16/5/11

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου στην τελετή βράβευσης σχολείων που διακρίθηκαν για την περιβαλλοντική τους δράση, στη Λευκωσία
16/05/2011





Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζω τη σημερινή τελετή βράβευσης σχολείων του Δήμου Λευκωσίας για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Δράσης με θέμα «Σκουπίδια: μια απειλή για τον πλανήτη μας».

Η αποδοχή της πρόσκλησης στη σημερινή τελετή βράβευσης και η εκπροσώπηση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην εκδήλωση, δεν δηλώνουν απλά την επιθυμία ανταπόκρισης μας στο στοιχειώδες καθήκον της εκτίμησης και επιβράβευσης μιας αξιόλογης προσπάθειας των μαθητών και μαθητριών των σχολείων μας. Αποτελούν, επιπλέον, απόδειξη της αγωνίας και του ενδιαφέροντος της πολιτείας γύρω από ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και έκφραση της ανησυχίας που διακατέχει ολόκληρη την κοινωνία ενόψει των κινδύνων και των απειλών για τον πλανήτη μας από την αλόγιστη διαχείριση των φυσικών πόρων.

Είναι πεποίθησή μας ότι η ενασχόληση των παιδιών μας με θέματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος και η κατάθεση των απόψεών τους μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων - όπως οι εικαστικές κατασκευές, οι μελέτες και η ερευνητική δράση- συνιστούν συμβολή στην ανάπτυξη του «καλού καγαθού πολίτη». Ακόμη περισσότερο, η προβολή θετικών στάσεων ζωής και η κριτική τοποθέτηση των παιδιών για τις αξίες και τη σημαντικότητα του φυσικού μας περιβάλλοντος βοηθούν στη διαμόρφωση χρήσιμων πολιτών και αποτελούν ελπιδοφόρα μηνύματα για τη νεολαία και κατ’ επέκταση την κοινωνία και την πατρίδα μας.

Συγχαίρουμε θερμά όλα τα παιδιά που θέλησαν, μέσα από τη συμμετοχή τους στην Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Δράσης, να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους στη σωστή διαχείριση περιβαλλοντικών θεμάτων της πρωτεύουσας μας, καθώς και τους δασκάλους και τις δασκάλες που βοήθησαν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Συγχαίρουμε, επίσης, θερμά τον Δήμο Λευκωσίας, που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά την Εβδομάδα Περιβαλλοντικής Δράσης ενισχύοντας με το αξιόλογο έργο του την επίτευξη των στόχων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη διαμόρφωση «πράσινης» καταναλωτικής συμπεριφοράς.