15/7/11

Δήλωση του τέως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Γιαννάκη Ομήρου Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

15/07/2011

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Ομήρου διευκρινίζει τα πιο κάτω σε σχέση με διάφορες αναφορές που γίνονται σε ό,τι αφορά το θέμα του υλικού που εφυλάττετο στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί:



- Ουδέποτε ηγέρθη ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας το συγκεκριμένο θέμα είτε από την πλευρά της Κυβέρνησης (Υπουργό Άμυνας – ΓΕΕΦ) είτε από οποιονδήποτε βουλευτή.

- Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας της προηγούμενης περιόδου προέβαινε σε εξονυχιστικό έλεγχο, στα πλαίσια άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με την ασφαλή φύλαξη και την καλή συντήρηση των οπλικών συστημάτων και του υπόλοιπου στρατιωτικού υλικού της Εθνικής Φρουράς. Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο υλικό που είχε τοποθετηθεί στη ναυτική βάση στο Μαρί δεν ήταν ουσιαστικά μέρος του στρατιωτικού υλικού της Εθνικής Φρουράς. Παρόλα αυτά, οι αρμόδιοι θα μπορούσαν να ενημερώσουν οποτεδήποτε την Επιτροπή Άμυνας ότι υπήρχε πρόβλημα ασφαλούς φύλαξης ή/και ανάγκης καταστροφής του ή/και ανάγκης απομάκρυνσής του από την Κύπρο. Όμως, ουδέποτε ηγέρθη ενώπιον της επιτροπής τέτοιο θέμα και ασφαλώς η ευθύνη βαρύνει την εκτελεστική εξουσία.

- Έχει λεχθεί αυτές τις μέρες ότι δήθεν υπήρχε σχετικό θέμα εγγεγραμμένο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και ότι αυτό ουδέποτε συζητήθηκε. Πρόκειται για ασύστολο ψεύδος με διάφανα ωστόσο ελατήρια, σε μια απέλπιδα προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών και κατασκευής συνυπεύθυνων και συνένοχων.

- Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, όπως οι υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, δεν διαθέτουν μυστικές υπηρεσίες για να πληροφορούνται την ύπαρξη ζητημάτων τα οποία κρατούνται από τους αρμόδιους της εκτελεστικής εξουσίας στο σκοτάδι ως επτασφράγιστα μυστικά.

- Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας σεμνύνεται ότι προέβαινε σε αυστηρό και εξονυχιστικό κοινοβουλευτικό έλεγχο για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αμυντική ικανότητα και επάρκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ασφαλή φύλαξη και καλή συντήρηση του στρατιωτικού υλικού. Οι μόνιμες διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ ήταν ότι ετηρούντο πλήρως οι κανόνες φύλαξης και συντήρησης οπλικών συστημάτων και υλικού. Περαιτέρω, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας σε όλες τις ετήσιες εμπιστευτικές της εκθέσεις για τον αμυντικό προϋπολογισμό ομόφωνα ασκούσε αυστηρή κριτική και απηύθυνε προειδοποιήσεις προς την εκτελεστική εξουσία για την απαράδεκτη συνεχή μείωση των δαπανών για την άμυνα, υποδεικνύοντας ότι η άμυνα οδηγείτο σε υποβάθμιση και η διαπραγματευτική ικανότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποδυνάμωση.

- Είναι απολύτως κατανοητή η δυσχερής θέση στην οποία κάποιοι περιήλθαν μετά τον όλεθρο που προκάλεσε ο ανεύθυνος χειρισμός του θέματος του κατασχεθέντος πολεμικού υλικού. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί ούτε ευθυνοφοβία, ούτε θρασύδειλη απόπειρα μετακύλισης ευθυνών ή επινόηση συνυπευθυνότητας.

- Ο λαός αναμένει περισσότερη γενναιοψυχία και θαρραλέα παραδοχή κραυγαλέων σφαλμάτων και ασύγγνωστης αμέλειας που οδήγησε στην ανείπωτη τραγωδία της 11ης Ιουλίου και στη χειρότερη κρίση που βιώνει ο λαός μας μετά το 1974.