5/9/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στο διεθνές συμπόσιο παρουσίασης του Γεωχημικού Άτλαντα της Κύπρου, στη Λευκωσία
05/09/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα το συμπόσιο σας που αποσκοπεί στην παρουσίαση και διάχυση των αποτελεσμάτων ενός τόσο σημαντικού προγράμματος το οποίο έχει εκπονηθεί με έξοδα του κράτους μέσω του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία.

Ο Γεωχημικός Άτλαντας της Κύπρου είναι μια πρωτοποριακή έκδοση για τα κυπριακά αλλά και τα παγκόσμια δρώμενα στο πεδίο της γεωχημικής έρευνας και χαρτογράφησης των εδαφών. Είναι το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής πρόγραμμα του είδους του, σε παγκόσμιο επίπεδο, που καλύπτει ολόκληρη την επικράτεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ένα πρωτοφανή όγκο δεδομένων και βασίζεται σε ένα πυκνό δίκτυο / κάνναβο δειγματοληψιών εδάφους.

Ο Γεωχημικός Άτλαντας είναι ένα σημαντικό βήμα προς τους στρατηγικούς στόχους της περιβαλλοντικής μας πολιτικής που είναι, αφενός, η αναγνώριση της υφιστάμενης κατάστασης και η όσο το δυνατό καλύτερη γνώση των παραμέτρων που την συναποτελούν, και, αφετέρου, η διασφάλιση της αειφορίας για το μέλλον και η συμπερίληψη της περιβαλλοντικής διάστασης στους σχεδιασμούς ανάπτυξης και στις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας.

Ο Άτλαντας αποτελεί το επιστέγασμα μιας πολύχρονης μελέτης για δημιουργία τεχνικής γνώσης στον τομέα της περιβαλλοντικής γεωλογίας και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των εμπειρογνωμόνων / τεχνοκρατών που έχουν την ευθύνη για τον καθορισμό πολιτικής και τη λήψη αποφάσεων για περιβαλλοντική ανάπτυξη ως μία αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Παράλληλα, αποτελεί ένα πλήρες εγχειρίδιο που συγκεντρώνει, ταξινομεί και κατατάσσει την πιο περιεκτική και λεπτομερή γεωχημική και γεωλογική πληροφορία για τα εδάφη που έχει ποτέ δημιουργηθεί για την Κύπρο, που θα αποτελέσει για πολλά χρόνια την τράπεζα πληροφοριών και τη βάση για εξειδικευμένες κοιτασματολογικές έρευνες.

Ο Γεωχημικός Άτλαντας της Κύπρου απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα χρηστών όπως: τους κυβερνητικούς φορείς, τις κρατικές και τοπικές Αρχές, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, τους επαγγελματικούς φορείς, αλλά και στον απλό πολίτη, ο οποίος έχει δικαίωμα να γνωρίζει ότι ζει μέσα σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να καλωσορίσω στην Κύπρο τους φιλοξενούμενους μας εμπειρογνώμονες στα θέματα της περιβαλλοντικής, κοιτασματολογικής, αστικής, και ιατρικής γεωχημείας και να τους ευχηθώ καλή παραμονή στην Κύπρο.

Θα ήθελα, τέλος, να ευχηθώ σε όλους εσάς που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, καλές εργασίες και όπως επωφεληθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο από το συμπόσιο.