12/8/11

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου
10/08/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο.



Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους:

«Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία αποφάσισε τον τερματισμό από σήμερα του διορισμού του Αντιστράτηγου Σάββα Αργυρού στη θέση του Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς για λόγους δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την ποινική ανάκριση που διεξάγει η Αστυνομία αναφορικά με την έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Λάρνακας.

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης και για τα θέματα που αφορούν στη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων από την έκρηξη. Όπως είχαμε ανακοινώσει την περασμένη Δευτέρα, έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω με τη συμμετοχή των Υπουργών Άμυνας, Δικαιοσύνης και Εργασίας, εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Λογίστριας του κράτους για τη διαμόρφωση συνολικής πρότασης αναφορικά με τη στήριξη αυτή. Σήμερα παρουσιάστηκε η συνολική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο η οποία είναι ως εξής;

Θα διατεθεί ποσό ύψους €2.795.000 για σκοπούς στήριξης των οικογενειών των θυμάτων που υπηρετούσαν στην κρατική υπηρεσία, δηλαδή ποσό €95.000 για τη σύζυγο όσων ήταν νυμφευμένοι και για κάθε τέκνο, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθώς και για το τέκνο που κυοφορεί η σύζυγος του Σπύρου Ταντή αμέσως μετά τη γέννησή του. Σημειώνεται ότι όσον αφορά στον Παναγιώτη Θεοφίλου ο οποίος, ήταν άγαμος, το ποσό των €95.000 θα δοθεί στον νόμιμο προσωπικό αντιπρόσωπό του.

Ποσό ύψους €285.000 θα διατεθεί για σκοπούς στήριξης προς τις οικογένειες των τριών κληρωτών που υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας, δηλαδή ποσό €95.000 για κάθε κληρωτό.

Αποφασίστηκε η χορηγία φιλοδωρήματος προς την οικογένεια του ΕΠΥ Μιχάλη Ηρακλέους στη βάση του ενός τετάρτου του συνόλου των μηνιαίων απολαβών του για κάθε συμπληρωμένο μήνα πραγματικής υπηρεσίας.

Αποφασίστηκε, επίσης, η χορηγία υποτροφιών από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου σε όλα τα παιδιά των θυμάτων της έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 για σπουδές στην Κύπρο ή στο εξωτερικό, τόσο προπτυχιακές όσο και μεταπτυχιακές.

Επίσης η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας αφού μελέτησε εκτάκτως το θέμα της κυρίας Λουκίας Καλούδη, συζύγου του πλοιάρχου Λάμπρου Λάμπρου, θα της προσφέρει άμεσα έκτακτο διορισμό καθηγήτριας χημείας πάνω σε ετήσια βάση και αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μέχρι να διοριστεί κανονικά.

Πρέπει να πούμε επίσης πως αναφορικά με τα ζητήματα των φιλοδωρημάτων και των εφάπαξ που αφορούν την Υπηρεσία, αυτά θα υπολογιστούν με βάση τους κανονισμούς ως επιπρόσθετο αυτών των ποσών που δίνονται ως στήριξη στις οικογένειες».