6/8/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου, στη Δερύνεια
06/08/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 9 μ.μ.



Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Βρισκόμαστε για ακόμη μια χρονιά εδώ στην ακριτική Δερύνεια για να καταδικάσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη συνεχιζόμενη κατοχής της μισής μας πατρίδας από την Τουρκία. Για να βροντοφωνάξουμε πως δεν είναι δυνατόν η αγαπημένη πόλη της Αμμοχώστου, η τελευταία πόλη-φάντασμα στην Ευρώπη, να παραμένει υπό κατοχή και να οδηγείται μέρα με τη μέρα στην καταστροφή.

Είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε τον αγώνα που διεξάγουμε για επιβίωση στην αγαπημένη μας πατρίδα. Για να αποτρέψουμε την καταστροφική διχοτόμηση η οποία απειλεί την ύπαρξή μας στη γη που μας γέννησε. Η αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου Αμμοχώστου δεν είναι απλά άλλη μια εκδήλωση καταδίκης της συνεχιζόμενης κατοχής. Είναι η έκφραση της βούλησης των Αμμοχωστιανών και όχι μόνο, να μην συμβιβαστούν μακριά από την αγαπημένη πόλη του Ευαγόρα. Είναι η έκφραση της βούλησης των Αμμοχωστιανών να συνεχίσουν, μαζί με ολόκληρο τον κυπριακό λαό, τον αγώνα για την τελική δικαίωση. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αποδέκτης αλλά και ως εκφραστής της βούλησής αυτής, είναι και θα παραμείνει δίπλα σας. Αδιάλειπτα θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να μετατραπεί η βούλησή σας σε πραγματικότητα.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Η Αμμόχωστος παραμένει στο επίκεντρο των προσπαθειών μας για λύση. Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο καταθέσαμε μια πολύ συγκροτημένη πρόταση με στόχο την ενίσχυση της διαπραγματευτικής διαδικασίας αλλά και τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Καταθέσαμε το γνωστό «τρίπτυχο» των προτάσεων μας, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε η επιστροφή της κλειστής πόλης των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με πολλές πρωτοβουλίες από πολλά βήματα, περιλαμβανομένου του επίσημου βήματος της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, έχουμε τονίσει προς τη διεθνή κοινότητα ότι η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων των Βαρωσίων στην αγαπημένη τους πόλη θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις, θα λειτουργήσει προς το συμφέρον Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα σώσει την πόλη από την καταστροφή και μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Οι Ελληνοκύπριοι μόνιμοι κάτοικοι της πόλης θα επιστρέψουν σε συνθήκες ασφάλειας στα σπίτια τους συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανοικοδόμηση της πόλης. Το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να εμπορεύονται τα προϊόντα τους με νόμιμο τρόπο υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιστροφή της πόλης θα δημιουργήσει ένα πολύ καλό κλίμα στις δύο κοινότητες και θα δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα έχουμε υπογραμμίσει ότι το άνοιγμα της πόλης, υπό τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, θα υπoβοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αφού με μια τέτοια κίνηση η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να προσεγγίσει θετικά το άνοιγμα νέων κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας σήμερα καρκινοβατεί. Πολλαπλά θα είναι τα οφέλη από το άνοιγμα της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Διαβεβαιώνουμε τους Βαρωσιώτες και τις Βαρωσιώτισες ότι ανεξάρτητα από την πορεία λύσης του Κυπριακού θα συνεχίσουμε να θέτουμε ως προτεραιότητα αυτό που το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει: την επιστροφή της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Πριν περίπου δέκα μέρες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και να συζητήσω το Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί στο Παρίσι. Θέλω να μεταφέρω τη συμπαράσταση του Γάλλου Προέδρου στους Βαρωσιώτες, στους Μορφίτες, στους Καρπασίτες, σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό για τις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες του Πρωθυπουργού της κατοχικής Τουρκίας κ. Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο. Η θερμή, εγκάρδια και πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά τη στήριξη από τον διεθνή παράγοντα που με συνεχείς πρωτοβουλίες και σωστή πολιτική η πλευρά μας επιτυγχάνει.

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτες, προκλητικές, κυνικές και αλαζονικές τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κατά την παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο γύρω από το Κυπριακό. Εάν αυτή είναι η επίσημη πολιτική της κατοχικής Τουρκίας στο Κυπριακό, τότε δυστυχώς τορπιλίζονται και εξανεμίζονται τα περιθώρια για μια συμφωνημένη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος. Ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά τινάζει στον αέρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καταργεί τη βάση των διαπραγματεύσεων. Η προσέγγισή του χαρακτηρίζεται από κυνισμό και αλαζονεία, στοιχεία που δεν μπορούν να έχουν σχέση με σύγχρονες συμπεριφορές, σύγχρονων κρατών και ηγετών. Η νοοτροπία της αυθαιρεσίας λόγω δύναμης μόνο σε αδιέξοδα μπορεί να οδηγήσει.

Ο κ. Ερντογάν έφτασε στο σημείο να θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την επιστροφή του Βαρωσιού υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. Στέλνουμε το μήνυμα στον ηγέτη της Τουρκίας και σε όσους καλύπτουν την απαράδεκτη συμπεριφορά του στη διεθνή κοινότητα ότι η νόμιμη διεθνής τάξη πραγμάτων, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του οποίου η Τουρκία ήταν μέχρι πρόσφατα μη μόνιμο μέλος, δημιουργήθηκαν και λειτουργούν ακριβώς για να μην μπορεί κανένα κράτος να λειτουργεί αυθαίρετα και επιθετικά. Δεν μπορεί η Τουρκία από τη μια να διακηρύττει δήθεν την πολιτική «μηδενικών προβλημάτων» με τα γειτονικά της κράτη και την ίδια στιγμή να συνεχίζει για 40 σχεδόν χρόνια τη στρατιωτική κατοχή εδαφών μιας χώρας μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοιες συμπεριφορές απλά πολλαπλασιάζουν τα διεθνή προβλήματα.

Φαίνεται ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική, πέραν από τις απειλές, διασυνδέει την επιστροφή της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Μάλιστα, απειλεί με πάγωμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2012 όταν η Κύπρος θα αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η στάση φέρνει την Τουρκία για ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να γίνει επιτέλους από όλους κατανοητό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να τυγχάνει του ανάλογου σεβασμού και μεταχείρισης.

Έχουμε προβεί σε έντονα διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Υποδείξαμε την παραδοξότητα που υπάρχει όταν από τη μια η Τουρκία διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από την άλλη όχι μόνο συμπεριφέρεται ως κατοχική δύναμη αλλά δυναμιτίζει ταυτόχρονα τις προσπάθειες για λύση. Έχουμε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεικνύει περισσότερη από την πρέπουσα ανοχή στην Τουρκία. Εάν οι διεθνείς σχέσεις στηρίζονταν μόνο στο δίκαιο, κανονικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επιδιώκει άμεση υλοποίηση του «πρωτοκόλλου της Άγκυρας» από την Τουρκία πριν υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στην ενταξιακή της πορεία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά από την Τουρκία την εφαρμογή του «Πρωτοκόλλου της Άγκυρας». Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πετύχαμε, καταγράφει τον «κρίσιμο ρόλο της Τουρκίας» στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και ζητά τη δημιουργική εμπλοκή της Τουρκίας. Η Τουρκία, όπως και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν και μελών της Κυβέρνησής του μαρτυρούν, πράττει το αντίθετο. Παραμένει ζητούμενο η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιφρόνηση που επιδεικνύει η Τουρκία έναντι των ευρωπαϊκών κατευθύνσεων και αποφάσεων.

Στις τουρκικές απειλές για πάγωμα των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας εάν η Κύπρος αναλάβει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς λύση εμείς απαντούμε: Ιδού η Ρόδος. Η λύση του Κυπριακού πριν την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία εξαρτάται κύρια, αν όχι αποκλειστικά, από την ίδια την Τουρκία. Εάν η τουρκοκυπριακή πλευρά με τη στήριξη και καθοδήγηση της Άγκυρας καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απαράδεκτες θέσεις, οι οποίες καμία σχέση έχουν με τις συμφωνημένες αρχές της μιας κυριαρχίας, της μιας διεθνούς προσωπικότητας και της μιας ιθαγένειας, δεν μπορεί η Τουρκία να εξανίσταται και να προσπαθεί να φορτώνει τη μη λύση στους ώμους του θύματος.

Έχουμε παράλληλα υποχρέωση να επισημάνουμε προς τη διεθνή κοινότητα ότι την ίδια ώρα που η Τουρκία επιδεικνύει αυτή την κυνική και αλαζονική συμπεριφορά, στα κατεχόμενα χιλιάδες λεγόμενες «υπηκοότητες» παραχωρούνται σε έποικους. Συνεχίζεται ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών και περιοχές όπως η Καρπασία οδηγούνται στην καταστροφή με την απαράδεκτη, ανεξέλεγκτη και παράνομη οικιστική ανάπτυξη. Όπως χιλιάδες συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι διαδηλώνουν, η αλλαγή του δημογραφικού χαρακτήρα στα κατεχόμενα απειλεί πλέον την ίδια την ύπαρξή τους. Δημιουργούνται ντε φάκτο στα κατεχόμενα επιπρόσθετες δυσκολίες για να φτάσουμε στην πολυπόθητη λύση.

Η απαράδεκτη στάση Ερντογάν ωθεί κάποιους πέρα από την καταγγελία αυτής της στάσης να ζητούν να αποχωρήσουμε από τις συνομιλίες. Ένα μόνο θέλουν να πουν: μια πιθανή τέτοια κίνηση θα μας θέσει στην ίδια μοίρα με την Τουρκία απέναντι στη διεθνή κοινότητα.

Η δική μας η πλευρά είναι η πλευρά που επείγεται για λύση. Ο χρόνος εργάζεται σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Η λύση όμως πρέπει να διασφαλίζει βασικές προϋποθέσεις χωρίς τη διασφάλιση των οποίων δεν μπορεί να είναι ούτε λειτουργική ούτε βιώσιμη. Επιδιώκουμε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ένα κράτος, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Επιδιώκουμε λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων πολιτών.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Στις δύσκολες στιγμές μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή ο κυπριακός λαός επέδειξε μια αξιοθαύμαστη ωριμότητα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της οικονομίας του τόπου. Έγιναν προσωπικές και συλλογικές θυσίες για να μπορέσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτύχουμε αυτό που ονομάστηκε ένα «οικονομικό θαύμα». Αντιμετωπίζουμε και σήμερα μια δύσκολη οικονομική κατάσταση που επιβάλει να γίνουν θυσίες από όλους. Δεν μας βρίσκει όμως σύμφωνους η ταύτιση της σημερινής οικονομικής κατάστασης η οποία έχει δημιουργηθεί ένεκα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει επιδεινωθεί μετά την καταστροφική έκρηξη στο Μαρί, με την καταστροφή του 1974.

Η απάντηση όμως στην κρίση πρέπει να είναι παρόμοια. Χρειάζεται η κατανόηση και η συνεισφορά όλων - πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών εταίρων - για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της οικονομίας. Η κινδυνολογία και η καταστροφολογία δεν είναι καλός σύμβουλος στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εάν ο καθένας βλέπει στενά και χωρίς διορατικότητα τα πρόσκαιρα προσωπικά ή συλλογικά του συμφέροντα. Για να επιτευχθεί η αναγκαία ενότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, τόσο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όσο και της κοινωνίας στο σύνολό της, χρειάζεται οι πάντες να κάνουν συμβιβασμούς. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε σε συμφωνημένα μέτρα μέσα από τον διάλογο, τώρα. Εάν δεν το πράξουμε θα το πράξουν κάποιοι άλλοι εκτός Κύπρου, με πολύ πιο επώδυνα μάλιστα μέτρα.

Έκρινα σκόπιμο να προβώ σε αυτή την αναφορά γιατί η δυνατή οικονομία αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή διεξαγωγή του αγώνα μας για απελευθέρωση.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,
Στις κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας χρειάζεται ενότητα και πολιτική σταθερότητα. Τώρα δεν είναι η ώρα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και προσωπικών στόχων και φιλοδοξιών. Τώρα είναι η ώρα όλοι μαζί να δώσουμε τη μάχη για λύση και επανένωση, να δώσουμε τη μάχη για αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτή την κρίσιμη στιγμή ας γίνει ιδεολογία για όλους μας η Κύπρος και η σωτηρία της πατρίδας μας.