27/9/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στο συνέδριο για την οικοδόμηση υποστηρικτικών μέτρων για την οικοδομική βιομηχανία, στο Μέγαρο της ΣΕΚ στη Λευκωσία
27/09/2011





Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων-Μεταλλωρύχων και Συναφών Επαγγελμάτων Κύπρου της ΣΕΚ.

Το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το συνέδριο σας είναι τόσο επίκαιρο και καίριο. Καίριο, γιατί η οικοδομική βιομηχανία μέσα από τη συνεχή αναπτυξιακή της πορεία, έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας, αφού συνέβαλε και συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο, στην οικονομική ανάπτυξη και στην απασχόληση. Επίκαιρο, γιατί όντως η βιομηχανία αυτή βρίσκεται σήμερα σε αρνητική πορεία και χρειάζεται μέτρα που θα ανατρέπουν αυτό το αρνητικό σκηνικό.

Ανέκαθεν η οικοδομική βιομηχανία απασχολούσε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού της Κύπρου που συνδυάζει ένα κράμα επαγγελμάτων και ειδικοτήτων, καθιστώντας την ως έναν βασικό τομέα ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας.

Η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που ακολούθησε, πήρε μέτρα τα οποία στόχευσαν στη στήριξη της οικονομίας και ιδιαίτερα των τομέων που πλήγηκαν περισσότερο, και ταυτόχρονα πήρε μέτρα για στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Μερικές από τις άμεσες ενέργειες μας ήταν η αύξηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού, η επίσπευση της υλοποίησης διαφόρων έργων και η προκήρυξη άλλων νέων έργων, πολλών εκατομμυρίων, ώστε να αναζωογονηθεί ο κατασκευαστικός τομέας.

Θα πρέπει να τονίσω ότι στα πλαίσια αυτά, βασικός στόχος και προτεραιότητα της Κυβέρνησης, και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι η μείωση της ανεργίας, η στήριξη της απασχόλησης και η προστασία των όρων και των συνθηκών εργασίας στη βάση της εργατικής νομοθεσίας και των συλλογικών συμβάσεων.

Με μια σειρά από πολιτικές και δράσεις, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρεμβαίνει τόσο στον τομέα της παροχής κινήτρων για πρόσληψη ανέργων, όσο και στον τομέα της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και μεταξύ των ίδιων των εργαζομένων, καθώς επίσης και στον τομέα της παραβίασης των συμφωνημένων όρων απασχόλησης.

Δώσαμε, όπως γνωρίζετε, μεγάλη έμφαση στο κεφάλαιο της πάταξης της παράνομης και αδήλωτης εργασίας, ιδιαίτερα στην οικοδομική βιομηχανία. Το 83% των επιθεωρήσεων των μικτών κλιμακίων επιθεωρητών που έχει συστήσει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφορά στην οικοδομική βιομηχανία. Πολλές μάλιστα από αυτές, επικεντρώνονται τον τελευταίο καιρό στα έργα του δημοσίου. Ταυτόχρονα, εντατικοποιήσαμε τις ενέργειες μας για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης στην εργασία, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εκμετάλλευσης των κοινοτικών εργαζομένων.

Η εφαρμογή των πρότυπων συμβολαίων για τα έργα του δημοσίου, είναι επίσης ένας τομέας στον οποίο δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία. Έχουμε προχωρήσει στην τροποποίηση των συμβολαίων για τα κατασκευαστικά έργα του δημοσίου ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της νομοθεσίας και των Συλλογικών Συμβάσεων, η καταβολή εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και η καταπολέμηση της παράνομης απασχόλησης.

Βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο της προώθησης νέων μέτρων τα οποία βελτιώνουν τις δυνατότητες ελέγχου της αδήλωτης εργασίας. Έχουμε προχωρήσει σε προσχέδιο τροποποίησης του Νόμου περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έτσι ώστε ο εργοδότης να είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί άμεσα στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων την πρόσληψη ατόμων εφοδιάζοντας τους με ειδικό έντυπο.

Για τα έργα του δημοσίου, προωθούμε μια σειρά από αλλαγές που στοχεύουν στον περιορισμό του φαινομένου της αδήλωτης και παράνομης απασχόλησης, της ίσης μεταχείρισης και της απορρόφησης ανέργων. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να γνωστοποιήσουμε τα μέτρα αυτά στους κοινωνικούς εταίρους για να εκφράσουν τις απόψεις τους προτού προωθηθούν για έγκριση.

Δίνουμε, επίσης, μεγάλη σημασία στα θέματα ασφάλειας και υγείας. Σε αυτό τον τομέα η συνεργασία των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και άλλων φορέων, είναι πολύ ουσιαστική.

Η Κυβέρνηση έχει εκφράσει ήδη τη θέση της για υιοθέτηση μέτρων που μαζί με τη δημοσιονομική εξυγίανση θα στηρίξουν και την ανάπτυξη. Στόχος μας είναι αυτά τα μέτρα να συνδεθούν με τα θέματα της απασχόλησης, έτσι που να έχουν το μέγιστο θετικό αποτέλεσμα και για την απορρόφηση ανέργων.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο συνέδριο που πραγματοποιείται από την Ομοσπονδία Οικοδόμων της ΣΕΚ.