15/9/11

Δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κας Λίζα Μπάτενχαïμ
14/09/2011





Μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Λίζα Μπάτενχαïμ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες συνέχισαν τη συζήτηση στο κεφάλαιο της υπηκοότητας. Όπως σημείωσε, η ατμόσφαιρα ήταν ζεστή και φιλική. Οι δύο ηγέτες, ανέφερε, θα συναντηθούν ξανά στις 16 Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθεί το κεφάλαιο της οικονομίας.

Κληθείσα να απαντήσει γιατί η διάρκεια της συνάντησης ήταν τόσο σύντομη, η κα Μπάτενχαïμ είπε ότι δεν ήταν σύντομη, καθώς είχε προηγηθεί συνάντηση των ειδικών συμβούλων των δύο ηγετών, η οποία είχε ξεκινήσει στις 9:30 και διήρκεσε τρεις ώρες. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στις 15:30, συνεχίζοντας τη συζήτηση των συμβούλων τους, σημείωσε η κα Μπάτενχαïμ. Επομένως, όπως είπε, η συζήτηση στο σύνολό της διήρκεσε τέσσερις με πέντε ώρες.

Σε ερώτηση κατά πόσον θεωρεί ότι έκλεισε το κεφάλαιο της υπηκοότητας, η κα Μπάτενχαïμ σημείωσε ότι οι δύο τελευταίες συναντήσεις επικεντρώθηκαν στο εν λόγω θέμα, «αλλά δεν θα έλεγα ότι έκλεισε το κεφάλαιο», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το που βρίσκεται το θέμα της υπηκοότητας, και αν υπάρχουν κάποιες συγκλίσεις, η κα Μπάτενχαïμ δήλωσε ότι «ένας αριθμός συγκλίσεων έχει σημειωθεί, και κάποια θέματα στα οποία βρίσκονται ακόμη μακριά. Αλλά είχαν μια καλή συζήτηση».