26/9/11

Ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας αναφορικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αλήθεια»
26/09/2011





Αναφορικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Αλήθεια», ημερομηνίας 25/8/2011, με τίτλο «Αθηένου – Καθυστερεί ο σταθμός λυμάτων», το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ) έχει αναλάβει την ετοιμασία των εγγράφων διαγωνισμού και την προκήρυξη διαγωνισμού για τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων, την παρακολούθηση, την τήρηση των προνοιών και όρων που διέπουν τα Συγχρηματοδοτούμενα Έργα και την επίβλεψη κατασκευής του έργου.

Το ΤΑΥ έχει αναλάβει τη διαχείριση της υλοποίησης του αποχετευτικού συστήματος του Δήμου Αθηένου στο σύνολό του. Αυτό περιλαμβάνει την εκπόνηση Μελέτης Ελλείμματος Χρηματοδότησης, τους μισθούς για την παροχή υπηρεσιών δύο πολιτικών μηχανικών για την επίβλεψη κατασκευής του έργου και ενός για την υλοποίησή του, τους μισθούς προσωπικού του ΤΑΥ για την επίβλεψη του έργου, τα οδοιπορικά για την επίβλεψη κατασκευής, τα έξοδα διαχείρισης, την αγορά διαφόρων αναλωσίμων καθώς και τα έξοδα των σχετικών σεμιναρίων - συνεδριάσεων και διοργανώσεων, ποσό το οποίο ανέρχεται στα €1.196.310.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη της κεφαλαιουχικής και λειτουργικής δαπάνης της τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αθηένου (ΣΑΑ) έχει ενημερωθεί με επιστολή του ΤΑΥ, ημερομηνίας 12/12/2007 ότι θα τύχει 100% επιχορήγηση στην περίπτωση που η Κυβέρνηση ως Φορέας Εκμετάλλευσης αναλάμβανε την πώληση και είσπραξη του επεξεργασμένου νερού. Επειδή το ΣΑΑ είναι υπεύθυνο για τη διάθεση, πώληση και είσπραξη τόσο του ανακυκλωμένου νερού όσο και της λάσπης που θα παράγεται, θα πρέπει να επωμιστεί και το αντίστοιχο μερίδιο συνεισφοράς του κόστους για την κατασκευή και λειτουργία των εγκαταστάσεων της τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Το ΤΑΥ θα προσφέρει τεχνική υποστήριξη κατά τα τρία πρώτα έτη λειτουργίας του Σταθμού, όπως έχει υπογραφεί στο μνημόνιο συναντίληψης μεταξύ του ΤΑΥ και του ΣΑΑ.

Η συνολική εκτιμώμενη δαπάνη, όπως έχει αναθεωρηθεί κατά το 2011, για το αποχετευτικό σύστημα του Δήμου Αθηένου θα ανέλθει στα €13.200.000 εκ των οποίων το 47% θα καλυφθεί από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ (ως η μέγιστη συνεισφορά που δύναται να χρηματοδοτηθεί), το 21% από το ΣΑΑ και το υπόλοιπο από το κράτος. Ως εκ τούτου, τα ποσοστά και τα ποσά που έχουν δημοσιευθεί και αφορούν τόσο το εκτιμημένο κόστος του αποχετευτικού συστήματος όσο και τον καταμερισμό των συνεισφορών του κράτους και του Δήμου, δεν είναι ορθά.

Τέλος, σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση ο καθορισμός του Φορέα Εκμετάλλευσης του ανακυκλωμένου νερού δεν επηρεάζει ή καθυστερεί την προκήρυξη του διαγωνισμού για τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων.