20/5/11

Ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών κ. Λάζαρου Σ. Σαββίδη στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις Βουλευτικές Εκλογές 2011

Ομιλία του Γενικού Εφόρου Εκλογών κ. Λάζαρου Σ. Σαββίδη στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τις Βουλευτικές Εκλογές 2011
20/05/2011






Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη και να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας. Ο σκοπός της διάσκεψης είναι διπλός. Από τη μια να ενημερωθείτε και μέσω σας να ενημερωθεί και το ευρύ κοινό για τη διοργάνωση των Βουλευτικών Εκλογών, δίνοντάς σας γενικές πληροφορίες και στοιχεία, και από την άλλη να υπενθυμίσουμε τις διαδικασίες και να υποδείξουμε τον ορθό τρόπο ψηφοφορίας, ιδιαίτερα για τους νέους ψηφοφόρους οι οποίοι δεν έχουν εμπειρίες από προηγούμενες εκλογές. Αναμένω ότι, πέραν των όσων θα αναφερθούν, θα υποβληθούν ερωτήσεις ώστε να δοθεί η ευκαιρία να αναπτυχθούν καλύτερα οι διάφορες πτυχές των εκλογών και να υπάρξει έτσι πληρέστερη κατατόπιση του κοινού.

Αναμφίβολα οι εκλογές είναι η πιο ουσιαστική ίσως λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος, και η πιο χειροπιαστή έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας και δεν μπορεί παρά να αποτελούν ορόσημο στην πολιτική ζωή ενός τόπου. Η παρούσα εκλογική διαδικασία έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού σε αυτήν έχουμε την παρουσία παρατηρητών από τον Ο.Α.Σ.Ε, οι οποίοι εδώ και λίγες μέρες βρίσκονται στη Κύπρο και είχαν ήδη συναντήσεις τόσο μαζί μου όσο και με τους Εφόρους Εκλογής κατά εκλογική περιφέρεια, αλλά και άλλους φορείς/οργανισμούς που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία. Η παρουσία τους εδώ δεν μας φοβίζει, γιατί με τους συνεργάτες μου είμαστε σίγουροι, σε ό,τι μας αφορά, πως όλα θα κυλήσουν ομαλά όπως και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε διεξαγάγει.

Η διεξαγωγή ήρεμων και πολιτισμένων εκλογών στον τόπο μας έχει καταστεί παράδοση. Σε κάθε εκλογή παρουσιάζουμε καλύτερες επιδόσεις πολιτικής και εκλογικής συμπεριφοράς. Τούτο οφείλεται στη συνεργασία και κατανόηση που επιδεικνύουν οι κύριοι συντελεστές, που είναι το Κράτος, η Βουλή, οι συνδυασμοί που διεκδικούν τις εκλογές, οι υποψήφιοι και ασφαλώς ο λαός που δείχνει μεγάλη ωριμότητα και σύνεση. Καθόλου δεν αμφιβάλλω ότι και σε αυτές τις εκλογές οι ψηφοφόροι μας θα προσέλθουν με τάξη και ηρεμία για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οι Έφοροι Εκλογής, οι οποίοι βρίσκoνται εδώ μαζί μου, και τα επιτελεία τους έχουν εργαστεί σκληρά και συντονισμένα για να οργανωθούν με κάθε δυνατή λεπτομέρεια όλες οι διαδικασίες και φάσεις της εκλογής, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την αδιάβλητη και δημοκρατική διεξαγωγή της. Σε κάθε πτυχή και κάθε στάδιο εμπλέκονται οι εκπρόσωποι των συνδυασμών και των υποψηφίων έτσι που τίποτα δεν γίνεται στα κρυφά ή χωρίς την παρουσία ή τη συνεννόηση μαζί τους. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τους εκπροσώπους των συνδυασμών και τους ανεξάρτητους υποψηφίους για τη συνεργασία και κατανόηση που επέδειξαν, γεγονός που συνέβαλε σημαντικά στην μέχρι τώρα ομαλή και αποτελεσματική διοργάνωση της όλης εκλογικής διαδικασίας.

Ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω και προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους Τηλεοπτικούς και Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, για τη δική τους συνεργασία για προβολή των ανακοινώσεων του Υπουργείου και τη συμβολή τους στην επιτυχή διεξαγωγή των εκλογών. Γι΄ αυτό έχουμε ήδη κάνει τις αναγκαίες διευθετήσεις με τις οποίες τους παρέχονται οι απαραίτητες διευκολύνσεις ώστε να έχουν επαρκή και έγκυρη ενημέρωση για να μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώνουν το κοινό για τη ροή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στη δυνατότητα ευρείας τηλεοπτικής κάλυψης με ζωντανές τηλεοπτικές μεταδόσεις από διάφορους χώρους, μέσω του δικτύου της Cyta. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται προς το κοινό για καλύτερη και πιο έγκαιρη ενημέρωση με ζωντανές συνδέσεις με τα γραφεία των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων στη Λευκωσία και τους χώρους ανακήρυξης, στη Διεθνή Έκθεση και τις εκλογικές περιφέρειες Λεμεσού, Λάρνακας και Αμμοχώστου. Η υπηρεσία αυτή προσφέρεται με την από κοινού υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών, της Cyta και των εταιρειών Cisco και Logicom, σε συνεργασία με τους τηλεοπτικούς σταθμούς παγκύπριας εμβέλειας.

Προτού αναφερθώ στις οργανωτικές λεπτομέρειες θα ήθελα να επαναλάβω ορισμένα βασικά πράγματα:

(α) Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και γενικά οι κομματικές δραστηριότητες λήγουν απόψε τα μεσάνυκτα. Κατά την προηγούμενη και την ημέρα της ψηφοφορίας απαγορεύονται οι πολιτικές διαφημίσεις, δηλώσεις και εκδηλώσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις εκλογές. Κομματικές και προσωπικές διαφημίσεις υποψηφίων σε διαφημιστικές πινακίδες ή σε άλλους χώρους, πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε από απόψε τα μεσάνυχτα να μην υπάρχουν. Επίσης απαγορεύεται η μετάδοση ή δημοσίευση ειδήσεων ή ανακοινώσεων που έχουν σχέση άμεσα ή έμμεσα με τις εκλογές, εκτός από ανακοινώσεις ή ειδήσεις που μεταδίδονται από τον Έφορο Εκλογής ή με εξουσιοδότησή του.

Σημειώνεται ότι στους πολιτικούς αρχηγούς έχει δοθεί η έγκριση όπως, μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, έξω από τα εκλογικά κέντρα προβούν σε δηλώσεις, οι οποίες αναμένω ότι θα είναι μέσα σε θεμιτά πλαίσια.

(β) Στα εκλογικά κέντρα που θα λειτουργήσουν στη Δημοκρατία κανένας, εκτός από τους εγκλωβισμένους, δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο, έστω και αν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Όλοι συνεπώς θα πρέπει να μεριμνήσουν να έχουν μαζί τους το εκλογικό τους βιβλιάριο κατά την προσέλευση τους στο εκλογικό κέντρο που έχουν κατανεμηθεί.

Σε ό,τι αφορά τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό, οι εκλογείς μπορούν να ψηφίσουν προσκομίζοντας το εκλογικό βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας τους.

Υπενθυμίζω ότι τα Γραφεία Επάρχων θα δέχονται αιτήσεις για
αντικατάσταση εκλογικών βιβλιαρίων, λόγω απώλειας, μέχρι αύριο στις 1.00 μ.μ.

(γ) Ο κάθε ψηφοφόρος καλό είναι να γνωρίζει το εκλογικό κέντρο
στο οποίο θα ψηφίσει, εκ των προτέρων. Η Υπηρεσία Εκλογών και οι οικείοι Έφοροι Εκλογής έχουν αρμόδιους λειτουργούς που και κατά την ημέρα των εκλογών θα ενημερώνουν σχετικά τους ψηφοφόρους.

Σχετική ανακοίνωση, η οποία κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, με τις πηγές πληροφόρησης που υπάρχουν για να ενημερωθεί κάποιος για το εκλογικό του κέντρο, σας έχει διανεμηθεί, την οποία παρακαλώ όπως δημοσιοποιήσετε. Επισημαίνω μόνο

την ιστοσελίδα wtv.elections.moi.gov.cy και τον παγκύπριο αριθμό ενημέρωσης, ο οποίος είναι 77772212.

(δ) Ο εκλογέας να προσέξει να πάρει το ψηφοδέλτιο του κατάλληλα
σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας και, στις περιπτώσεις που στο ίδιο εκλογικό κέντρο έχουν κατανεμηθεί εκλογείς από περισσότερες της μιας εκλογικές
περιφέρειες, το ψηφοδέλτιο που θα του δοθεί να είναι αυτό της περιφέρειας της οποίας είναι εκλογέας.

(ε) Απαγορεύεται, τόσο στους εκλογείς όσο και στους εκπροσώπους των κομμάτων/συνδυασμών/υποψηφίων, να κάμουν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου εντός των εκλογικών κέντρων και για το ζήτημα αυτό σημειώνω ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στους προεδρεύοντες των εκλογικών κέντρων. Ο μοναδικός που μπορεί να χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο εντός του εκλογικού κέντρου είναι ο προεδρεύων, για σκοπούς επικοινωνίας με τον Έφορο του.

Σημειώνω πως, έχοντας υπόψη κάποιους ψιθύρους που κυκλοφορούν για οδηγίες προς ψηφοφόρους να φωτογραφίσουν τα ψηφοδέλτιά τους, ήδη έχω συνεννοηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και τον Αρχηγό της Αστυνομίας για τη λήψη άμεσων μέτρων εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει κάτι τέτοιο.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών και τις Υπηρεσίες του, που έχει την ευθύνη για την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογών, έγινε το τελευταίο δίμηνο μια εντατική και μεθοδική δουλειά, ώστε όλα να είναι έτοιμα στην ώρα τους, μέσα στα πολύ στενά χρονικά πλαίσια που ορίζει ο Νόμος. Πρώτη μέριμνα ήταν η συμπλήρωση και ετοιμασία του εκλογικού καταλόγου, βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογές, αλλά και του ειδικού εκλογικού καταλόγου για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων, που έχουν δικαίωμα ψήφου στις μεθαυριανές εκλογές, ανέρχεται στους 531136, ο οποίος είναι κατά 30 χιλιάδες περίπου μεγαλύτερος από αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2006 και αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχαμε ποτέ.

Η κατανομή των εκλογέων, κατά Εκλογική Περιφέρεια, έχει ως ακολούθως:

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ ΕΚΛΟΓΕΙΣ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 191517
ΛΕΜΕΣΟΣ 109294
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 107913
ΛΑΡΝΑΚΑ 53598
ΠΑΦΟΣ 40534
ΚΕΡΥΝΕΙΑ 28280
ΣΥΝΟΛΟ 531136


Περαιτέρω αναφέρεται ότι δικαίωμα ψήφου έχουν και 89 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 236 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου.

Μια άλλη βασική μέριμνα του Υπουργείου και των κατά Εκλογική Περιφέρεια Εφόρων Εκλογής ήταν η οργάνωση των εκλογικών κέντρων. Έχουν ήδη οργανωθεί και θα λειτουργήσουν συνολικά στην Κύπρο και το εξωτερικό 1.203 εκλογικά κέντρα, ως ακολούθως:


ΕΠΑΡΧΙΑ ΑΡ.ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
ΛΕΥΚΩΣΙΑ 458
ΛΕΜΕΣΟΣ 352
ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 54
ΛΑΡΝΑΚΑ 193
ΠΑΦΟΣ 129
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ 17
ΣΥΝΟΛΟ 1.203


Πέραν των πιο πάνω εκλογικών κέντρων θα λειτουργήσουν συνολικά άλλα 17 εκλογικά κέντρα για την εκλογή των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Στη Λευκωσία θα λειτουργήσουν τα δύο εκλογικά κέντρα, στα οποία θα ψηφίσουν οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Δημοκρατίας, στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, μαζί με άλλους εκλογείς των περιφερειών Κερύνειας και Αμμοχώστου που είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο της ενορίας Χρυσελεούσας του Δήμου Στροβόλου.

Όπως έχει καθιερωθεί, από το 2006 και εντεύθεν, σε συνεργασία με τη διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών, θα λειτουργήσει εκεί ειδικό εκλογικό κέντρο, στο οποίο θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις Θρησκευτικές Ομάδες των Μαρωνιτών και Αρμενίων. Οι κάλπες αυτές, για διαφύλαξη της μυστικότητας της ψήφου των φυλακισμένων θα μεταφερθούν για να συμψηφιστούν με προκαθορισμένες κάλπες των εν λόγω εκλογικών περιφερειών/Θρησκευτικών Ομάδων και στη συνέχεια θα γίνει η διαλογή και καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των ενοποιημένων καλπών.

Οι Τ/Κ εκλογείς έχουν κατανεμηθεί σε εκλογικά κέντρα, μαζί με Ε/Κ εκλογείς, με βάση τον τόπο διαμονής και εγγραφής τους στον εκλογικό κατάλογο. Για διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου τους θα χρησιμοποιήσουν το ίδιο ψηφοδέλτιο με τους Ε/Κ, αλλά για διευκόλυνση τους, στα κέντρα αυτά, θα υπάρχουν οδηγίες ψηφοφορίας στην τουρκική γλώσσα, ενώ στα γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων θα βρίσκονται σε επιφυλακή λειτουργοί τους γνώστες της τουρκικής, εάν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη.

Οι Έφοροι Εκλογής έχουν στο μεταξύ ολοκληρώσει την εργασία για τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων και την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού, έτσι που η ψηφοφορία και η καταμέτρηση των ψήφων και γενικά η έκδοση των αποτελεσμάτων να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα και ομαλά. Την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργαστούν γύρω στους 8.500 υπάλληλοι, που θα καλύψουν όλες τις φάσεις των εκλογών, δηλ. την ψηφοφορία, διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τη φρούρηση τους, την ασφαλή μεταφορά και παράδοση των καλπών και την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Οι ώρες ψηφοφορίας είναι από τις 7.00 π.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ., με διάλειμμα μιας ώρας, μεταξύ 12.00 μ. – 1.00 μ.μ., σε ότι αφορά τα εκλογικά κέντρα σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ για τα εκλογικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ώρες που έχουν καθοριστεί είναι από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 4.30 μ.μ., με διάλειμμα μεταξύ 12.00 μ. – 12.30 μ.μ., τοπική ώρα, ώστε οι κάλπες να κλείσουν την ίδια ώρα παντού.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Ορθόδοξος τρόπος ψηφοφορίας και σταυροί προτίμησης

Ο ορθόδοξος τρόπος με τον οποίο πρέπει να ψηφίσει κάποιος είναι απλός. Ο εκλογέας δεν έχει παρά να τοποθετήσει ένα από τα επιτρεπόμενα σημεία «+» ή «χ» ή «√» μέσα στο μεγάλο τετράγωνο που βρίσκεται κάτω από τη στήλη του συνδυασμού της εκλογής του, ή στο τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα ενός από τους ανεξάρτητους υποψηφίους, στις εκλογικές περιφέρειες που κατέρχονται τέτοιοι υποψήφιοι, αν επιλέξει να ψηφίσει ανεξάρτητο υποψήφιο.

Επιπρόσθετα, ο εκλογέας μπορεί, αν θέλει να εκδηλώσει την προτίμηση του σε ορισμένους υποψήφιους του συνδυασμού της εκλογής του, σημειώνοντας σταυρό προτίμησης μέσα στο μικρό τετραγωνάκι που βρίσκεται δίπλα από το όνομα τους.

Ο αριθμός των σταυρών προτίμησης, που ο εκλογέας δικαιούται να σημειώσει σε υποψηφίους του συνδυασμού της εκλογής του, σε κάθε Εκλογική Περιφέρεια, έχει όπως περιγράφεται πιο κάτω:

Εκλογική Περιφέρεια Σταυροί Προτίμησης

Λευκωσία 5
Λεμεσός 3
Αμμόχωστος 3
Λάρνακα 2
Πάφος 1
Κερύνεια 1

Τονίζεται ότι η σημείωση σταυρών προτίμησης δεν είναι υποχρεωτική, ούτε και είναι υποχρεωμένος ο εκλογέας να τοποθετήσει όλους τους σταυρούς


προτίμησης, που προβλέπονται στο Νόμο. Η τυχόν τοποθέτηση περισσότερων σταυρών προτίμησης, από τον αριθμό που προβλέπει ο Νόμος, καθιστά τους σταυρούς προτίμησης άκυρους, αλλά η ψήφος που δόθηκε στον συνδυασμό θεωρείται έγκυρος.

Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι άκυρο. Οι κυριότεροι όμως λόγοι, είναι οι εξής:

(α) Όταν το ψηφοδέλτιο δεν είναι σφραγισμένο με την επίσημη σφραγίδα στο εξωτερικό του μέρος. Με βάση τον Εκλογικό Νόμο, ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου, οφείλει να μεριμνήσει για να σφραγισθούν όλα τα ψηφοδέλτια
στο εξωτερικό τους μέρος με ειδική σφραγίδα, προτού παραδοθούν στους εκλογείς για να ψηφίσουν. Επομένως, αν ένα ψηφοδέλτιο δεν φέρει την επίσημη σφραγίδα είναι άκυρο, γι΄ αυτό τόσο οι προεδρεύοντες όσο και οι εκλογείς πρέπει να βεβαιώνονται ότι το ψηφοδέλτιο που παραδίδουν και παραλαμβάνουν, αντίστοιχα, είναι κατάλληλα σφραγισμένο.

(β) Αν δεν μπορεί να εξακριβωθεί από αυτό η θέληση του εκλογέα, όπως: π.χ. το λευκό ψηφοδέλτιο.

(γ) Όταν ο εκλογέας ψηφίζει δύο ή περισσότερους συνδυασμούς
ή έναν συνδυασμό και έναν ανεξάρτητο υποψήφιο ή δύο ανεξάρτητους υποψηφίους, στην περίπτωση των εκλογικών περιφερειών Λευκωσίας και Λεμεσού.

(δ) Όταν ο εκλογέας σημειώσει οποιαδήποτε άλλα σημεία ή αριθμούς ή γράμματα, εκτός από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, δηλ. «+» ή «χ» ή «√».

(ε) Τέλος όταν φέρει οποιοδήποτε σημείο ή χαρακτηριστικό, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει άμεσα ή έμμεσα στην αναγνώριση της ταυτότητας του εκλογέα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούνται άκυρα ψηφοδέλτια που φέρουν σημεία ή αριθμούς ή γράμματα άλλα από εκείνα που καθορίζονται στο Νόμο, ή στα οποία οι εκλογείς χρησιμοποιούν πέννα διαφορετικού χρώματος από το μπλε και το μαύρο.

(στ) Λευκά Ψηφοδέλτια

Με βάση την ισχύουσα Νομοθεσία τα λευκά ψηφοδέλτια είναι άκυρα, αλλά αυτά καταμετρούνται και καταχωρούνται χωριστά για στατιστικούς ή άλλους σκοπούς.

Καταμέτρηση και εξαγωγή αποτελεσμάτων

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων και των σταυρών προτίμησης θα είναι όπως πάντα μια επίπονη εργασία. Όπως γνωρίζετε η Εκλογική Νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε επαφή των εκπροσώπων των συνδυασμών ή υποψηφίων με τα ψηφοδέλτια. Απαγορεύεται επίσης να φέρουν πέννες ή άλλα είδη γραφικής ύλης, ή να παίρνουν οποιεσδήποτε σημειώσεις κατά τη διαλογή των ψήφων. Κατά το πέρας της διαδικασίας θα έχουν τη δυνατότητα, αν το επιθυμούν, να καταγράψουν τα κομματικά αποτελέσματα και τους σταυρούς προτίμησης του συνδυασμού που εκπροσωπούν.

Παράκληση μας είναι όπως όλοι οι αντιπρόσωποι των συνδυασμών και των ανεξάρτητων υποψηφίων συμμορφωθούν γιατί πρόθεση μας είναι

όπως εφαρμόσουμε αυστηρά την πρόνοια αυτή. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα διώκονται από το εκλογικό κέντρο και θα ληφθούν εναντίον τους δικαστικά μέτρα.

Λόγω του αυξημένου αριθμού συνδυασμών και ανεξαρτήτων υποψηφίων θα απαγορευθεί η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου προσώπου στο εκλογικό κέντρο, για αποφυγή συνωστισμού. Θα απαγορευθεί επίσης στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να παρευρίσκονται στα εκλογικά κέντρα κατά τη διαδικασία της διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, εκτός από τη λήψη πλάνων κατά την έναρξη της διαδικασίας. Δικαίωμα εισόδου στα εκλογικά κέντρα μετά την έναρξη της διαδικασίας διαλογής και καταμέτρησης θα έχουν μόνο οι υποψήφιοι και οι Βοηθοί Έφοροι Εκλογής, απλά για να βεβαιωθούν ότι αυτή διεξάγεται ομαλά.

Δεδομένου ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και δεν θα υπάρξουν απρόβλεπτες δυσκολίες και προβλήματα τότε:

- Αναμένεται ότι μέχρι τις 11.00 μ.μ. περίπου θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και τον αριθμό των εδρών που θα καταλάβουν, κατά εκλογική περιφέρεια, από την πρώτη κατανομή των εδρών και στη συνέχεια θα γίνει από το Γραφείο μου η διαδικασία της δεύτερης και τρίτης κατανομής των εδρών.

- Οι υποψήφιοι που θα καταλάβουν έδρα από την πρώτη κατανομή, θα γνωστοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης και καταχώρησης των σταυρών προτίμησης, και θα ανακηρυχθούν από τους οικείους Εφόρους Εκλογής από τους εξής χώρους:

Λευκωσία, Κερύνεια - Διεθνής Κρατική Έκθεση
Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος - Γραφεία Επαρχιακών Διοικήσεων

Αμμόχωστος - Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου
Αμμοχώστου, στη Δερύνεια.

Η ανακήρυξη όσων θα καταλάβουν έδρα στη δεύτερη και τρίτη κατανομή θα γίνει από εμένα από τον χώρο του Ελληνικού περιπτέρου, στη Διεθνή Κρατική Έκθεση, στην οποία θα εδρεύω κατά την ημέρα εκείνη.

Εύχομαι σε όλους τους υποψήφιους καλή επιτυχία.