6/9/11

Χαιρετισμός της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας κας Έλσης Χριστόφια στο φιλανθρωπικό πανηγύρι που διοργανώνει η στέγη Υπερηλίκων Αγίας Μαρίνας ΣΚΕ Στροβόλου
06/09/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 7:00 μ.μ.



Θεοφιλέστατε Επίσκοπε Γρηγόριε,
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση της Στέγης Υπερηλίκων Αγίας Μαρίνας Συμβούλιο Κοινοτικού Εθελοντισμού (ΣΚΕ) Στροβόλου να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση. Η πρωτοβουλία διοργάνωσης του φιλανθρωπικού αυτού πανηγυριού για ενίσχυση του έργου προσφέρεται σε αυτό τον χώρο, είναι αξία συγχαρητηρίων. Είναι ένα βήμα για να διατηρηθεί η προσφορά αγάπης προς τους ηλικιωμένους του Στροβόλου και της ευρύτερης περιοχής.

Η Στέγη Υπερηλίκων Αγίας Μαρίνας παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες καλύπτοντας τις ανάγκες των υπερηλίκων κατοίκων της περιοχής, μέσα από προγράμματα φροντίδας, υγιούς απασχόλησης και ψυχαγωγίας. Το πρωτοποριακό έργο της Στέγης είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση.

Η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων των ομάδων του πληθυσμού που ανήκουν στις κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες τάξεις αποτελούν βασικό πυλώνα της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια. Η ένταξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, η πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών για την ενίσχυση των διαδικασιών και των πολιτικών κοινωνικής συνοχής, αποτελούν τις κύριες προτεραιότητες της στρατηγικής της Κυβέρνησης για την κοινωνική ενσωμάτωση.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας για θέματα κοινωνικής πολιτικής, έχει εφαρμόσει μεταξύ άλλων συγκεκριμένα μέτρα, προγράμματα, νομοθεσίες και πολιτικές για τη διασφάλιση του δικαιώματος κάθε πολίτη για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την παροχή υπηρεσιών σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, την ενθάρρυνση και ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, την παραμονή των ηλικιωμένων και των ανάπηρων ατόμων στις οικογένειες και στην κοινότητά τους, την παροχή καλής ποιότητας υπηρεσιών φροντίδας σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Με ευλάβεια, η παρούσα Κυβέρνηση υλοποιεί βήμα με βήμα, όλα όσα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Έχει αυξήσει τις συντάξεις σε όσα νοικοκυριά συνταξιούχων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχει εισαγάγει σχέδια κοινωνικού τουρισμού για την τρίτη ηλικία. Έχει αυξήσει το δημόσιο βοήθημα. Έχει παραχωρήσει το πασχαλινό επίδομα. Έχει βελτιώσει το σύστημα παροχής κατ’ οίκον φροντίδας στους συνταξιούχους από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Έχει διευρύνει και εφαρμόσει μια ριζοσπαστική στεγαστική πολιτική για τους ηλικιωμένους, τους πρόσφυγες και μη πρόσφυγες. Έχει εισαγάγει ένα νέο σύγχρονο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών δίνοντας επιτέλους προοπτική στη μεγάλη κοινωνική ανάγκη για αναβάθμιση των δημοσίων μεταφορών. Όλα αυτά τα μέτρα είναι μέτρα που στηρίζουν την οικογένεια και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Υλοποιήθηκαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης παρά τη δραστική μείωση των δημόσιων εσόδων και την ανάδειξη των χρόνιων προβλημάτων των δημόσιων οικονομικών.

Για ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, το κράτος, παραχώρησε το 2011 ποσό €7,5 εκ. περίπου, σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη λειτουργία προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας σε τοπικό επίπεδο.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της συνεισφοράς τους στον κοινωνικό τομέα, η Κυβέρνηση στηρίζει τις προσπάθειες των Συμβουλίων Κοινοτικού Εθελοντισμού τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν. Ο εθελοντισμός άλλωστε δεν είναι έκφραση των φιλάνθρωπων αισθημάτων ούτε και λύση στα οποιαδήποτε κενά της κοινωνικής πρόνοιας. Ο εθελοντισμός είναι η ενεργοποίηση των δυνάμεων των πολιτών προς όφελος της συλλογικής κοινωνικής ευημερίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της εξάλειψης της φτώχειας.

Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο που μας χρειάζεται και ιδιαίτερα τον ηλικιωμένο δεν υπολογίζεται ούτε μετριέται. Είναι ανεκτίμητη. Με την ευκαιρία του φιλανθρωπικού πανηγυριού εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάζονται, στηρίζουν και προσφέρουν για να διασφαλίζεται η λειτουργία της Στέγης Υπερηλίκων Αγίας Μαρίνας ΣΚΕ Στροβόλου.

Συγχαίρω το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Διευθυντή, το επιστημονικό προσωπικό και τις φροντίστριες για το έργο που επιτελούν καθώς και όλους εσάς που με την παρουσία σας απόψε συμβάλλετε στην επιτυχή λειτουργία του. Ενισχύοντας οικονομικά την αποψινή βραδιά, ενισχύουμε έμπρακτα την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλλεται.

Σας ευχαριστώ και εύχομαι να περάσετε ένα όμορφο απόγευμα.