23/6/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στα εγκαίνια του Πάρκου Αρχηγών Κρατών στον νέο Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας


23/06/2011







Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζω την πρωτοβουλία της εταιρίας Hermes Airports να δημιουργήσει το Πάρκο Αρχηγών Κρατών εδώ στην είσοδο του Διεθνούς Αεροδρομίου Λάρνακας. Το Πάρκο Αρχηγών Κρατών δημιουργήθηκε προς τιμήν των ξένων ηγετών που επισκέπτονται την Κύπρο και περιλαμβάνει ένα ομοίωμα αρχαίου κίονα για κάθε επίσκεψη ξένου ηγέτη.

Σήμερα εγκαινιάζουμε το Πάρκο Αρχηγών Κρατών και αποκαλύπτουμε τους κίονες και τις πλάκες που δημιουργήθηκαν για να αποτυπώσουν την ιστορικότητα των επισκέψεων στην Κύπρο του Πάπα Βενέδικτου XVI, του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και της Καγκελαρίου της Γερμανίας κας Άγκελα Μέρκελ.

Οι επισκέψεις αυτές είναι το επιστέγασμα δικών μας διπλωματικών πρωτοβουλιών και ενεργειών τις οποίες αρχίσαμε μόλις αναλάβαμε την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τρεις ιστορικές από όλες τις απόψεις επισκέψεις, που όχι μόνο σφράγισαν αλλά και ενίσχυσαν τις διακρατικές σχέσεις της Κύπρου με το Βατικανό, τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Γερμανία. Οι επισκέψεις αφορούν τους Αρχηγούς Κρατών που κατέχουν μια πανίσχυρη θέση στον διεθνή χώρο και που με τη στήριξη τους στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος ενισχύουν τη διαπραγματευτική μας θέση. Το Βατικανό εκπροσωπεί τα εκατομμύρια των καθολικών ανά το παγκόσμιο. Η Ρωσία είναι μια υπερδύναμη, χώρα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενώ η Γερμανία είναι χώρα που διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τις επιτυχημένες αυτές επισκέψεις η χώρα μιας βγήκε πιο ισχυρή στον διεθνή χώρο. Η ενίσχυση της συνεργασίας μας με τους ξένους ηγέτες ενίσχυσε και τις δικές μας πρωτοβουλίες και θέσεις στη διαδικασία για την επανένωση του τόπου μας.

Πέραν της πολιτικής πτυχής της επιτυχίας των επισκέψεων αυτών, υπογραμμίζουμε με έμφαση ότι τα αποτελέσματα τους έχουν ιδιαίτερη σημασία και στον οικονομικό τομέα. Ως αποτέλεσμα και των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, πολύ θετικό αποτέλεσμα υπήρξε στον τουριστικό τομέα αφού για παράδειγμα καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από τη φίλη χώρα Ρωσία.

Συγχαίρω την εταιρεία Hermes Airports, τον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Νίκο Σιακόλα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου γι’ αυτή τη σημαντική χειρονομία τους. Θέλω να επαναλάβω για πολλοστή φορά την ικανοποίηση μου για τη μέχρι σήμερα συνεργασία της εταιρείας με τους φορείς του δημόσιου τομέα στην προσπάθεια όλων για ανάδειξη της Κύπρου σε κομβική αφετηρία των διεθνών αερομεταφορών.

Με αυτές τις σκέψεις εγκαινιάζουμε σήμερα το Πάρκο Αρχηγών Κρατών και αποκαλύπτουμε τους κίονες προς τιμήν των επισκέψεων του Πάπα Βενέδικτου XVI, του Ρώσου Προέδρου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου, με την ευχή οι κίονες να πολλαπλασιάζονται σε αριθμό με την πάροδο του χρόνου.