22/7/11

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης για την οικονομία Ακούστε Ζωντανά / www.euro- Vouli.net-Live Radio

22/07/2011
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης μεταξύ των κομμάτων και της Κυβέρνησης για την οικονομία.



Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έχω εξουσιοδοτηθεί να ανακοινώσω ότι μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων συμφωνήθηκε σήμερα το πρώτο οικονομικό πακέτο μέτρων. Ο διάλογος της Κυβέρνησης με τα κόμματα θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες για λήψη περαιτέρω μέτρων με προτεραιότητα στα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα. Για τούτο τον λόγο την ερχόμενη Τρίτη το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή την οποία συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωποι των κομμάτων».

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί ο κ. Στεφάνου είπε: «Θα ανακοινωθούν. Ήδη η συζήτηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα αφορούσε τόσο το πακέτο μέτρων που η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει, και στη βάση τούτων τα κόμματα έκαναν μια σειρά από προτάσεις και έχουν εισηγηθεί μέτρα. Άρα το πακέτο περιλαμβάνει και μέτρα που τα κόμματα έχουν εισηγηθεί».

Ερωτηθείς αν υιοθετήθηκε πλήρως το δωδεκασέλιδο έγγραφο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι «το πακέτο αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με τα κόμματα και διαμορφώθηκε ανάλογα με τις προτάσεις και τις θέσεις που είχαν τα κόμματα».

Κληθείς να πει πότε θα γίνει η εφαρμογή τους, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Χρειάζεται να γίνει νομοτεχνική επεξεργασία διαφόρων προτάσεων που υπάρχουν διότι αρκετά από αυτά θα πάνε στη Βουλή, άρα, θα πρέπει να γίνει αυτή η νομοτεχνική εργασία. Θα γίνει, ήδη ξεκίνησε και γίνεται σύντομα διότι θέλουμε όλα αυτά να πάνε στη Βουλή και να ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο διάλογος».

Σε ερώτηση αν το βραχυπρόθεσμο πακέτο μέτρων θα προλάβει τη Βουλή προτού κλείσει, ο κ. Στεφάνου είπε: «Καταρχήν δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμο πακέτο μέτρων. Είναι το πρώτο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει τόσο μέτρα για αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας όσο και δημοσιονομικά ζητήματα. Όπως έχω πει, θα συνεχιστεί εντατικά ο διάλογος για ένα δεύτερο πακέτο μέτρων».

Ερωτηθείς αν έχουν δοθεί κατευθυντήριες γραμμές προς τον Υπουργό Οικονομικών ως προς το πού θα κινηθούν τα μέτρα αυτά, ο κ. Στεφάνου είπε: «Δεν είναι σήμερα μόνο που έγινε διάλογος, έχει γίνει διάλογος και στο επίπεδο των αρχηγών των κομμάτων και στις προηγούμενες συναντήσεις, έχουν συναντηθεί και εκπρόσωποι κομμάτων με την Κυβέρνηση, έχουν τεθεί διάφορα ζητήματα, άρα δεν ξεκινούμε από μηδενική βάση. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις, ιδέες και προτάσεις και θα συνεχιστεί ένας διάλογος που έχει αρχίσει εδώ και καιρό».

Κληθείς να αναφέρει αν ο διάλογος του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις συντεχνίες θα συνεχιστεί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «θα υπάρξει και διάλογος ασφαλώς με τους κοινωνικούς εταίρους για ζητήματα που τους αφορούν».

Κληθείς να πει ποιο μήνυμα θα έδιδε η Κυβέρνηση στις διεθνείς χρηματαγορές, ο κ. Στεφάνου είπε: «Το μήνυμα είναι σαφές, ότι και Κυβέρνηση και κόμματα όχι απλώς συζητούν, αλλά συμφωνούν κιόλας σε πακέτα μέτρων που αφορούν τόσο την εξυγίανση της οικονομίας όσο και την κάλυψη των άμεσων δημοσιονομικών αναγκών της οικονομίας μας».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι χθες ο ΔΗΣΥ ζήτησε στην ουσία παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Στεφάνου είπε: «Οι στιγμές που διέρχεται η χώρα μας είναι πολύ σημαντικές, πολύ κρίσιμες και ο Πρόεδρος δηλώνει ‘παρών’ για αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων στιγμών. Τούτες οι στιγμές δεν είναι ούτε για παραιτήσεις ούτε για αποστρατεύσεις. Αυτές είναι στιγμές ανάληψης πολιτικής ευθύνης για αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ερωτηθείς αν με τα μέτρα που λαμβάνονται θα πετύχουν οι δημοσιονομικοί στόχοι της Κυβέρνησης, ο κ. Στεφάνου είπε: «Έχουμε σαφείς δεσμεύσεις, πέρυσι τους πετύχαμε τους στόχους και φέτος η προσπάθειά μας είναι επίσης να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους», προσθέτοντας ότι «η δουλειά που γίνεται είναι ακριβώς για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».