7/6/11

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, στη Λευκωσία

07/06/2011







Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση σας να παρευρεθώ στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου σας, η οποία έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Φέτος είναι η επέτειος των 75χρονων του ΠΑΣΥΞΕ. Επιθυμώ να εκφράσω την ευαρέσκεια και την εκτίμηση μου για την πολύτιμη συμβολή σας στην πορεία ανάπτυξης που ακολούθησε ο τουριστικός τομέας τις τελευταίες δεκαετίες στον τόπο μας.

Αδιαμφισβήτητα ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας και η Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία του για τον τόπο, έχει τον τουριστικό τομέα πάντα στο επίκεντρο της προσοχής της. Μελετώντας σε βάθος τις εξελίξεις, λαμβάνοντας μέτρα και προχωρώντας σε ουσιαστικές παρεμβάσεις εκεί όπου χρειάζεται.

Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι η προσέλκυση τουριστών, αλλά και η ικανοποίηση των προσδοκιών τους, έχει εξελιχθεί σε μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί μελετημένες κινήσεις και σκληρή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους. Το πρόσφατο παρελθόν μας έχει αποδείξει, για μια ακόμη φορά, ότι ο ευαίσθητος αυτός τομέας, για πολλούς λόγους, πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς, μπορεί να επηρεαστεί είτε αρνητικά είτε θετικά, με σχετική ευκολία. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η ανάπτυξη του τομέα και η επίτευξη ικανοποιητικών αποτελεσμάτων κάθε άλλο πάρα εύκολη υπόθεση είναι. Η συνεχής όξυνση του ανταγωνισμού διεθνώς, καθιστά το όλο εγχείρημα για ενίσχυση του τουριστικού τομέα ακόμη πιο πολύπλοκο.

Η Κύπρος αντιμέτωπη τα τελευταία χρόνια με δύσκολες καταστάσεις, λόγω κυρίως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επέδειξε ανθεκτικότητα. Οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα και ο καλός συντονισμός όλων των εμπλεκομένων έφεραν αποτελέσματα. Η σχεδόν άμεση ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στον τόπο μας μετά το πρώτο ισχυρό πλήγμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν υπήρξε καθόλου τυχαία. Υπήρξε αποτέλεσμα των άμεσων μέτρων που η Κυβέρνηση εφάρμοσε για ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας. Υπήρξε αποτέλεσμα των συνεχών πρωτοβουλιών μας και διακρατικών συμφωνιών με σημαντικές χώρες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Ρωσίας. Η ανάπτυξη του τουριστικού τομέα συνέβαλε σημαντικά στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη του τόπου, στην έξοδο από την οικονομική ύφεση και την επιτυχία διπλάσιου ρυθμού ανάπτυξης από τον προβλεπόμενο κατά τη χρονιά που μας πέρασε.

Κυρίες και κύριοι,

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 2011 θα είναι μια πολύ επιτυχημένη χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό τόσο στον τομέα των αφίξεων όσο και στον τομέα των εσόδων. Αναμένουμε αυξήσεις στις αφίξεις από σημαντικές αγορές για τον τουρισμό μας, ενώ η Ρωσία, που θυμίζω πως πέρσι σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 50%, αναμένεται να σημειώσει φέτος νέα μεγάλη αύξηση. Όσον αφορά στη μεγαλύτερη αγορά για τον τουρισμό μας, τη βρετανική, η εικόνα είναι πολύ βελτιωμένη εάν την συγκρίνουμε με προηγούμενες χρονιές.

Θετικές ενδείξεις υπάρχουν όσον αφορά στην ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στον τόπο μας. Οι συνεχείς προσπάθειες μας φαίνεται πως φέρνουν σταδιακή πρόοδο στο σημαντικό αυτό κεφάλαιο, που αποτελεί για μας στρατηγικό στόχο. Πρόσφατα ανακοινώθηκε συμφωνία της εταιρείας Hermes με σημαντική αεροπορική εταιρία του εξωτερικού, για μεταφορά χιλιάδων τουριστών στο αεροδρόμιο της Πάφου από προορισμούς καινούριους για την Κύπρο. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού με συνεχείς τονωτικές ενέσεις για την τουριστική βιομηχανία.

Αυτά τα θετικά μηνύματα σίγουρα μας ικανοποιούν και νοιώθουμε ότι δικαιώνουν τις μεγάλες προσπάθειες μας. Παράλληλα, αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά. Η δέσμευση όλων μας για ουσιαστική συμβολή σε βασικούς τομείς της τουριστικής μας βιομηχανίας, όπως είναι η προώθηση και προβολή, η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος και η προσθήκη ποιότητας σε όλες τις πτυχές της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρουμε, πρέπει να βρίσκεται στην καθημερινή μας ατζέντα.

Έχω την άποψη ότι για να δούμε ακόμη καλύτερες μέρες στον τουριστικό τομέα χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, καλός συντονισμός και ομοψυχία. Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι και από πλευράς ξενοδόχων πρέπει να επιδεικνύεται δραστηριότητα τέτοια, που όντως θα συμβάλλει στην ενότητα δυνάμεων και τη συλλογική πρόοδο της κοινωνίας. Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας απαράδεκτης συμπεριφοράς, για την οποία τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση μας αισθανόμαστε ιδιαίτερα έντονα. Αναφέρομαι στο φαινόμενο της απόλυσης με διάφορες αιτιάσεις Κυπρίων εργαζομένων και της πρόσληψης στη θέση τους κυρίως κοινοτικών εργαζομένων με πολύ χαμηλότερους μισθούς και ωφελήματα. Δεν τάσσομαι ενάντια στην πρόσληψη κοινοτικών. Όμως αυτό που γίνεται, το να δίνονται πιο χαμηλοί μισθοί και ωφελήματα είναι επιεικώς απαράδεκτο. Έχετε τόσες απαιτήσεις από την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έχει καλό "αυτί". Προσπαθεί να μειώσει την ανεργία και στο τέλος τοης ημέρας αυξάνεται η ανεργία. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί. Σας προειδοποιώ, και το λέω με έμφαση αυτό, ότι σε συνεργασία με τη Βουλή των Αντιπροσώπων θα πάρουμε τα αναγκαία μέτρα ούτως ώστε να υπάρξει ισότητα και ίση μεταχείριση. Δεν μπορεί να υπάρχει δυσμενής μεταχείριση σε βάρος των Κυπρίων και να θυματοποιούνται και οι ξένοι, διότι οι κοινοτικοί προσλαμβάνονται με χαμηλούς μισθούς και πολύ ευτελή ωφελήματα. Θυματοποιούνται και αυτοί. Η συμπεριφορά αυτή δεν είναι κοινωνικά αποδεκτή γιατί οδηγεί άδικα ανθρώπους στην ανεργία, καταδικάζει εργαζόμενους να εργάζονται με πολύ χαμηλούς μισθούς και πλήττει το τουριστικό προϊόν που θέλουμε να προωθήσουμε.

Δεν είναι δυνατό την ίδια ώρα που η πολιτεία, με συνεχείς πρωτοβουλίες και σε αρκετές περιπτώσεις με θυσίες, ενισχύει τον τουριστικό τομέα, η απάντηση από πλευράς των ξενοδόχων να είναι η πρόκληση περισσότερων κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων στην Κύπρο και τον λαό μας. Θέλω και από αυτό το βήμα να απευθύνω έκκληση όπως σταματήσει αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο. Σε αντίθετη περίπτωση η πολιτεία συνολικά πρέπει να μελετήσει τρόπους αντίδρασης, εφαρμόζοντας την αρχή της ισότητας της μεταχείρισης μεταξύ εργαζομένων ανεξάρτητα από εθνοτική καταγωγή. Αναμένουμε από τον ΠΑΣΥΞΕ να επιληφθεί περιπτώσεων μελών του τα οποία δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις και της εργατικές νομοθεσίες.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να κλείσω τον σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, διαβεβαιώνοντας όλους ότι ο τουριστικός τομέας βρίσκεται υψηλά στις προτεραιότητες αυτής της Κυβέρνησης και εμένα προσωπικά. Είμαι σίγουρος ότι ο ΠΑΣΥΞΕ θα συνεχίσει να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στα τουριστικά μας πράγματα με τις πρωτοβουλίες και την πολυδιάστατη δραστηριοποίηση του.