16/5/11

Ο Υπουργός Υγείας εξελέγη Πρόεδρος της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
16/05/2011





Πρόεδρος της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την περίοδο 2011-2012 εξελέγη σήμερα στη Γενεύη ο Υπουργός Υγείας δρ Χρίστος Πατσαλίδης, μετά από πρόταση της Γενικής Διευθύντριας του ΠΟΥ κας Margaret Chan.

Η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι το ανώτατο σώμα λήψης αποφάσεων του Οργανισμού και στις Συνόδους του εκπροσωπούνται σε επίπεδο Υπουργών Υγείας 193 χώρες μέλη του Οργανισμού, καθώς και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Στην ομιλία του αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο δρ Πατσαλίδης εξέφρασε τη χαρά και την ευγνωμοσύνη τόσο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του ιδίου προσωπικά, για την τιμή που του έγινε να εκλεγεί στη θέση του Προέδρου της 64ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Διαβεβαίωσε πως από τη θέση του Προέδρου θα πράξει το μέγιστο δυνατό, προκειμένου η 64η Γενική Συνέλευση να στεφθεί με επιτυχία. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση του προς τις δύο δυναμικές κυρίες, όπως τις χαρακτήρισε, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Γενική Διευθύντρια κα Margaret Chan και τη Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Επιτροπής κα Zsuzsanna Jakab, για το αξιοθαύμαστο έργο που επιτελούν.

Αναφερόμενος στο σύστημα υγείας της Κύπρου, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε πως προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, τονίζοντας ότι το Υπουργείο Υγείας επικεντρώνει τις προσπάθειες του σε θέματα που αφορούν την πρόληψη. Ανέφερε, παράλληλα, πως η εισαγωγή τελευταίου τύπου τεχνολογίας και η σωστή διαχείριση των πόρων αποτελούν βασικούς στόχους του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, σημείωσε, η Κύπρος επηρεαζόταν πάντα, άμεσα ή έμμεσα, από τις κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές εξελίξεις όπως και από τις φυσικές καταστροφές. Η παρούσα κατάσταση στη Μεσόγειο, ανέφερε, δεν έχει προς το παρόν επηρεάσει την Κύπρο. Επισήμανε ωστόσο, πως η χώρα μας είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις, έχοντας ως οδηγό την κρίση στον Λίβανο το 2006.

Αναφερόμενος στη συνάντηση υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ρώμη, με θέμα την αυξανόμενη μετακίνηση προσφύγων από χώρες της Μεσογείου σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προκλήσεις που υπάρχουν για τα συστήματα υγείας των χωρών της ΕΕ, ο κ. Υπουργός επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας στην αντιμετώπιση κρίσεων που αφορούν τον τομέα της δημόσιας υγείας.

Η 64η Γενική Συνέλευση, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, θα επικεντρωθεί σε ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την παγκόσμια υγεία. Το όραμα μας, τόνισε, παραμένει η περαιτέρω ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και η βελτίωση των συστημάτων υγείας στις χώρες μέλη του Οργανισμού.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε, είπε ο δρ. Πατσαλίδης, ότι οι προκλήσεις σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας δεν αναγνωρίζουν σύνορα. Ανέφερε ως παράδειγμα την ταχεία εξάπλωση του ιού της γρίπης A (H1N1) σε 120 χώρες σε διάστημα μικρότερο των οκτώ εβδομάδων. Η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία, ανέφερε αποτελούν δύο ακόμη μεγάλες προκλήσεις, τις οποίες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλείται να αντιμετωπίσει συνεισφέροντας στο έργο των χωρών που επηρεάζονται. Οι εμπειρίες μας, ανέφερε χαρακτηριστικά, καταδεικνύουν ότι οι μεταδιδόμενες ασθένειες και οι φυσικές καταστροφές δεν χρειάζονται διαβατήρια ούτε θεώρηση εισόδου. Το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία αναδεικνύει τη σημασία της εφαρμογής των αναθεωρημένων Διεθνών Κανονισμών Υγείας, πρόσθεσε ο δρ Πατσαλίδης.

Η παρούσα οικονομική κρίση και η επίπτωση που δυνατόν να έχει στον προϋπολογισμό των χωρών, η γήρανση του πληθυσμού και η μετακίνηση των λειτουργών υγείας από μια χώρα αποτελούν, επίσης, σημαντικές προκλήσεις για τα συστήματα υγείας των χωρών και επιβάλλουν την ανάγκη για αναθεώρηση και ενδυνάμωσή τους.

Πρέπει να σημειωθεί, ανέφερε, ότι οι πολιτικές υγείας είναι σημαντικές όχι μόνο για την υγεία του πληθυσμού αλλά και για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, τόσο στις παρούσες αλλά και στις μελλοντικές γενιές. «Η πρόληψη και έλεγχος των μη λοιμωδών νοσημάτων αποτελούν σίγουρα σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία και εξέλιξη. Η προαγωγή της υγείας και πρόληψη των ασθενειών, η προσέγγιση της ένταξης της υγείας σε όλες τις κυβερνητικές πολιτικές με έμφαση τους παράγοντες κινδύνου των χρόνιων ασθενειών και η διασφάλιση ενός καλά οργανωμένου συστήματος υγείας αποτελούν ουσιαστικές ανάγκες» τόνισε ο κ. Υπουργός.

Πρόσθεσε δε πως μια από τις βασικές προτεραιότητες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι και η μείωση της παιδικής θνησιμότητας. «Το γεγονός ότι 60 στα 1000 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας, ο δρ Πατσαλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η 64η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, συμβάλλοντας έτσι με αποτελεσματικό τρόπο στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς και υγιούς περιβάλλοντος ανά το παγκόσμιο.