23/8/11

Δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη
23/08/2011
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση σε σχέση με τις εξελίξεις στη Λιβύη:



"Φαίνεται ότι η Λιβύη είναι πολύ κοντά στο να γυρίσει μια νέα σελίδα στην ιστορία της. Η Κύπρος, ως μια φιλική και γειτονική χώρα της Λιβύης παρακολουθεί πολύ στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες εξελίξεις επί του εδάφους. Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τον συνταγματάρχη Καντάφι να παραιτηθεί αμέσως, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία και να ανοίξει ο δρόμος για μια ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το μέλλον του λιβυκού λαού, η διεθνής κοινότητα αναμένει από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC) να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να διασφαλίσει τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών. Επί τούτου, έχoυμε ενθαρρυνθεί από τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου του NTC, κ. Mustafa Abdul Jalil. Είναι πράγματι επιτακτική ανάγκη όπως το NTC δείξει στον κόσμο ότι είναι έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη να ηγηθεί μιας συλλογικής προσπάθειας για την ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, όπου η ανοχή, η δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα διασφαλίζονται για όλους τους Λίβυους.

Η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός της ΕΕ κάθε δυνατή βοήθεια και υποστήριξη στον λαό της Λιβύης. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ΕΕ, σε στενή συνεργασία και συντονισμό με τον ΟΗΕ και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, έχει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην παροχή βοήθειας σε μια νέα Λιβύη προς εκπλήρωση των προσδοκιών του λιβυκού λαού, στοχεύοντας στην οικοδόμηση δημοκρατικών δομών διακυβέρνησης που θα βασίζονται στο κράτος δικαίου, την κοινωνική δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα".