2/5/11

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση για την παραχώρηση σε δικαιούχους εκτοπισθέντες νέων οικιστικών μονάδων στον οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων στις Κόκκινες
02/05/2011
Να μη μεταδοθεί πριν τις 6 μ.μ.



Σας καλωσορίζω σε αυτή την ωραία και πολύ ξεχωριστή σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών για να παραδώσουμε τα κλειδιά στους δικαιούχους πρόσφυγες των 36 νέων αυτών οικιστικών μονάδων εδώ στον οικισμό στέγασης εκτοπισθέντων στις Κόκκινες.

Στις 21 Φεβρουαρίου έγινε η αρχή όταν παραχωρήσαμε τα πρώτα 60 διαμερίσματα στους οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων στο Τσιακκιλερό και στις Κόκκινες. Σήμερα προχωρούμε με τα 36 αυτά καινούρια διαμερίσματα, ενώ τις αμέσως επόμενες εβδομάδες επιπλέον 52 κατοικίες και διαμερίσματα παραδίδονται σε δικαιούχους στον οικισμό Τσιακκιλερό. Έπεται και συνέχεια, μέχρι να ολοκληρώσουμε και να παραδώσουμε τα κλειδιά στους δικαιούχους και των 760 νέων οικιστικών μονάδων που η Κυβέρνηση ανεγείρει.

Όλα αυτά τα σπίτια και διαμερίσματα που ανεγείρει η Κυβέρνηση είναι το αποτέλεσμα μιας ανατροπής. Τολμήσαμε και ανατρέψαμε την πολιτική που υιοθέτησαν προηγούμενες Κυβερνήσεις από το 1994, και η οποία έθετε τέρμα στην ανέγερση νέων οικιστικών μονάδων σε προσφυγικούς οικισμούς. Η Κυβέρνηση μας προχώρησε και εφάρμοσε νέα πολιτική και διαμόρφωσε νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στη στέγαση των προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, και με μια δαπάνη που υπερβαίνει τα €60 εκ., εξασφαλίζουμε στέγη σε 760, νεαρά κυρίως, ζευγάρια προσφύγων. Με τον τρόπο αυτό καλύπτεται μια βασική ανάγκη συμπατριωτών μας οι οποίοι δεν έχουν άλλο τρόπο κάλυψης των στεγαστικών τους αναγκών.

Φίλες και φίλοι,

Η εκδήλωση αυτή αποτελεί άλλη μια απόδειξη της φιλοσοφίας που διακρίνει τις θέσεις της Κυβέρνησης μας απέναντι σε εσάς τους πρόσφυγες μας. Δεσμευτήκαμε να σας στηρίξουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά. Δεσμευτήκαμε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να ικανοποιήσουμε τις στεγαστικές σας ανάγκες. Με τις ενέργειες και τις πράξεις της Κυβέρνησης μας ακριβώς αυτό κάνουμε. Από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη, συγκροτημένη και πολυεπίπεδη στεγαστική πολιτική, την οποία συνεχώς εκσυγχρονίζουμε, εμπλουτίζουμε και αναβαθμίζουμε. Γιατί αναγνωρίζουμε πως οι εκτοπισμένοι μας συνεχίζουν να επιφορτίζονται με ιδιαίτερα βάρη από την τουρκική εισβολή και κατοχή.

Βέβαια, η υλοποίηση μιας απόφασης για ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των προσφύγων απαιτεί μια Κυβέρνηση με κοινωνικές ευαισθησίες, πρόθυμη να επενδύσει σημαντικά ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων όσοι εμπίπτουν στις διάφορες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, του κράτους πρόνοιας, μέσα μάλιστα σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια οικονομική κρίση, αποτελεί το κύριο πολιτικό χαρακτηριστικό της Κυβέρνησης μας στην εσωτερική διακυβέρνηση. Μετουσιώσαμε σε πράξη τις κοινωνικές μας ευαισθησίες και την έγνοια μας για τον απλό άνθρωπο. Ο στόχος για μια πιο δίκαιη κοινωνία βρίσκεται σήμερα πιο κοντά σε μια περίοδο όπου σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου το κοινωνικό κράτος ουσιαστικά ξηλώνεται. Υπερδιπλασιάσαμε τα κονδύλια που διαθέτει το κράτος για τα στεγαστικά προγράμματα αλλά και όλα τα άλλα μέτρα κοινωνικής αρωγής που απευθύνονται στους πρόσφυγες. Από τα €72 εκ. κατά μέσο όρο τον χρόνο, που διέθεταν προηγούμενες Κυβερνήσεις για την κάλυψη των διαφόρων προγραμμάτων προσφυγικής πολιτικής, αυξήσαμε το ποσό αυτό στα €150 περίπου εκατομμύρια.

Οι 760 νέες οικιστικές μονάδες που η Κυβέρνηση ανεγείρει αποτελούν ένα μόνο μέρος του συνόλου της στεγαστικής πολιτικής που εφαρμόζει με αποδέκτες τους πρόσφυγες. Ένα άλλο σημαντικότατο στεγαστικό πρόγραμμα, στο οποίο δίδουμε ιδιαίτερη έμφαση, είναι αυτό της παραχώρησης οικοπέδων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως τα τελευταία τρία χρόνια 1.783 περίπου πρόσφυγες μπόρεσαν επιτέλους να αποκτήσουν οικόπεδο είτε για σκοπούς αυτοστέγασης είτε ως αντιστάθμισμα.

Για τα οικόπεδα αυτοστέγασης επιδιώξαμε και επιτύχαμε την επιτάχυνση των διαδικασιών διαχωρισμού και διάθεσης τους, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη πως στην πλειοψηφία τους οι δικαιούχοι αυτών των οικοπέδων είναι νεαρά ζευγάρια. Έτσι, ενώ προηγούμενα ο μέσος όρος αναμονής των δικαιούχων για ένα οικόπεδο αυτοστέγασης ήταν τέσσερα χρόνια, η Κυβέρνηση πέτυχε να παραδίδει οικόπεδο στους δικαιούχους σε έναν χρόνο περίπου από τότε που εγκρίνεται η αίτηση τους. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του στεγαστικού προγράμματος, τα τελευταία τρία χρόνια παραχωρήσαμε 1.783 οικόπεδα. Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης ο διαχωρισμός επιπρόσθετων 870 οικοπέδων αυτοστέγασης, για να καλύψουμε όλους τους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσους θα εγκριθούν στο άμεσο μέλλον.

Παράλληλα, μετά την παραχώρηση των πρώτων 160 οικοπέδων ως αντιστάθμισμα σε πρόσφυγες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες, το επόμενο δίμηνο επιπλέον 210 δικαιούχοι αποκτούν το δικό τους οικόπεδο. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι στα επόμενα δύο χρόνια να έχουν πάρει το οικόπεδο τους όλοι όσοι διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες. Για να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο προχωρούμε με τις διαδικασίες διαχωρισμού 2.000 οικοπέδων ως αντισταθμίσματος σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Για να καλύψουμε, όμως, όπως το έχουμε αποφασίσει, ουσιαστικά και αποτελεσματικά τις ανάγκες των προσφύγων μας κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Στο πλαίσιο αυτό επιταχύναμε τις προσπάθειες μας και παραχωρήσαμε 10.500 τίτλους ιδιοκτησίας στους δικαιούχους. Για να μην αδικηθεί κανένας πρόσφυγας έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες έτσι που όσοι δεν θα αποκτήσουν τίτλο ιδιοκτησίας, να παίρνουν πιστοποιητικά μίσθωσης ή και κρατικό οικόπεδο ως αντιστάθμισμα. Ήδη, μετά τους πρώτους 730 πρόσφυγες που πήραν ή παίρνουν αυτή την περίοδο το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, η διαδικασία συνεχίζεται και με τους υπόλοιπους, αφού ο στόχος μας είναι πολύ σύντομα να ικανοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι.

Ταυτόχρονα, στα μέτρα που έχουν ληφθεί για στήριξη των προσφύγων μας έχουμε υπερδιπλασιάσει τα κονδύλια που διαθέτουμε για τη συντήρηση, εξωραϊσμό ή και αναδόμηση των οικισμών στέγασης εκτοπισθέντων προκειμένου να ανακουφίσουμε τους εκτοπισθέντες που για χρόνια διέμεναν σε σπίτια με πολλά προβλήματα. Κατά την τριετία 2008-2010 έχουμε διαθέσει €112 εκ. περίπου γι’ αυτόν τον σκοπό.

Επιπρόσθετα, ολοκληρώνουμε την Α’ Φάση του έργου για την τοποθέτηση ανελκυστήρων σε 119 πολυκατοικίες σε οικισμούς στέγασης εκτοπισθέντων και, παράλληλα, προχωρούμε στη Β΄ Φάση με την εγκατάσταση άλλων 300 ανελκυστήρων, καλύπτοντας έτσι όλους τους οικισμούς σε όλες τις επαρχίες. Σημαντική είναι επίσης και η απόφαση για επέκταση της βοήθειας που παραχωρείται για την επιδιόρθωση ή/και συντήρηση των κατοικιών. Η αύξηση του σχετικού κονδυλίου ανέρχεται στο 30%, ενώ αυξήσαμε μέχρι και 95% τις προκαταβολές και χορηγίες που διατίθενται για αυτοστέγαση.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε προβεί σε μια τεκμηρίωση του συνολικού έργου της Κυβέρνησης για τον προσφυγικό κόσμο σε ό,τι αφορά στη στέγαση. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι εκεί που μιλούν τα έργα, τα λόγια και τα συνθήματα δεν μπορούν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ίδιους έντονους ρυθμούς.

Απευθυνόμενος σε όσους σήμερα παραλαμβάνετε και επίσημα τα διαμερίσματα σας, από καρδιάς σας εύχομαι κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. Ελπίδα βέβαια όλων μας είναι πολύ σύντομα να εκπληρώσουμε τον μεγάλο μας πόθο και να επιτύχουμε το μεγάλο μας όραμα που δεν είναι άλλο από την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Μόνο έτσι και μόνο τότε θα μπορέσουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή και οι πρόσφυγες να επιστρέψετε στις κατεχόμενες σήμερα πόλεις και τα χωριά σας. Εύχομαι κάθε ευτυχία και επιτυχία σε αυτή τη νέα σελίδα της ζωής σας που ανοίγει στο καινούριο σας σπίτι.