21/6/11

*Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια *

21/06/2011
Με λίγη ακόμη καλή θέληση και με σεβασμό στους όρους της ομοσπονδίας μπορούμε να καταλήξουμε σε πλήρη σύγκλιση στα θέματα της Αστυνομίας και των διεθνών συνθηκών, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τον χώρο διεξαγωγής των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ήταν σύντομη η συνάντηση σήμερα για τον λόγο ότι έκαναν σχόλια στις δικές μας προτάσεις που σχετίζονται με τη σύναψη διεθνών συνθηκών και τον ρόλο της Αστυνομίας, ομοσπονδιακής και ομόσπονδης. Το ίδιο ισχύει και για τις συνθήκες. Αυτά τα σχόλια θα τα πάρουμε γραπτώς, θα τα μελετήσουμε και θα επανέλθουμε σε νέα συνάντηση, αφού πρώτα συναντηθούν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών με τις ομάδες την ερχόμενη Πέμπτη, 30 Ιουνίου στις 10 το πρωί σε μια προσπάθεια, ει δυνατόν, να φτάσουμε σε σύγκλιση πάνω σε αυτά τα δύο ζητήματα. Για μας βέβαια εκκρεμούν και κάποια άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με την εκτελεστική εξουσία τα οποία θα εγείρουμε και στην επόμενη συνάντηση και έχουμε τον χρόνο ακόμη και πριν πάμε στον Γενικό Γραμματέα εκεί στη Γενεύη, αν χρειαστεί, να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις τόσο με τα Ηνωμένα Έθνη όσο και με τον κ. Έρογλου».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε προηγούμενη δήλωσή του ανέφερε πως ο στόχος είναι να πάμε στη Γενεύη έχοντας συμφωνήσει πάνω σε αυτά τα δύο θέματα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ο στόχος παραμένει γι’ αυτό σας λέγω ότι επιφυλαχθήκαμε να μελετήσουμε τα σχόλια της τουρκοκυπριακής πλευράς και να επανέλθουμε την ερχόμενη βδομάδα σε μια προσπάθεια ει δυνατόν – για να μη δημιουργούμε και φρούδες ελπίδες – να καταλήξουμε σε πλήρη σύγκλιση πάνω σε αυτά τα ζητήματα. Αυτός είναι ο στόχος. Πιστεύω ειλικρινά, προσωπικά, ότι με λίγη ακόμη καλή θέληση και με σεβασμό στους όρους μιας ομοσπονδίας μπορούμε να καταλήξουμε. Αυτή είναι η δική μου εκτίμηση και η δική μου έκκληση την οποία έκανα στη διάρκεια της συνάντησης».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ είπε πως δεν αναμένουμε εκπλήξεις από τη συνάντηση στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Πολύ σωστά είπε και ζητήσαμε και εμείς να μην υπάρχουν εκπλήξεις. Δεν θα αποτολμήσω να διατυπώσω άποψη για το τι σημαίνει ‘εκπλήξεις’, αλλά νομίζω ότι έχοντας υπόψη το γεγονός ότι συνεχώς στα ΜΜΕ γίνονται εικασίες μπορεί κανείς να κρίνει ή να μαντέψει τι σημαίνει ‘εκπλήξεις’. Άρα, μακάρι να μην υπάρξουν εκπλήξεις, εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουν εκπλήξεις».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη νοοτροπία της τουρκικής πλευράς η οποία επιδίδεται σε διαρροές για χρονοδιαγράμματα και οδικούς χάρτες και αν ο ίδιος έχει προβεί σε παραστάσεις για να σταματήσει αυτές τις ενέργειες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Αυτά τα σχόλια επί δηλώσεων εμείς τα κάνουμε κάθε φορά, αλλά έχοντας υπόψη τη νοοτροπία είναι δύσκολο να τα σταματήσει κανείς. Η έκκληση που κάνω στον δικό μας χώρο και στις πολιτικές δυνάμεις και στα ΜΜΕ είναι να μην τα παίρνουν ως δεδομένα αυτά και να προεκτείνουν ακόμη παραπάνω αυτές τις κουβέντες. Διότι δεν έχει νόημα από μόνοι μας να δημιουργούμε ζητήματα για να συζητούμε μεταξύ μας την ώρα που όπως λέγεται δεν πρέπει να υπάρξουν εκπλήξεις».