10/7/11

Ομιλία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου, στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων της Χλώρακας, στην Εκκλησία Παναγίας Χρυσοαιματούσης Χλώρακας
10/07/2011





Σεβαστό ιερατείο,

Αξιότιμες οικογένειες των ηρώων,

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Κάθε καλοκαίρι, οι τραγικές μνήμες του δίδυμου εγκλήματος του φασιστικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, ξυπνούν πολύ έντονα.

Ξυπνούν μέσα από τις εκδηλώσεις καταδίκης των μαύρων επετείων. Ξυπνούν μέσα από τα μνημόσυνα των ηρώων. Τραγικές μνήμες ξυπνούν και σήμερα εδώ στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Χρυσοαιματούσης στο ετήσιο μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Έλληνα, Θεόδωρου Πέτρου, Χαράλαμπου Κυρίλλου, Δημήτρη Ζηνιέρη και Χριστόδουλου Πολυδώρου.

Το μνημόσυνό τους παραπέμπει στη σκοτεινή εκείνη περίοδο, όταν σε ξένα αντικυπριακά κέντρα εξυφαίνονταν σχεδιασμοί και συνωμοσίες για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διχοτόμηση του νησιού.

Αυτοί οι σχεδιασμοί βρήκαν έκφραση στην παράνομη καταστροφική δράση υπόσκαψης του κυπριακού κράτους. Αυτό τον καταστροφικό ρόλο είχαν αναλάβει η Χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’. Προβάλλοντας ως σύνθημα την ένωση με την Ελλάδα, οι παράνομοι ολετήρες της Κύπρου ανέπτυξαν τρομοκρατική και δολοφονική δράση. Με την παράνομη δράση τους όμως αντί την ένωση έφεραν στην Κύπρο την καταστροφή.

Ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής δράσης της ΕΟΚΑ Β’ ήταν ο Αντρέας Έλληνας. Καθότι μέλος του εφεδρικού σώματος, ο Αντρέας ανέπτυξε δράση εναντίον της παρανομίας. Ένα μήνα πριν το πραξικόπημα εν ψυχρώ δολοφονήθηκε σε ενέδρα που του έστησαν καθώς επέστρεφε από την εργασία του. Ο Ανδρέας έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω την αγαπημένη γυναίκα του και τη μικρή, τότε, κορούλα του.

Οι προειδοποιήσεις των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου ότι η ανατροπή της συνταγματικής τάξης θα φέρει την Τουρκία στην Κύπρο, δυστυχώς δεν εισακούστηκαν από τους χουντικούς και τους ΕΟΚΑβητατζήδες. Στις 15 Ιουλίου του 1974 διενήργησαν το πραξικόπημα, δολοφονώντας, βασανίζοντας, καταστρέφοντας. Ανάμεσα στους δολοφονηθέντες ήταν οι Χαράλαμπος Κυρίλλου και Δημήτρης Ζηνιέρης.

Ο Χαράλαμπος Κυρίλλου, ήταν ενταγμένος στην αστυνομική Δύναμη. Τις μέρες του πραξικοπήματος ο Χαράλαμπος συνόδευσε με άλλους συναδέλφους του εφεδρικού σώματος τον Μακάριο στην Πάφο. Κατά την επιστροφή στη βάση του, στις 17 Ιουλίου, δολοφονήθηκε σε ενέδρα που είχαν στήσει οι πραξικοπηματίες στο Ακρωτήρι Λεμεσού. Ήταν μόλις 19 ετών.

Ο Δημήτρης Ζηνιέρης καταγόταν από τον Άγιο Δομέτιο και κατοίκησε στη Χλώρακα όταν παντρεύτηκε τη Δέσποινα Δημοσθένους με την οποία απέκτησε έξι παιδιά. Ήταν ένας φιλήσυχος και εργατικός άνθρωπος, αγωνιστής της Δημοκρατίας. Μόλις ξέσπασε το πραξικόπημα, μαζί με άλλους δημοκράτες συγχωριανούς του επιβιβάστηκε σε λεωφορείο με προορισμό το Προεδρικό Μέγαρο προς υποστήριξη του Προέδρου Μακαρίου. Στην περιοχή Κολοσσίου της Λεμεσού, πραξικοπηματίες που έστησαν ενέδρα δολοφόνησαν τον Δημήτρη και άλλους συναγωνιστές του. Το 2009 τα οστά του εντοπίστηκαν σε τάφο στη Λεμεσό και τάφηκαν με τις πρέπουσες τιμές στη Χλώρακα.

Η κοινότητα έχει ακόμη έναν ήρωα αντιστασιακό που έπεσε επί των επάλξεων. Τον Θεόδωρο Πέτρου. Όταν ξέσπασε το πραξικόπημα ήταν αδειούχος και μόλις πληροφορήθηκε το κακό, έσπευσε αμέσως στη Μονάδα του. Μαζί με άλλους συναδέλφους του επιχείρησε να ενωθεί με μακαριακές δυνάμεις για να αντισταθεί στο πραξικόπημα. Αστυνομική Δύναμη που υπερασπιζόταν τη νομιμότητα, βλέποντας το φορτηγό με στρατιώτες, τους εξέλαβε για πραξικοπηματίες και άνοιξε πυρ. Ο Θεόδωρος κτυπήθηκε από σφαίρα και έπεσε νεκρός. Σε μερικές μέρες, στις 20 Ιουλίου θα έκλεινε τα 20 του χρόνια, θα έπαιρνε το απολυτήριό του από τον στρατό και θα άνοιγε τα φτερά του για το αύριο.

Η Χλώρακα δεν απώλεσε μόνο τέσσερα παλικάρια αγωνιστές στην προπραξικοπηματική και πραξικοπηματική περίοδο. Απώλειες είχε και στην τουρκική εισβολή, η οποία ακολούθησε του πραξικοπήματος. Στο πεδίο της μάχης για υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της πατρίδας μας, έπεσε ο Χριστόδουλος Πολυδώρου. Ήταν η 22α Ιουλίου 1974, όταν στην περιοχή Τζιάος ο Χριστόδουλος δέχθηκε τα θανατηφόρα πυρά των Τούρκων εισβολέων και με το αίμα του πότισε την κυπριακή γη. Ήταν το τρίτο παιδί της οικογένειας του Γιώργου και της Σοφίας Πολυδώρου. Κατά την τουρκική εισβολή ο Χριστόδουλος υπηρετούσε τη θητεία του στο 398 ΤΠ στην Εθνική Φρουρά, στην οποία είχε καταταγεί το 1973.

Η κοινότητα έχει και ένα αγνοούμενο, τον Λεωνίδα Θεοχάρους. Ο Λεωνίδας υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στην Κερύνεια. Η μονάδα του κλήθηκε από τις πρώτες να αντιμετωπίσει την τουρκική εισβολή. Η δεύτερη φάση της εισβολής, βρήκε τη μονάδα του Λεωνίδα στην περιοχή της Μιας Μηλιάς. Συνελήφθη αιχμάλωτος και από πληροφορίες που υπάρχουν θεάθηκε στο γκαράζ Παυλίδη στην κατεχόμενη Λευκωσία. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Ο λαός μας πλήρωσε ακριβά τιμήματα στον αγώνα για αντιμετώπιση των ξένων επιβουλών και συνωμοσιών που εξυφάνθηκαν σε βάρος της Κύπρου προς εξυπηρέτηση εγωιστικών, γεωστρατηγικών συμφερόντων.

Ο λαός μας, όμως, πλήρωσε βαρύ τίμημα και από τη δράση σοβινιστικών ακροδεξιών στοιχείων και από τις δύο κοινότητες. Πραξικόπημα και εισβολή, αποτελούν τις δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Αν δεν διενεργούνταν το πραξικόπημα, πολύ πιθανόν να μην γινόταν η εισβολή. Η εισβολή ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο που άρχισε με την τρομοκρατική δράση της ΕΟΚΑ Β’ και το πραξικόπημα.

Από το 1974, προσπαθούμε να τερματίσουμε την τουρκική κατοχή και να αποκαταστήσουμε την ενότητα του εδάφους και του λαού της Κύπρου. Η απόφασή μας από την αρχή του αγώνα μας ήταν να εκπληρώσουμε αυτό τον στόχο δια μέσου διαπραγματεύσεων με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, έχοντας ως όπλο τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο.

Έχουν περάσει 37 χρόνια και ακόμη οι προσπάθειές μας δεν δικαιώθηκαν. Το Κυπριακό παραμένει άλυτο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ανεφάρμοστα. Η Τουρκία αξιοποιεί την παρέλευση του χρόνου για να ενισχύει τα τετελεσμένα της παράνομης εισβολής και κατοχής. Με την έλευση εποίκων. Με την παράνομη οικοδόμηση σε ελληνοκυπριακές περιουσίες. Με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας. Με τη διεθνή της εκστρατεία για αναβάθμιση του ψευδοκράτους της.

Η δική μας απάντηση στην τουρκική πολιτική μονιμοποίησης της διχοτόμησης είναι ξεκάθαρη. Κανένας συμβιβασμός με τη διχοτόμηση. Συνέχιση του αγώνα για επίτευξη λύσης που να στηρίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Συνέχιση των ειλικρινών προσπαθειών μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης που να αποκαθιστά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Συνέχιση της διεθνούς εκστρατείας για τον τερματισμό των τουρκικών παρανομιών και για αξιοποίηση των στηριγμάτων που διαθέτουμε στη διεθνή κοινότητα, στον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να ακυρώσει τη συμφωνηθείσα βάση λύσης για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, θα συνεχίσει να συναντά τη συνεχή προσπάθειά μας για έμπρακτο σεβασμό της στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Η μη εφαρμογή των ψηφισμάτων από μέρους της Τουρκίας, θα συνεχίσει να ενισχύει την απαίτησή μας για εφαρμογή τους.

Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε λύση με ρεαλισμό που να στηρίζεται ασφαλώς σε αρχές. Χωρίς μαξιμαλισμούς και μεγάλα λόγια που τόσο στοίχισαν στον λαό μας.

Στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η πατρίδα και ο αγώνας μας, όλοι έχουμε καθήκον να εργαστούμε για την οικοδόμηση μιας ελάχιστης έστω ενότητας. Όλοι οφείλουμε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειές του να αντιμετωπίσει τις τουρκικές μεθοδεύσεις για παγίωση της ντε φάκτο διχοτόμησης και για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση και τη δικαίωση. Για λύση που θα τερματίσει την κατοχή, θα επανενώσει τον λαό μας και θα δημιουργήσει τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους μαζί να οικοδομούν το ειρηνικό και ευτυχισμένο μέλλον τους.

Έτσι, θα δικαιωθούν οι αγώνες του λαού μας.

Έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων μας.

Θα δικαιωθεί η θυσία των ηρώων της Χλώρακας. Των Αντρέα Έλληνα, Θεόδωρου Πέτρου, Χαράλαμπου Κυρίλλου, Δημήτρη Ζηνιέρη και Χριστόδουλο Πολυδώρου.

Αιωνία τους η μνήμη.

Τιμή και δόξα στους ήρωές μας.