18/8/11

Απαντήσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε ερωτήσεις δημοσιογράφων
17/08/2011
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ανέγνωσε σήμερα γραπτή δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ως απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα αναφορικά με διαρροή εγγράφου.



Μετά τη δήλωσή του (βλέπετε σημερινό ανακοινωθέν Αρ.4), ο κ. Στεφάνου απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Ερώτηση: Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύονται σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη συνάντησή του με τον Σύριο Πρόεδρο φέρεται να παραδέχεται ότι κάποιες χώρες είχαν ζητήσει το συγκεκριμένο φορτίο. Από πλευράς Κυβέρνησης, όμως, λέχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Αυτό το οποίο δημοσιεύθηκε ήταν χαλκευμένο;

Απάντηση: Επειδή έχω πει ότι η Κυβέρνηση δεν σχολιάζει έγγραφα, να πω το εξής, θα επαναλάβω ότι δεν έχει ζητηθεί το φορτίο και παραπέμπω ξανά στη δήλωση της Γερμανίας.

Ερώτηση: ΄Αρα αυτά που δημοσιεύεται ότι περιέχονται μέσα στα πρακτικά είναι λανθασμένα;

Απάντηση: Αυτό έχω να δηλώσω αναφορικά με αυτό. ΄Αλλωστε το κρίσιμο είναι εάν και κατά πόσον είχε παραχωρηθεί βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ανάληψη και την καταστροφή του φορτίου και έχουμε πει ότι δεν έχει γίνει μια τέτοια προσφορά. Υπήρξαν γενικές τοποθετήσεις για παροχή προσφοράς και βοήθειας στην Κύπρο, αλλά τίποτα περισσότερο από εκεί και πέρα.

Ερώτηση: Δεχόμαστε ότι είναι αποσπασματική η δημοσίευση, ωστόσο δέχεστε ότι το έγγραφο είναι αυθεντικό, ότι δεν είναι χαλκευμένο;

Απάντηση: Ούτε και αυτό θα το σχολιάσω για έναν απλούστατο λόγο τον οποίο έχει αναφέρει σήμερα και ο κ. Πόλυς Πολυβίου, έτσι τουλάχιστον όπως τα διάβασα στη συγκεκριμένη εφημερίδα που κάνει σήμερα αναφορά. Υπάρχει μια διαδικασία διερευνητική σε εξέλιξη, ο κ. Πολυβίου έχει όλα τα έγγραφα μπροστά του, στη βάση αυτών των εγγράφων μπορεί να κρίνει και να αξιολογήσει, και θέλω να τονίσω ότι μόνο όταν έχεις την πλήρη εικόνα μπορείς να καταλήξεις σε ασφαλή συμπεράσματα. Αν είναι ο καθένας να παίρνει ένα ξεχωριστό έγγραφο ανεξαρτήτως ποιότητας και να βγάζει συμπεράσματα για την ολότητα ενός θέματος και ευαίσθητου και στο οποίο είχαν εμπλακεί διάφοροι και υπήρχαν πολλά διακυβεύματα, τότε θα καταλήξει σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ερώτηση: Αυτού του είδους τα έγγραφα ασφαλώς τα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο γραφείο του, το Υπουργείο Εξωτερικών, ενδεχομένως και η Διερευνητική Επιτροπή. Τι να υποθέσουμε, ότι το έγγραφο διέρρευσε από τη Διερευνητική Επιτροπή ή από το Προεδρικό ή από το Υπουργείο Εξωτερικών;

Απάντηση: Ούτε και σ΄ αυτό θα τοποθετηθώ. Εμείς, επαναλαμβάνω, σεβόμαστε τη διερευνητική διαδικασία. ΄Εγγραφα υπάρχουν διαφόρων επιπέδων, διαφορετικής διαβάθμισης και τυγχάνουν ανάλογου χειρισμού. Θεωρούμε, και θέλω να το επαναλάβω, ότι αυτή η τακτική της επιλεκτικής ή αποσπασματικής δημοσιοποίησης διαφόρων εγγράφων τελικά δεν οδηγεί στην εξαγωγή ορθών συμπερασμάτων. Το ζητούμενο είναι να καταλήξουμε στην αλήθεια, στο να αποκαλύψουμε τις ευθύνες και να αποδοθούν οι ευθύνες. Εάν η διαδικασία για την αναζήτηση της αλήθειας θα γινόταν μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή μέσω αποσπασματικών αναφορών σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα υπήρχε η ανάγκη η ίδια η Δημοκρατία να προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες στη βάση του νόμου για να έχει μια υπόσταση η ίδια η διερευνητική διαδικασία. Ο ίδιος ο κ. Πολυβίου έχει πει ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει πάρα πολύ, ότι θα μπορέσουμε σύντομα να έχουμε τα πορίσματα. Θεωρώ ότι όλοι θα πρέπει να κάνουν την απαραίτητη υπομονή να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να γίνουν σεβαστά τα πορίσματα της διαδικασίας ό,τι και αν περιέχουν αυτά για να προχωρήσουμε παρακάτω.

Ερώτηση: Στην τρίτη παράγραφο της δήλωσής σας λέτε ότι αυτή η πρακτική των δημόσιων δικαστηρίων ομολογεί τις πολιτικές σκοπιμότητες να αποδοθούν οι ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη βάση τούτου να υλοποιηθούν στόχοι που έχουν να κάνουν με τις προεδρικές εκλογές. Μέσα στην κοινή γνώμη κυκλοφορούν διαδόσεις ότι στους χώρους του ΑΚΕΛ λέγεται πως αυτή η έκρηξη στο Μαρί ήταν μια προβοκάτσια, ήταν μεθοδευμένη για να υπάρξει αποσταθεροποίηση και να υποχρεωθεί σε παραίτηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Απάντηση: Δεν θα σχολιάσω το τι λέγεται και τι δεν λέγεται με διαδόσεις, με φήμες κ.λ.π. Είναι γι’ αυτό που επαναλαμβάνω, όλοι θα πρέπει να μείνουμε συνεπείς στη διερευνητική διαδικασία. Αλλιώς δεν θα καταλήξουμε πουθενά.

Ερώτηση: Μπορείτε να σχολιάσετε το σημερινό πρωτοσέλιδο του «Φιλελευθέρου» που αναφέρει ότι το Κελλάκι ήταν η απαρχή για τις διαδηλώσεις;

Απάντηση: Αυτό που έχω δηλώσει στη γραπτή μου δήλωση, ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι θεσμοί, αυτό επιβάλλει η δημοκρατία, και ότι η δημοκρατία λειτουργεί, πρώτα από όλα, μέσα από τον σεβασμό των θεσμών και στην Προεδρική Δημοκρατία πρώτα από όλα του πρώτου άνδρα της Δημοκρατίας, του Προέδρου της Δημοκρατίας, μιλά από μόνο του.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πάρει πρόσκληση για να καταθέσει στην Επιτροπή; Επίσης, θα τεθούν αυτές τις μέρες σε διαθεσιμότητα κάποιοι από το Υπουργείο Εξωτερικών; Η τρίτη ερώτησή μου είναι κατά πόσον έχετε κάποιο σχόλιο για τη συνέντευξη του κ. Παντελίδη, του Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην «Καθημερινή».

Απάντηση: Η διερευνητική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Όταν θα έχουμε νεότερα είτε σε σχέση με διαθεσιμότητες είτε γι΄ αυτό που έχετε αναφέρει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμείς θα το ανακοινώσουμε. Αλλά ο σεβασμός προς τη διαδικασία επιβάλλει πρώτα τη λήψη αποφάσεων και έπειτα τη δημοσιοποίηση των όποιων αποφάσεων υπάρχουν. Δεν μπορούμε να προκαταλαμβάνουμε είτε αποφάσεις είτε γεγονότα.

Ερώτηση: Το αν θα τεθεί κάποιος από το Υπουργείο Εξωτερικών σε διαθεσιμότητα δεν είναι θέμα της Διερευνητικής Επιτροπής.

Απάντηση: Όχι, γι’ αυτό έχω αναφερθεί και στη διερευνητική διαδικασία διότι από τη μια υπάρχει η διερευνητική διαδικασία του κ. Πολυβίου που ερευνά τα πάντα πλην της ποινικής διαδικασίας, και υπάρχει και η διαδικασία στην Αστυνομία υπό την άμεση επόπτευση του Γενικού Εισαγγελέα που επίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη. ΄Αρα ό,τι και αν υπάρχει, όταν και εφόσον προκύψει, εμείς θα το ανακοινώσουμε. Τα πορίσματα του κ. Πολυβίου θα κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ερώτηση: Οι πληροφορίες για το θέμα των διαθεσιμοτήτων στο Υπουργείο Εξωτερικών λένε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, η κα Μαρκουλλή και ο κ. Πέτρος Κληρίδης έχουν συζητήσει το θέμα και οι διαθεσιμότητες, αν προχωρήσουν τελικά, αφορούν την περίπτωση αλλοίωσης εγγράφων και πρακτικών. Υπάρχει κάποια πληροφόρηση από εσάς πάνω σ’ αυτό το θέμα;

Απάντηση: Όχι ακόμη. Αν υπάρχει οτιδήποτε είτε με διαθεσιμότητες είτε με οτιδήποτε άλλο αφορά τις διαδικασίες εμείς, μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας, θα το πούμε. ΄Αρα δεν υπάρχει τίποτα.

Ερώτηση: Για τη συνέντευξη του κ. Παντελίδη θα τοποθετηθείτε;

Απάντηση: Ούτε και γι΄ αυτό θα τοποθετηθώ. Επαναλαμβάνω ότι γίνονται οι διερευνητικές διαδικασίες. Η διερευνητική διαδικασία του κ. Πολυβίου περιλαμβάνει τα πάντα και αναφορικά με τις διαδικασίες για το φορτίο, τη φύλαξη του φορτίου και ό,τι έχει να κάνει με αυτό το θέμα. Θα πρέπει όλοι να κάνουμε υπομονή.

Ερώτηση: Ο Πρόεδρος θα δεχθεί αντιπροσωπεία των πεζοπόρων;

Απάντηση: Ο Πρόεδρος δεν βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι εκτός Λευκωσίας.

Ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τις αντιδράσεις ότι η Κυβέρνηση και άλλα κόμματα οργανώνουν αντισυγκεντρώσεις και αντιδιαδηλώσεις;

Απάντηση: Η Κυβέρνηση δεν οργανώνει αντιδιαδηλώσεις ή διαδηλώσεις. Καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει τις συγκεντρώσεις του, να κάνει τις διαδηλώσεις του με σεβασμό, όμως, επαναλαμβάνω, στους θεσμούς και στους χώρους στους οποίους γίνονται αυτές οι συγκεντρώσεις. Η ιδιωτική ζωή του κάθε ανθρώπου είτε αυτός είναι Πρόεδρος είτε είναι πολίτης της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνεται σεβαστή.

Ερώτηση: Ο κ. Πολυβίου έχει δηλώσει ότι εάν χρειαστεί θα καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να καταθέσει. Εάν χρειαστεί, ο Πρόεδρος θα πάει;

Απάντηση: Είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει πει στον κ. Πολυβίου ότι θα πρέπει να κάνει εκείνο που ο ίδιος θεωρεί ότι πρέπει να κάνει έτσι ώστε η έρευνα να φθάσει μέχρι το τέλος και να αποδοθούν οι ευθύνες.

Ερώτηση: Υπάρχει ανάμεσα στον κόσμο η αμφιβολία, εάν θέλετε η επίκριση, για τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί άγνοιας για τη φύλαξη του φορτίου.

Απάντηση: Δεν είναι γι’ αυτό που είχε γίνει τότε η συζήτηση, όταν είχε γίνει παραδεκτό ότι είχε γίνει σύσκεψη τον περασμένο Φεβρουάριο με αντικείμενο την τύχη του φορτίου και εκεί είχαν γίνει μερικές προτάσεις και είχαν καταλήξει σε κάποια συμπεράσματα. Γι΄ αυτό είχαμε πει ότι ο Πρόεδρος δεν είχε γνώση της συγκεκριμένης σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο ΄Αμυνας. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, δεν είχαμε πει ότι δεν γνώριζε ο Πρόεδρος ότι ήταν στο Μαρί η φύλαξη του φορτίου. Δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο όποιος Πρόεδρος, που θα αποφάσιζε πού θα φυλαχθούν και πώς θα φυλαχθούν τα συγκεκριμένα φορτία. Δεν μπορεί κανένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γνωρίζει πώς και πού πρέπει να φυλαχθεί ένα υλικό έτσι ώστε να είναι ασφαλές. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων και είναι γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο που τα σύγχρονα δημοκρατικά συστήματα λειτουργούν στη βάση της αποκέντρωσης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στις διαδικασίες για υλοποίηση των αποφάσεων. Δεν στηρίζονται όλοι στον ένα να αποφασίσει για όλα.

Ερώτηση: Υπήρχε μια έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας, η οποία έκανε αναφορά ότι το φορτίο είναι επικίνδυνο. Αυτό δεν το είχε προσέξει ο κ. Πρόεδρος και να ρωτήσει τους τεχνοκράτες και τους εμπειρογνώμονες τί γίνεται; Λέει ότι πάντα μελετά αυτές τις εκθέσεις.

Απάντηση: Γι΄ αυτό ακριβώς υπάρχουν οι αρμόδιοι και οι υπεύθυνοι, όχι μόνο στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά στην κάθε Δημοκρατία, για να ασχολούνται με τα θέματα εκείνα που είναι της άμεσης ευθύνης τους, για να λαμβάνουν τις αποφάσεις εκείνες που πρέπει να λάβουν και να προβαίνουν στις ανάλογες ενέργειες.