9/9/11

Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου

09/09/2011





Εδώ και μερικές εβδομάδες άρχισαν και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη δανείου με συμφέροντες όρους για την Κυπριακή Δημοκρατία, είπε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Καζαμίας ερωτηθείς αναφορικά με δανειοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από ρωσική τράπεζα είπε ότι «η διαχείριση του δημόσιου χρέους είναι καθημερινή υποχρέωση και έγνοια ειδικής τεχνοκρατικής ομάδας στο Υπουργείο Οικονομικών η οποία σε συνεχή επαφή με τον πολιτικό τους προϊστάμενο, τον Υπουργό, κάνει αυτή τη σχετική διαχείριση.

Σε αυτό πλαίσιο, εδώ και μερικές εβδομάδες άρχισαν και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη δανείου με συμφέροντες όρους για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτοί τελικά θα αξιολογηθούν από την κυπριακή πλευρά. Προσδοκούμε ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία νοουμένου ότι θα κρίνουμε συμφέρουσα για την κυπριακή πλευρά αυτή την πρόταση και την οποία θα ανακοινώσουμε με τη συνομολόγησή της και θα τη δημοσιοποιήσουμε στην πλήρη της μορφή.

Θεωρώ αναγκαίο να διευκρινίσω ότι τυχόν εξασφάλιση οποιουδήποτε δανείου δεν διαφοροποιεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, γι’ αυτό και οι διαβουλεύσεις που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν μέχρι τη συνομολόγηση συμφωνίας και κατάθεσης των σχετικών νομοσχεδίων και προτάσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή.

Διευκρινίζω ότι η σύναψη οποιουδήποτε δανείου από μόνη της δεν λύνει οποιαδήποτε προβλήματα δημοσιονομικά ή άλλα του δημόσιου τομέα. Απλώς βοηθά την Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει καλύτερα και ευκολότερα τα θέματα ρευστότητας».

Πρόσθεσε ότι «αν συναφθεί μακροχρόνιο δάνειο, αυτό θα χρησιμοποιηθεί από την Κυβέρνηση για να γίνει, με σωστή διαχείριση, είτε αποπληρωμή κρατικών ομολόγων είτε για να δοθεί πρόσθετη ρευστότητα στην οικονομία μας για στήριξη στον τομέα των επενδύσεων και για ώθηση ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θα συνεχίσει επαφές με άλλους οργανισμούς και άλλες χώρες, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και δεν ήταν στραμμένες μόνο προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Στο σημείο που βρισκόμαστε δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε εμείς τους δανειοδότες μας, έχοντας υπόψη την κατάσταση στις διεθνείς αγορές, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον τομέα διάθεσης κρατικών ομολόγων ή χρεογράφων, και κρίνω πως υποχρέωσή μας είναι να αξιολογήσουμε σωστά τις δυνατότητες που μας προσφέρονται και αν κρίνουμε ότι υπάρχει κάτι που συμφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία, τότε είναι υποχρέωσή μας να το αξιοποιήσουμε.

Προηγούμενη φορά που υπήρξε αυτή η προσπάθεια, και ήταν αρχές αυτού του χρόνου, οι προσφορές που υπήρχαν δεν κρίθηκαν συμφέρουσες για την κυπριακή οικονομία και γι’ αυτό δεν εξασφαλίστηκε οποιαδήποτε δανειοδότηση για μακροχρόνια εξόφληση.

Επειδή άκουσα κάποιες δηλώσεις ότι δημιουργούνται τάχα εξαρτήσεις από την πιθανή σύναψη δανείου από συγκεκριμένες πλευρές, θα ήθελα να αντιστρέψω το ερώτημα και να ρωτήσω τους οποιουσδήποτε καλοπροαίρετα ανησυχούν για αυτό: εάν δημιουργεί εξάρτηση η εξασφάλιση ενός ποσού, πόση εξάρτηση, με την ίδια λογική, δημιουργεί η συνολική κατάθεση σε κυπριακές τράπεζες πολλαπλάσιου αυτού του ποσού, και μάλιστα το γεγονός ότι αυτές οι καταθέσεις δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη ευχέρεια στον καταθέτη να τις αποσύρει, αλλά βραχυπρόθεσμη, ακόμη και μερικών εβδομάδων.

Άρα, πολύ σωστά θα πρέπει να εξετάζουμε τους όρους που μας προσφέρει το οποιοδήποτε προϊόν και με υπευθυνότητα και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση να το αξιολογούμε και να παίρνουμε τις αποφάσεις μας».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις στις οποίες στράφηκε η Κυβέρνηση, ο κ. Καζαμίας είπε: «Υπάρχουν και άλλες κατευθύνσεις. Μάλιστα».

Κληθείς να διευκρινίσει κατά πόσο πρόκειται για δανειοδότηση από τη Ρωσική Κυβέρνηση ή από ρωσική τράπεζα ή από άλλη χώρα, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «είναι ανοικτά και τα τρία ενδεχόμενα, όπως τα καθορίσατε στην ερώτηση σας. Γίνονται προς διάφορες κατευθύνσεις οι διαβουλεύσεις».

Επίσης, κληθείς να σχολιάσει ανακοίνωση της ΟΗΟ-ΣΕΚ για κινητοποιήσεις, ο κ. Καζαμίας «για μένα αυτό που μετρά είναι τι ακούω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό είναι συνταγή που ακολούθησα και στις διαπραγματεύσεις για το πρώτο πακέτο. Αξιολογώ αυτή τη μέθοδο ως πολύ θετική και παραγωγική και θα παραμείνω σε αυτό το πλαίσιο. Δεν πρόκειται δημόσια να σχολιάσω ανακοινώσεις οποιασδήποτε συνδικαλιστικής πλευράς. Αυτό που έχω να τους ανακοινώνω θα τους το ανακοινώνω στο τραπέζι των διαβουλεύσεων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι συντεχνίες ζητούν πιο ισορροπημένα μέτρα σε ό,τι αφορά τους έχοντες και κατέχοντες, ο κ. Υπουργός είπε: «Όλα αυτά τα εξετάζουμε. Στην πρώτη δέσμη μέτρων είχε υιοθετηθεί η αύξηση της διανομής του μερίσματος των κερδών σε νομικά πρόσωπα. Ο περιορισμός του χρόνου για τη λήψη απόφασης διάθεσης αυτού του ποσού, διαγράφοντας τα δύο χρόνια αναμονής μέχρι να αποφασιστεί αυτή η διανομή, είναι η αύξηση της φορολογίας επί των απολαβών που υπάρχουν από τόκους σε καταθέσεις με τις εξαιρέσεις που ισχύουν και σήμερα για συνταξιούχους. Είναι τα δύο νομοσχέδια που έχουμε γνωστοποιήσει για την πιο συγκεκριμένη υποχρέωση από πλευράς των πολιτών, είτε για εμπορεύματα είτε για υπηρεσίες, και του αγοραστή εμπορευμάτων ή υπηρεσιών, για έκδοση σχετικής απόδειξης και η διαγραφή του οποιουδήποτε κωλύματος υπήρχε μέχρι τώρα, χρησιμοποιώντας τη νομοθεσία περί διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων. Επαναλαμβάνω, διαγράφεται αυτή η επιφύλαξη που υπήρχε, όταν θεσμοθετημένες Υπηρεσίες του κράτους αποτείνονται σε άλλες κρατικές Υπηρεσίες για να εξασφαλίσουν πληροφορίες για άτομα ή νομικά πρόσωπα αναφορικά με θέματα φοροδιαφυγής.

Το θέμα της φοροδιαφυγής δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουν δοθεί και ιδιαίτερες οδηγίες στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων για περαιτέρω εντατικοποίηση της προσπάθειας διεκπεραίωσης των διαδικασιών που υπάρχουν για την είσπραξη καθυστερημένων φόρων. Το ποσό το οποίο κρίνεται από το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ότι είναι προς είσπραξη είναι της τάξης των €400 - €450 εκ., και προς αυτή την κατεύθυνση ενισχύουμε και εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας. Από κει και πέρα καταστάσεις που έχουν εδραιωθεί για δεκαετίες, φοροδιαφυγής ή και φοροαποφυγής, μας απασχολούν.

Υπάρχουν και κάποιες εκκρεμότητες με προτάσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση – και δυστυχώς δεν είχαν υιοθετηθεί από τη Βουλή – και για τις οποίες θα προσπαθήσουμε αμέσως μετά τη συζήτηση για το δεύτερο πακέτο, να πείσουμε τη Βουλή, διότι τη βλέπουμε δίπλα μας και όχι απέναντί μας, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή».

Ερωτηθείς αν μέχρι στιγμής οι πιο συμφέροντες όροι για την εξασφάλιση δανείου είναι από τη Ρωσία, ο κ. Καζαμίας είπε ότι «δεν μπορώ να πω. Αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια μας».

Σε ερώτηση «με πόσους οργανισμούς ή καταστάσεις γίνεται διαβούλευση για το θέμα του δανείου», ο κ. Υπουργός είπε «με περισσότερους του ενός».