4/7/11

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του «Διαδικτυακού Συστήματος για το Μητρώο Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων της Κύπρου», στη Λευκωσία
04/07/2011





Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι στη σημερινή Ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος με την ευκαιρία της επιτυχούς υλοποίησης ενός πρωτοποριακού και σημαντικού Έργου που αφορά στη δημιουργία του Μητρώου Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων της Κύπρου.

Η ετοιμασία του Μητρώου αυτού εντάσσεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εναρμόνιση με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, καθώς και με τις Διεθνείς Συμβάσεις που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως είναι γνωστό, τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής αποτελούν βασικό άξονα της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Κυβέρνηση είναι ευθυγραμμισμένη προς τη στρατηγική αυτή της ΕΕ και θεωρεί βασική της υποχρέωση να διασφαλίζει ένα καθ’ όλα καθαρό περιβάλλον για τους κατοίκους της. Γι’ αυτό και η πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον τομέα του Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και της Ποιότητας της Ατμόσφαιρας έχει ως πρωταρχικό στόχο την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής προστασίας της υγείας και της ευημερίας των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος με απώτερο στόχο τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσης, όχι μόνο της παρούσας αλλά και των μελλοντικών γενεών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει εγκαθιδρύσει και εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και ελέγχου της ρύπανσης το οποίο περιλαμβάνει την αδειοδότηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τη συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας τους με επί τόπου επιθεωρήσεις και μετρήσεις εκπομπής αερίων ρύπων. Πρόσθετα, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λειτουργεί σύστημα από εννέα σταθμούς για την επί 24ωρου βάσεως παρακολούθηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, με ταυτόχρονη προβολή των λαμβανομένων μετρήσεων μέσω ειδικής ιστοσελίδας, μιας εξωτερικής γιγαντοοθόνης στον Αστυνομικό Σταθμό Λυκαβητού, καθώς και δύο εσωτερικών οθονών που είναι εγκατεστημένες σε κυβερνητικά κτήρια.

Η αδειοδότηση και ο έλεγχος των εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Οδηγιών, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2008/1/ΕΚ (Οδηγία IPPC) για την ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης, πραγματοποιούνται σε συνεργασία και με άλλα συναρμόδια Τμήματα όπως είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος. Γιατί τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και ειδικά εκείνα που εμπίπτουν στον τομέα του ελέγχου της βιομηχανικής ρύπανσης, προϋποθέτουν στενή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων Υπηρεσιών, καθώς και μεταξύ των Υπηρεσιών και των διαχειριστών εργοστασίων.

Με τα πιο πάνω μέτρα αλλά και άλλα, όπως εκείνα που αφορούν στην ποιότητα των καυσίμων και στις προδιαγραφές των μηχανών εσωτερικής καύσης, η ποιότητα της ατμόσφαιρας της Κύπρου είναι γενικά καλή και βελτιώνεται συνεχώς με εξαίρεση υπερβάσεις που παρατηρούνται στις οριακές τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων. Οι υπερβάσεις αυτές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε φυσικές πηγές (όπως το θαλάσσιο άλας και η διασυνοριακή μεταφορά), αλλά και σε ανθρωπογενείς πηγές.

Για τη μείωση της συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ετοίμασε, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες και επηρεαζόμενες Υπηρεσίες, σχετικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2008. Το Σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μέτρα που καλύπτουν, επιπρόσθετα από τον βιομηχανικό τομέα, άλλους τομείς όπως είναι οι μεταφορές, ο ενεργειακός και ο γεωργικός τομέας, καθώς επίσης και μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Η υλοποίηση των μέτρων αυτών άρχισε, ήδη, να δίδει αποτελέσματα, αφού οι υπερβάσεις των οριακών τιμών σωματιδίων μειώθηκαν σταδιακά τα τελευταία χρόνια.
Κυρίες και κύριοι,

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναγνωρίζεται πλέον ότι η πρόσβαση του κοινού στις περιβαλλοντικές πληροφορίες και η διάδοση τέτοιων πληροφοριών, συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση στα περιβαλλοντικά ζητήματα, στην ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων, στην αποδοτικότερη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψεως περιβαλλοντικών αποφάσεων και τέλος, στη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος.

Είναι με αυτά τα δεδομένα που η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε το 2003 το Πρωτόκολλο PRTR (Pollutant Release and Transfer Register) της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και εξέδωσε στη συνέχεια τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 166/2006/ΕΚ, γνωστό και ως Κανονισμό Ε-PRTR σχετικά με τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Μητρώου Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων.

Το Μητρώο Έκλυσης και Μεταφοράς Ρύπων της Κύπρου που θα παρουσιαστεί με λεπτομέρεια στη συνέχεια, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο Σύμβασης που υπέγραψε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με ανάδοχο εταιρεία και αφορά στη δημιουργία ιστοσελίδας και εξειδικευμένης βάσης δεδομένων στην οποία καταχωρούνται, με ηλεκτρονικό-διαδικτυακό τρόπο από φορείς εκμετάλλευσης εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Ε-PRTR, στοιχεία εκλύσεων ρύπων στον αέρα, στα νερά και στο έδαφος, μεταφοράς ρύπων σε λύματα και μεταφοράς αποβλήτων.

Με τη δημιουργία του Έργου αυτού, επιτυγχάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο στόχος της συμμόρφωσης της Κύπρου με τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Ε-PRTR. Το κοινό έχει πλέον στη διάθεσή του ένα σύγχρονο και προσβάσιμο, μέσω διαδικτύου, Μητρώο με περιβαλλοντικά δεδομένα. Παράλληλα, έχει επιτευχθεί και ο στόχος για μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους, αφού οι φορείς εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων έχουν τη δυνατότητα υποβολής, με ηλεκτρονικό-διαδικτυακό τρόπο, μίας μόνο έκθεσης με περιβαλλοντικά δεδομένα ταυτόχρονα, και δύο στα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Είμαι βέβαιη ότι με την αναλυτική επεξήγηση της λειτουργίας του μηχανογραφικού αυτού εργαλείου που θα ακολουθήσει, οι διαχειριστές των μονάδων που επηρεάζονται θα αντιληφθούν τη χρησιμότητά του και τις ευκολίες που παρέχει σε αυτούς. Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι έτοιμο να ακούσει τις απόψεις και παρατηρήσεις σας πάνω στο πρόγραμμα και να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές ενέργειες.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στην Ημερίδα, η οποία αντανακλά το ενδιαφέρον σας για την προστασία του περιβάλλοντος και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.