28/8/11

Επικήδειος λόγος του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλή Αλετράρη στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Κυριάκου Τζιυρκαλλή, στον Ιερό Ναό Αγίου Σιάρπελ, στη Λεμεσό
28/08/2011

Προσήλθαμε σήμερα όλοι με συγκίνηση και δέος στον Ιερό Ναό Αγίου Σιάρπελ, στη Λεμεσό, για να τελέσουμε την επικήδειο ακολουθία ενός ακόμη τραγικού θύματος της τουρκικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974. Του Κυριάκου Τζιυρκαλλή, ενός ακόμη άμαχου από τις εκατοντάδες των αγνοουμένων, που δολοφονήθηκε άνανδρα και εν ψυχρώ από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και τάφηκε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας.

Για 37 χρόνια η τύχη του αγνοείτο, μέχρι πρόσφατα που έγινε ανασκαφή στην περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν τα λείψανά του και με τη μέθοδο του DΝΑ δόθηκε ένα τέλος στην αναζήτηση και τη δοκιμασία της οικογένειάς του. Σίγουρα τα αισθήματα που κυρίευσαν τους συγγενείς και τους οικείους του ήταν ανάμεικτα. Από τη μια η επιβεβαίωση και ο πόνος του θανάτου του αγαπημένου τους και από την άλλη η διακρίβωση της ταυτότητάς του και το τέλος στην 37χρονη αγωνία.

Η μέρα της εισβολής βρήκε τον Κυριάκο στο χωριό του, την Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας, όπου διέμενε με τους γονείς του. Με την έναρξη της δράσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στην περιοχή ένας αριθμός κατοίκων του χωριού το εγκατέλειψαν, ενώ στις 14 Αυγούστου, με την έναρξη της δεύτερης φάσης της εισβολής, όταν ήδη όλοι οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό, παρέμειναν εκεί μόνο τέσσερις ηλικιωμένοι μαζί με τον Κυριάκο και τη μητέρα του. Στις 21 Αυγούστου ο Κυριάκος έγινε αντιληπτός από Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι εισέβαλαν στην οικία του, τον χτύπησαν αλύπητα και τον συνέλαβαν μπροστά στα έντρομα μάτια της μητέρας του. Έκτοτε η τύχη του αγνοείτο.



Η τουρκική εισβολή έφερε στη χώρα και τον λαό μας τον πόνο, την προσφυγιά, τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους. Έφερε την κατοχή μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Όσα χρόνια κι αν περάσουν οι μνήμες επιστρέφουν στις μαύρες εκείνες μέρες του 1974 και οι πληγές παραμένουν ανοικτές. Αυτές τις πληγές αγωνιζόμαστε να επουλώσουμε με το να επιτύχουμε τη λύτρωση και τη δικαίωση μέσα από τη διαδικασία της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων μας, τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας.

Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής, ώστε να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία και να τερματιστεί η πολύχρονη αγωνία που βιώνουν οι συγγενείς των αγνοουμένων μέχρι την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες εξαφανίστηκαν όλοι οι συμπατριώτες μας. Είναι ένα χρέος όλων μας και δέσμευση τιμής. Αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα που κατοχυρώνεται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα 37 χρόνια του αγώνα μας για διασφάλιση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού είναι σκληρά και επίπονα, ενώ όπως διαπιστώνεται συνεχώς, τα εμπόδια και τα αδιέξοδα είναι πολλά και ποικίλα. Παραμένουμε όμως προσηλωμένοι στον στόχο της λύσης που θα τερματίσει την κατοχή και τον εποικισμό, θα απαλλάξει την Κύπρο από ξένες εξαρτήσεις και θα επανενώσει το νησί μας. Δεσμευθήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό όλοι μαζί ενωμένοι, με όλες μας τις δυνάμεις, παραμένοντας πιστοί στις αρχές και τη βάση λύσης του Κυπριακού, όπως προνοείται μέσα από τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 και τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δικαίωση θα έρθει με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση του τόπου, έτσι που όλοι οι κάτοικοί του, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι να ζουν κάτω από συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας. Δεσμευθήκαμε ότι θα δώσουμε τον αγώνα αυτό με όλες μας τις δυνάμεις παρόλες τις δυσκολίες και εμπόδια που συνεχώς αντιμετωπίζουμε στις διακοινοτικές συνομιλίες, λόγω της αδιάλλακτης και επεκτατικής πολιτικής της κατοχικής Τουρκίας.

Αυτή είναι η δέσμευσή μας προς τη νέα γενιά, προς τους νεκρούς, τους αγνοούμενους και τους πρόσφυγές μας.

Κυριάκο Τζιυρκαλλή, o σεβασμός και η βαθιά εκτίμηση και αγάπη όλων μας θα σε συνοδεύουν για πάντα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη σου.