριους και για τους Τουρκοκύπριους και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Ας μη βιάζονται κάποιοι είτε από έξω είτε από μέσα, να βγάλουν βεβιασμένα συμπεράσματα. Ο φυσικός πλούτος ανήκει σε όλους του πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον χειρισμό δε αυτού του φυσικού πλούτου τον έχει και θα τον κάνει η νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εύχομαι αυτή η υπόθεση των υδρογονανθράκων να αποτελέσει ώθηση για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος. Αυτό πρέπει να δει η Τουρκία και να μην ακολουθεί πολιτικές, οι οποίες εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

Η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας είναι σοβαρότατο εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού διότι ενθαρρύνει αδιάλλακτες τοποθετήσεις και στρεψοδικίες από πλευράς του συνομιλητή της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Τονίζω ακόμη μια φορά, ότι οι συνομιλίες γίνονται μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει μέρος ως ηγέτης της κοινότητας και δεν υπάρχουν Πρόεδροι εκεί. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί τα καθήκοντά του επί καθημερινής βάσης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών – κακά ή καλά, αυτά είναι τα ψηφίσματα, αυτή είναι η παράδοση - η επίλυση του Κυπριακού θα γίνει μέσα από διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Τη βάση τη γνωρίζουμε, είμαστε συνεπέστατοι στη βάση και στην υπεράσπιση αρχών, να μην ανησυχεί κανείς για αυτό. Θα είμαστε, την ίδια ώρα, και ευέλικτοι, όμως , υπάρχουν και όρια στην υπεράσπιση των αρχών και στην ευελιξία.

Θα συνεχίσουμε με την καλύτερη δυνατή θέληση - και αυτό είναι το μήνυμά μου προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας - τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Εάν και η άλλη πλευρά τείνει χέρι φιλίας, δείξει κατανόηση και την ανάλογη καλή θέληση με τη δική μας πλευρά, θα έχουμε σύντομα λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η δική μας επιθυμία, αυτή είναι η επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και συνομιλητή της δικής μας κοινότητας, που συμβαίνει να είναι παραδοσιακά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και εύχομαι και ελπίζω να γίνει και επιθυμία της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Με αυτόν τον τρόπο θα λύσουμε τα δεσμά του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, διότι όλοι υποφέρουμε από το ίδιο μίασμα, από την κατοχή, από τον εποικισμό, από την κατάκτηση μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας από μια επεκτατική, δυστυχώς, δύναμη.

Θέλω ακόμη μια φορά να συγχαρώ όλους, ολόκληρο τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Να δούμε μπροστά. Με ένα τελευταίο μήνυμα. Απαιτείται ενότητα. Ζητείται ενότητα και εύχομαι και ελπίζω όλοι να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιβληθεί τελικά μέσα από τις συνειδήσεις μας και μέσα από τη συνειδητοποίηση του καθήκοντός μας αυτή η ενότητα χωρίς την οποία θα περάσουμε δύσκολες ημέρες.

Θέλω να εξάρω την παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνου Μπεγλίτη εδώ στην παρέλαση, αλλά και την παρουσία του στο Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας. Με τον Πάνο Μπεγλίτη μας δένουν πολλοί κοινοί αγώνες και μια μακρόχρονη, αδελφική φιλία. Από την ώρα που έχει αναλάβει, έχει κάνει ξεκάθαρο, όπως και πριν βέβαια, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου, ακίνητος φρουρός της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τον ευχαριστώ θερμότατα. Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, τον λαό της Ελλάδας, τις πολιτικές δυνάμεις για αυτή την αμέριστη καθημερινή στήριξη που μας προσφέρουν σε όλα ανεξαίρετα τα επίπεδα, και τα διεθνή και τα διμερή. Να είναι καλά και εύχομαι στον ελληνικό λαό κάθε καλό».