22/9/11


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε μέρος στην έναρξη της 66ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

22/09/2011





Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, συνοδευόμενος από την Υπουργό Εξωτερικών δρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέφανο Στεφάνου και τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ, έλαβε μέρος χθες 21 Σεπτεμβρίου, στην έναρξη της γενικής συζήτησης της 66ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) παρουσίασε την έκθεσή του για τα πεπραγμένα του διεθνούς οργανισμού κατά τη διάρκεια της περασμένης συνόδου. Με βάση τη συνήθη πρακτική, τη γενική συζήτηση άνοιξε η Πρόεδρος της Βραζιλίας κα Dilma Rousseff και ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Barack Obama.

Το μεσημέρι ο Πρόεδρος Χριστόφιας παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που λαμβάνουν μέρος στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης.

Το απόγευμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Σταύρο Λαμπρινίδη.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του, του Κιργιστάν κα Roza Otunbayeva, της Ουγγαρίας κ. Pal Schmitt και τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου κ. Igor Luksic. Στις συναντήσεις παρέστησαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης κ. Χατζημιχαήλ. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως και των πρόσφατων απειλών της Τουρκίας. Ανασκοπήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις.

Με τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας συζητήθηκαν επίσης θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν την ΕΕ και με τον Πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου θέματα σχετικά με την Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ και την ενταξιακή πορεία του Μαυροβουνίου.

Το βράδυ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η σύζυγός του παρέστησαν στη δεξίωση που παραδοσιακά παραθέτουν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Barack Obama και η σύζυγός του προς τους Αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων που βρίσκονται στη Γενική Συνέλευση των ΗΕ.