12/9/11

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
12/09/2011





Η ομόφωνη διαπίστωση για την επίτευξη των στόχων των Σχεδίων που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφάρμοσε για στήριξη της απασχόλησης, η περαιτέρω εξειδίκευση των Σχεδίων και η σύνδεση των αναπτυξιακών προσανατολισμών με το κριτήριο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ήταν το αποτέλεσμα σημερινής συνάντησης της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης που συνήλθε υπό την προεδρία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλας Χαραλάμπους, με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Χαραλάμπους ανέφερε πως η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης συνήλθε για αξιολόγηση της κατάστασης στην αγορά εργασίας, καθώς και των Σχεδίων που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων εφαρμόζει για στήριξη της απασχόλησης και παροχής κινήτρων για την πρόσληψη ανέργων.

Η κα Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ομόφωνη η διαπίστωση ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ότι η δραστική μείωση της ανεργίας θα επέλθει μέσα από την ανάπτυξη. Σημείωσε ότι κατά τη συζήτηση, οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν με τη θέση που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπέβαλε προς το Υπουργείο Οικονομικών ότι, είναι πολύ σημαντικό οι αναπτυξιακοί προσανατολισμοί και κυρίως τα όποια σχέδια εκπονηθούν για τη στήριξη των τομέων της οικονομίας που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να συνδεθούν και με κριτήριο τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν αυτοί οι τομείς. «Αυτό το υπογραμμίζω, διότι, όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε μια συζήτηση μέσα στα πλαίσια του επόμενου πακέτου, για να υπάρξουν μέτρα που θα τονώνουν την ανάπτυξη».


«Σε ό,τι αφορά στα Σχέδια τα οποία εφάρμοσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πρέπει να πω ότι ήταν ομόφωνη η διαπίστωση και η οποία διατυπώθηκε από όλους ανεξαίρετα τους κοινωνικούς εταίρους ότι, για τους σκοπούς για τους οποίους εκπονήθηκαν τα Σχέδια, δηλαδή για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το ανθρώπινο τους δυναμικό και για να δώσουν κίνητρα στις επιχειρήσεις ώστε να προσλάβουν προσωπικό μέσα από την επιχορήγηση του μισθολογικού κόστους, αυτοί οι στόχοι έχουν επιτευχθεί. Μάλιστα, είναι κοινή η διαπίστωση ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο άσχημα εάν δεν ήταν σε λειτουργία τα Σχέδια αυτά», επεσήμανε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι σημαντικό στην αξιολόγηση των Σχεδίων, είναι το στοιχείο που κατατέθηκε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των ατόμων που έχουν τύχει επιχορήγησης μέσα από τα Σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παραμένει στην εργασία και μετά τη λήξη της περιόδου επιχορήγησης. «Αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο επιχορήγησε και στήριξε πραγματικές θέσεις εργασίας», είπε η κα Χαραλάμπους και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει , εξειδικεύοντας τα Σχέδια που προσφέρει για τις ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα για πρόσβαση στην απασχόληση. «Σε ό,τι αφορά στη μελλοντική πορεία των πραγμάτων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα συνεχίσει τα διάφορα Σχέδια που εφαρμόζει, εξειδικεύοντας – και αυτό ήταν κοινή απαίτηση των κοινωνικών εταίρων – σε εκείνες τις ομάδες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα για πρόσβασή στην απασχόληση. Αυτές οι ομάδες είναι το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, και οι μακροχρόνια άνεργοι», είπε η κα Χαραλάμπους.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Υπουργός ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους για την πρωτοβουλία που το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει αναλάβει για τη σωστή εφαρμογή τόσου του κανονισμού για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων, όσο και της σχετικής νομοθεσίας για την ισότητα της μεταχείρισης. «Κύριος στόχος μας και κεντρικός μας άξονας είναι η εργασία των κοινοτικών εργαζομένων να μην λειτουργεί ανταγωνιστικά και διαβρωτικά στις προσπάθειες Κυπρίων ανέργων για εξασφάλιση θέσης εργασίας», είπε η κα Υπουργός.

Από τα προγράμματα του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου μας, έχουν επιχορηγηθεί πέραν των 2.000 ατόμων. Ταυτόχρονα, ένας μεγάλος αριθμός έχει επιχορηγηθεί από τα Σχέδια που λειτουργεί η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Συνολικά, πέραν των 4.000 ατόμων έχουν στηριχθεί μέσα από τα διάφορα Σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.