5/8/11

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων Υπουργών της Κυβέρνησης


05/08/2011





Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό, τις προκλήσεις και τα ζητήματα που εγείρονται ενώπιον του τόπου, προχώρησα σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησης. Συγχαίρω όλους τους νέους Υπουργούς για τον διορισμό τους. Επιθυμώ να υποδείξω με έμφαση ότι στις κρίσιμες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, απαιτείται από όλους μας να αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, για να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Η επιτυχής εκπλήρωση της αποστολής μας αυτές τις δύσκολες ώρες απαιτεί υπευθυνότητα, εργατικότητα, ανθρωπιά και συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης. Απαιτεί ταπεινότητα, γνώση, κατάρτιση και αποτελεσματικότητα. Αυτά άλλωστε είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία οι Υπουργοί έχουν επιλεγεί και είμαι σίγουρος ότι μπορούν να επιτύχουν στο δύσκολο έργο τους.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους Υπουργούς που αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα για τα όσα σημαντικά έχουν προσφέρει στην παραγωγή του μέχρι σήμερα πλούσιου κυβερνητικού έργου. Τους εύχομαι καλή επιτυχία στην καινούρια τους διαδρομή.

Η πατρίδα μας διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Έχουμε μπροστά μας κορυφαίους εθνικούς στόχους προς υλοποίηση.

Να αποτρέψουμε την καταστροφική, οριστική διχοτόμηση και να διασφαλίσουμε το μέλλον μας στην αγαπημένη μας πατρίδα με την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου και του λαού μας.

Να προβούμε, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σε άμεση λήψη νέων μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του τραγικού συμβάντος στο Μαρί.

Να εκπληρώσουμε με επιτυχία τα καθήκοντα της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να πετύχουμε άμεσα αποκατάσταση του ενεργειακού ισοζυγίου και την εκπόνηση συνολικού ενεργειακού σχεδίου.

Να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά δομικά προβλήματα του συστήματος λειτουργίας του κράτους τα οποία ταλανίζουν την κοινωνία για δεκαετίες. Παράλληλα, με την υλοποίηση κορυφαίων εθνικών στόχων, προτεραιότητά μας συνεχίζει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του απλού πολίτη.

Η πολιτεία, αγαπητοί Υπουργοί, έχει καθήκον να βρίσκεται αδιάλειπτα σε επαφή με τον απλό άνθρωπο, να διαλογίζεται μαζί του, να αφουγκράζεται τα προβλήματα του και να εργάζεται να τα αντιμετωπίσει. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων μας ως κυπριακός λαός είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα. Τόσο μέσα από την ίδια τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου όσο και με την ανάληψη συνεχών πρωτοβουλιών από τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το μήνυμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Τώρα δεν είναι η ώρα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων και φιλοδοξιών. Τώρα είναι η ώρα της σταθερότητας και της ενότητας. Ας γίνει για όλους ιδεολογία μας η Κύπρος, η πατρίδα μας και η σωτηρία της. Προς αυτή την κατεύθυνση θα αναλώσουμε όλες μας τις δυνάμεις. Με ακόμη καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Με ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια. Με ακόμη περισσότερες πρωτοβουλίες και δράσεις. Με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.

Η αντιμετώπιση των δύσκολων συνθηκών που διερχόμαστε επιτάσσει να σταθούμε όρθιοι στις επάλξεις. Ως εκλελεγμένος από τον λαό Πρόεδρος, θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου με υπευθυνότητα τείνοντας χέρι φιλίας και συνεργασίας σε όλους, οργανωμένα σύνολα και ξεχωριστούς πολίτες. Την ίδια ώρα δηλώνουμε με σαφήνεια ότι θα υπερασπιστούμε με σθένος τους θεσμούς και την πολιτική ηθική.

Θέλω να διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε την τιτάνια προσπάθειά μας για την επίλυση του Κυπριακού χωρίς να παρεκκλίνουμε από αρχές και χωρίς κανένα συμβιβασμό με την καταστροφική διχοτόμηση. Αμετάθετος στόχος μας παραμένει η αποτίναξη της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.

Η Κυβέρνηση θα αναλάβει συνάμα όλες τις απαιτούμενες δράσεις και θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για αντιμετώπιση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης. Χρειάζεται να επιδείξουμε όλοι την επιβαλλόμενη υπομονή για να λάμψει η αλήθεια για το πώς φτάσαμε στα τραγικά γεγονότα στο Μαρί και να αποδοθούν οι ευθύνες. Αυτή είναι και η δική μας αταλάντευτη επιμονή.

Απευθύνουμε σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό μήνυμα ενότητας, πέρα από κομματικές ή προσωπικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Ιδεολογία και κόμμα μας η Κύπρος και η σωτηρία της.