21/8/11


Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη στα εγκαίνια του μονοπατιού της φύσης στο Φουντουκόδασος, στον Πολύστυπο

21/08/2011




Φίλες – Φίλοι,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας και την ευκαιρία που μου δίνετε να επισκεφθώ την πανέμορφη κοινότητά σας, να τα πούμε από κοντά, και να εγκαινιάσουμε μαζί το μονοπάτι της φύσης στο Φουντουκόδασος. Γι’ αυτή την ομορφιά, την ανάπτυξη και πρόοδο που διαπιστώνω εδώ στον Πολύστυπο συγχαίρω τον φίλο Πρόεδρο κ. Μάριο Αργυρού και τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, αλλά, κυρίως, όλους εσάς τους κατοίκους της κοινότητας που επιμένετε, παρά τις όποιες δυσκολίες, να παραμένετε στο χωριό σας και να προσπαθείτε για το καλύτερο.

Το μονοπάτι της φύσης που εγκαινιάζουμε σήμερα, εκτός από την αναβάθμιση των δύο υφιστάμενων μονοπατιών, περιλαμβάνει και διαμόρφωση σε έξι επιλεγμένα σημεία της διαδρομής σε χώρους θέας.

Η διαμόρφωση του έγινε με ιδιαίτερο σεβασμό προς τον περιβάλλοντα χώρο και με τη χρήση παραδοσιακών υλικών της περιοχής. Το όλο έργο περιλαμβάνει περιορισμένα κτιστά και ξύλινα καθίσματα και τραπέζια, βρύσες με πόσιμο νερό, κατασκευή και συντήρηση ξηρολιθικών δομών αντιστήριξης, πληροφοριακές πινακίδες, ξύλινα σκίαστρα και απόκρυψη υφιστάμενων σωλήνων άρδευσης. Είμαι σίγουρος πως το μονοπάτι θα καταστεί πόλος έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους της κοινότητας, αλλά πρώτιστα θα συμβάλει στην προσέλκυση απόδημων, αλλά και άλλων παραθεριστών.

Για την υλοποίηση του μονοπατιού της φύσης έχουμε δαπανήσει ένα ποσό που υπερβαίνει τις €338.000 και το οποίο έχει καλυφθεί με κονδύλια από το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος 2004 – 2006, αλλά και από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω της Επαρχιακής Διοίκησης Λευκωσίας.
Φίλοι μου, το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης μας για πρόοδο και ανάπτυξη της υπαίθρου μας είναι αδιαμφισβήτητο. Ένα ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ποικιλόμορφα και με κάθε ευκαιρία, έχοντας ως βασική επιδίωξή μας την αντιστροφή του ρεύματος της αστυφιλίας και της ερήμωσης της υπαίθρου μας. Εμείς θέλουμε να προσφέρουμε τα μέσα και τις δυνατότητες σε όσους το επιλέγουν να παραμένουν ή και να επιστρέψουν στους τόπους που γεννήθηκαν, στα μέρη που αγάπησαν και δέθηκαν μαζί τους.

Για να επιτύχουμε αυτό μας τον στόχο, προωθούμε την εκτέλεση διαφόρων αναπτυξιακών και άλλων έργων υποδομής και εφαρμόζουμε διάφορα σχέδια και προγράμματα που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο. Τέτοια προγράμματα είναι, για παράδειγμα, το Ενιαίο Στεγαστικό Σχέδιο, με βάση το οποίο, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις και κριτήρια, παρέχουμε οικονομική βοήθεια και κίνητρα για ανέγερση ή συντήρηση κατοικίας στην ύπαιθρο.

Συνολικά, 284 κοινότητες ευνοούνται από αυτό το πρόγραμμα σε όλες τις ελεύθερες περιοχές. Επίσης, παραχωρούμε οικόπεδα για φτωχές οικογένειες στην ύπαιθρο. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε παραχωρήσει 600 οικόπεδα σε φτωχές οικογένειες σε όλη την Κύπρο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαχωρισμός επιπρόσθετων 1.124 τέτοιων οικοπέδων. Παράλληλα, παρέχουμε οικονομική στήριξη, πάνω σε ετήσια βάση, σε κατοίκους ορεινών κοινοτήτων, δημιουργούμε παραρτήματα κρατικών Υπηρεσιών, όπως Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη σε μεγάλα κέντρα στην ύπαιθρο, βελτιώνουμε το οδικό δίκτυο, προχωρούμε με την κατασκευή αποχετευτικών έργων, και πολλά άλλα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού, καλύπτει το 80-100% της δαπάνης για έργα ανάπτυξης στην ύπαιθρο, ανάλογα με την οικονομική ευρωστία κάθε κοινότητας, καθώς και στη βάση άλλων κριτηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία τρία χρόνια, για την κατασκευή διάφορων έργων υποδομής εδώ στον Πολύστυπο, έχουμε δαπανήσει ποσό πέραν των €200.000. Και φυσικά δεν σταματάμε σε αυτά. Εκτός από τα διάφορα μικρότερου κόστους αναπτυξιακά έργα που ήδη υλοποιήσαμε και τη διαμόρφωση του μονοπατιού της φύσης μέσα στο Φουντουκόδασος, αυτή τη στιγμή στον Πολύστυπο βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες για μετατροπή του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου σε Πολιτιστικό Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και η διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων σε χώρο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Το έργο αυτό εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας Αναζωογόνησης Αστικών Περιοχών και Περιοχών της Υπαίθρου και συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης. Το ολικό κόστος του έργου θα φθάσει το €1.525.676 και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2012.

Βέβαια, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε πως βασικοί μας εταίροι και σε αυτή μας την προσπάθεια είναι οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού από κοινού εργαζόμαστε για την υλοποίηση αυτού του επικαιροποιημένου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Αναγνωρίζοντας τον πολύπλευρο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών έχουμε βάλει μπροστά για τη ριζική μεταρρύθμιση του θεσμού. Μια μεταρρύθμιση που έχει ως στόχο την αποκέντρωση, τη διοικητική αυτοτέλεια και την οικονομική αυτονομία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με άλλα λόγια, μια μεταρρύθμιση που θα οδηγήσει στην πολυεπίπεδη ισχυροποίηση του θεσμού, και με τρόπο που οι τοπικές Αρχές να λειτουργούν και να προάγουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία, να κατοχυρώνουν διαδικασίες συμμετοχικότητας και άμεσης δημοκρατίας, να διακρίνονται από αποδοτικότητα και συνοχή στις πολιτικές που εφαρμόζουν και να διασφαλίζουν την πολυφωνία και τον πλουραλισμό.

Ήδη, υλοποιώντας αυτή μας τη στρατηγική επιλογή, το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά και από όσα συμφωνήθηκαν στον διάλογο που εγκαινιάσαμε με τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα, τις Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες ομάδες πολιτών, έχουμε καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τα δύο σχετικά νομοσχέδια που βάζουν το νερό στο αυλάκι και αναφέρομαι στο νομοσχέδιο που προνοεί τη συμπλεγματοποίηση σε εθελοντική βάση κοινοτήτων και την ενοποίηση και κωδικοποίηση των Νόμων περί Δήμων και Κοινοτήτων, αλλά και το νομοσχέδιο που προνοεί τη σύσταση, τις δομές και αρμοδιότητες των Επαρχιακών Συμβουλίων ως δευτεροβάθμιων οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Κλείνοντας, να σας διαβεβαιώσω, πως η Κυβέρνηση Χριστόφια και το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα να χαράζουμε νέους δρόμους για την κυπριακή κοινωνία του αύριο και στο πλαίσιο αυτό έχουμε πάντα ψηλά στις προτεραιότητες μας την ευημερία και την πρόοδο σας.